Λήμνος

Ενας αιώνας προσφοράς στην κοινωνία της Λήμνου

Ενας αιώνας προσφοράς στην κοινωνία της Λήμνου

Ένα  ακόμη Βιβλίο για τη Λήμνο κυκλοφορεί από χθες.  Ένα ιστορικό Βιβλίο με συγγραφέα, ποιον άλλον για το είδος αυτό; το Θοδωρή Μπελίτσο. Ένα πυκνογραμμένο βιβλίο με την Ιστορία του Κτήματος ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ.

Παρουσιάστηκε χθες (29/6/19)  στην Αυλή του Κτήματος, που τα τελευταία χρόνια έχει μεταβληθεί σε χώρο πολιτιστικών  εκδηλώσεων, από τον ίδιο το Συγγραφέα, την Βαρβάρα Βαγιάκου Βλαχοπούλου  (με μια λογοτεχνική διάθεση)  και από τη  Χαριτίνη Φωτοπούλου η οποία είχε το δύσκολο έργο,  μέσα σε λίγο χρόνο να παρουσιάσει ένα ιστορικό πολυσύνθετο έργο,  χρονικά για  κάποιους αιώνες.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κτήματος Χρηστός Κακαρνιάς  ήταν,  από μικροφώνου,  ο συνδετικός κρίκος στα διάφορα στάδια της χθεσινής εκδήλωσης, ενώ έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για τον τρόπο  με τον όποιο  εξελίχθηκε η συγγραφή του Βιβλίου αυτού,  που φέρει τον τίτλο: «Παλλημνιακό Σχολικό Ταμείο, ένας αιώνας προσφοράς στην κοινωνία της Λήμνου»

Με βάση τα αρχεία  του κτήματος ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ  ο ειδικός στο είδος Θ. Μπελίτσος, συνέθεσε την Ιστορία, ενός μοναδικού για τον τρόπο λειτουργίας και το σκοπό του  δημόσιου κτήματος, με μεγάλη συνεισφορά στην εκπαίδευση  και την αγροκτηνοτροφική  ανάπτυξη του νησιού. Ιδιαίτερα στον  20ο Αιώνα,  όπως φάνηκε από την παρουσίαση του Βιβλίου, η  όποια υποδομή:  εκπαιδευτική, αθλητική, υγειονομική κλπ. έγινε δι εξόδοις του  Κτήματος.  

Η Έκδοση αυτού του Βιβλίου συμπίπτει με το τέλος μιας πολύχρονης λειτουργίας  του Κτήματος με ένα συγκεκριμένο μοντέλο διοίκησης και την αρχή μιας νέας και ελπιδοφόρας εποχής ως προς το  πλαίσιο που διέπει τη διοίκηση του.  Ήταν μια  αναγκαία αλλαγή που  έγινε από τη σημερινή Κυβέρνηση, θυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε  το χώρο  πριν ένα χρόνο, για να μπορέσει το Κτήμα να βγει από την παρακμή των τελευταίων 40 – 50 χρόνων.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button