Περιοδικό

Ενας Γάμος στο Αβερωφ με κουμπάρο τον Π. Κουντουριώτη ! Ήταν του Λιμενάρχη του Μουδρου με Αιγυπτιώτισα

Γράφει η Καιτη Σαπερα Βρούντζου
Οι μέρες της απελευθέρωσης της Λήμνου 8 Οκτωβρίου 1912 δεν είχαν μόνο πολεμικά γεγονότα ! Να ενας Γαμος με πρωταγωνιστές το Θωρηκτό- καταδρομικό ΑΒΕΡΩΦ και τον Αρχηγό του στόλου Αιγαίου Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη.

Αντιγράφω από το βιβλίο του Επαμεινώνδα Μπαμπούρη ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΌ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ 1912-1913, έτος έκδοσης 1939 (Δίχως άλλα στοιχεία λόγω παλαιότητας) σελ. 353.
(Φωτογραφίες αυτού του γάμου υπάρχουν στο διαδίκτυο, αλλά έχω και εγώ σε κάποια βιβλία που κάνουν αναφορά στο γάμο αυτό, με τον Ναύαρχο Π.Κουντουριώτη να κρατά τη λαμπάδα του γάμου στην πρώτη θέση της ομοίγυρης).
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ενυμφεύετο ο λιμενάρχης Μούδρου, έφεδρος υπολογιστής Δ.Ανδρούτσος μετά της Ελληνίδος νέας Κυριακούλας Τσιτσέλη, αφιχθήσεις προς τούτο από Αλεξανδρια
Ο λιμενάρχης ούτος ιδιοτεύων προ του πολέμου εν Αλεξανδρεία, είχε συνδεθεί δια του δεσμού της μνηστείας μετά της Ελληνίδος ταύτης και ητοιμάζετο δια την τέλεσιν των γάμων των, ότε κηρυχθείσης της επιστρατεύσεως ηναγκάσθη να διακόψη τας ευτυχείς ώρας της μνηστείας και να σπεύση εις την φωνήν της πατρίδος. Εις τον Μούδρον, όπου ετοποθετήθη ως λιμενάρχης, επεδείξατο πολλάς ικανότητας και ο Ναύαρχος τον περιέβαλλε δια τούτο μετά μεγάλης αγάπης και ευνοίας.
Εκτελών όμως το καθήκον του, δεν παρέλειπε να ενθυμείται και τας υποχρεώσεις του προς την μνηστεία, και να αναπολή μετά ποιάς τινός μελαγχολίας τας ευτυχείς ώρας ταύτης.
Ο ναύαρχος αντιληφθείς τούτο και αναλογιζόμενος ότι εις την νεαράν του λιμενάρχου ηλικίαν ο ψυχικός σύνδεσμος δεν είναι δυνατόν να υποκύψη εις εναντιότητας, όσον και αν αύται δικαιολογούνται εκ γεγονότων εκτάκτου σοβαρότητας και ανάγκης, τον ενεθάρρυνε να καλέση την μνηστήν του εις τον Μούδρον, και να γίνουν οι γάμοι των επί του “Αβέρωφ” κάτω από τα δαφνοστεφή πυροβόλα του, με παράνυμφον αυτόν τον ίδιον.
Οι γάμοι επρόκειτο να γίνουν την 23ην ( 23/2/1913) αλλά λόγω της κατά την εσπέραν εκείνην, αναχωρήσεως του Στόλου δια το πέλαγος αναβλήθησαν δια την 24ην.
Ετελούντο όθεν ούτοι την 10ην πρωινήν της 24ης εις την ( του θωρηκτού εν μέσω όλων των αξιωματικών του πλοίου, όταν ελήφθη η είδησις της εμφανίσεως των εχθρικών σκαφών προ των Στενών.
Ο ναύαρχος ο οποίος εκράτει την λαμπάδα και ήτο έτοιμος να σύρη ως παράνυμφος τον χορόν του Ησαΐα, έκαμε τότε νεύμα προς τον ευλογούντα το μυστήριον αρχιμανδρίτην Δάφνον( ιερέας του πλοίου Αβέρωφ) να επισπεύση την ιεροτελεστίαν, ενώ ταυτοχρόνως έδιδε διαταγάς, όπως ειδοποιηθούν δια σημάτων τα λοιπά σκάφη να ετοιμαστούν τάχιστα προς απόπλουν. Ευτυχώς μετ΄ολίγον έφθανεν εις τον “Αβέρωφ” νέον ραδιοτηλεγράφημα των περιπολούντων αντιτορπιλλικών, αναφέρον, ότι τα εχθρικά σκάφη εξηφανίσθησαν και πάλιν εντός των Στενών. Τοιουτοτρόπως η ιεροτελεστία εξηκολούθησε κανονικώς και οι νεόνυμφοι ηδυνήθησαν εν ηρεμία και ανέσει υπό τους ήχους της μουσικής του θωρηκτού να δεχθούν τας ευχάς.(1)
………………………………………………………………………………………………………………….

(1) Το περιστατικόν του γάμου τούτου εσημειώθη εις το ημερολόγιον του σκάφους και περιεγράφη εκτενώς υπό των εφημερίδων των Αθηνών και της Αλεξάνδρε’ιας.
Δυστυχώς, το ημερολόγιο του πολεμικού σκάφους Αβέρωφ που περιέγραφε τα γεγονότα των ετών 1912-1913 δεν βρέθηκε και αυτά περιγράφονται όπως αναφέρονται σε άλλα ημερολόγια και πηγές.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button