Ένωση Γιατρών Νοσοκομείου Λημνου : Οχι στην υποβάθμιση των παροχών Υγείας- Αύξηση μισθών με Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή
ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – ΚΥ ΛΗΜΝΟΥ
Μύρινα, 20 Οκτωβρίου 2022
“Δεν είναι παρά μια αρχή, ας συνεχίσουμε τον αγώνα!”
Δέκα χρόνια από την έναρξη των μνημονίων και τρισήμισι χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, η κατάσταση στην υγεία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.
Η γενικότερη διαχείριση της πανδημίας μετράει ήδη 35000 νεκρούς περίπου και βαθύτατα πλήγματα στην κοινωνία, στην ιατρική επιστήμη, στην εμπιστοσύνη προς τον ιατρικό κλάδο και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ευτυχώς για λόγους τοπικούς, συγκυριακούς και σχετιζόμενους με την προσπάθεια του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου, στο νησί μας η πανδημία περνάει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το νοσκομείο. Η υποστελέχωση του βρίσκεται στο ίδιο σημείο που πανω κάτω βρισκόταν σε όλη την προηγούμενη δεκαετία, από το 2012 και μετά. Με έναν αναισθησιολόγο, μία παθολόγο, δύο χειρουργούς, μία νεφρολόγο, κοκ. Όλη την προηγούμενη δεκαετία στις παραπάνω ειδικότητες υπήρχαν ένας ή δύο γιατροί (μερικές φορές και κανένας!). Ένας ή το πολύ δύο γιατροί υπηρετούν και σήμερα σχεδόν στο σύνολο των ειδικοτήτων του νοσοκομείου. Καμία νέα ειδικότητα δεν προστέθηκε, σε καμία ειδικότητα δεν έγινε σημαντική αύξηση των υπηρετούντων. Αντίθετα δεν υπάρχουν ουρολόγος, ογκολόγος και αιματολόγος, που υπήρχαν στο νοσοκομέιο μέχρι προ τετραετίας. Η υποστελέχωση είναι τέτοια που ούτε να απεργήσουμε δε μπορούμε. Γιατί με έναν ή/και δύο γιατρούς σε κάθε ειδικότητα ούτε ιατρική ούτε απεργία μπορεί να γίνει. Ήδη η λειτουργία του νοσοκομείου σε πολλές περιπτώσεις βρίσκεται στα όρια της ασφάλειας και της νομιμότητας.
Και βέβαια με ευθύνη της διοίκησης, της ΥΠΕ και του Υπουργείου εδώ και ενάμιση μήνα κανένα τακτικό χειρουργείο δεν πραγματοποιείται στο νοσοκομείο. Με αποτέλεσμα την απαξίωση όλου του χειρουγικού τομέα, την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ταλαιπωρία και οικονομική εποβάρυνση των ασθενών.
Η έλλειψη γιατρών δεν αφορά πλέον μόνον τις άγονες νησιωτικές περιοχές. Με ευθύνη της κυβέρνησης, που προκλητικά στηρίζει και χρηματοδοτεί τον μεγαλο-ιδιωτικό τομέα υγείας, γιατροί του ΕΣΥ παραιτούνται μαζικά και καταφεύγουν είτε στο εξωτερικό είτε στον ιδιωτικό τομέα. Επειδή βρίσκουν καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Η απάντηση της κυβέρνησης αντί να είναι ένα γενναίο πακέτο στήριξης του ΕΣΥ, είναι η επικείμενη νομοθέτηση της κατάργησης της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών των νοσοκομείων και η εξώθηση τους στην παράλληλη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα. Το ΕΣΥ γυρνάει σε εποχές προ πενήντα ετών καταργώντας το θεμέλιο λίθο του, όπως θεσπίστηκε το 1983, που ήταν οι γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης καλά αμαιβόμενοι. Όποιος αρρωστήσει θα ξέρει πλέον ότι θα βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη του για να γιατρευτεί.
Ειδικά για τους γιατρούς του ΕΣΥ επανειλημμένες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου πάγου έχουν κρίνει αντισυνταγματικά τα μνημονιακά μισθολόγια κι επιβάλουν στην κυβέρνηση την επαναφορά της κλαδικής σύμβασης του 2009 (τελευταία σχετική απόφαση το Μάιο 2022). Η κυβέρνηση συνεχίζει να παρανομεί και να μην εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις. Τι κι αν ο υπουργός υγείας είναι δικηγόρος; Τι κι αν περηφανεύονται για “οικονομικά θαύματα”; Το ποσοστό που δίνει η κυβέρνηση για την υγεία είναι κοντά στο 5 % του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 7,5%.
Αγωνιζόμαστε:
• Για ένα ΕΣΥ δημοκρατικό, προσβάσιμο σε όλους, ποιοτικό και καινοτόμο.
• Για την κατάργηση όλων των ανισοτήτων στην παροχή υπηρεσιών υγείας (κοινωνικών, οικονομικών, γεωγραφικών, κοκ).
• Για παροχή υψηλού επιπέδου δωρεάν ιατρικών υπηρεσιών στα νοσοκομεία, με μόνη χρηματοδότηση τους από το κράτος και όχι από τους ασθενείς. Έχουμε ήδη πληρώσει αρκετά με τη φορολογία μας.
Για τους γιατρούς του ΕΣΥ, ζητάμε:
• Άμεση εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ και επαναφορά των μισθών των ιατρών ΕΣΥ στα επίπεδα της κλαδικής συμφωνίας του 2009, όπως υποχρεούται να κάνει η κυβέρνηση.
• Αύξηση του βασικού μισθού (που είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη), ώστε να καλυφθούν οι απώλειες από το 2009 ως σήμερα και αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών, που είναι εξευτελιστικά χαμηλή.
• Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή και φορολογική αναμόρφωση. Ότι (ψίχουλα) δίνει η κυβέρνηση με το ένα χέρι το παίρνει με το άλλο (πληθωρισμός, φορολογία).
• Θέσπιση ειδικού πλαισίου κινήτρων (οικονομικών, διοικητικών, επιστημονικών) για τις άγονες νησιωτικές περιοχές, όπως η Λήμνος, Το υφιστάμενο “επίδόμα αγόνου” υπολογίζεται ως ποσοστό του βασικού μισθού του 1983(!!!) και όχι του σημερινού, λες και ο χρόνος πάγωσε προ σαράντα ετών. Αυτή είναι μια διαχρονική κοροϊδία!
Για τη Λήμνο ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Νέο σύγχρονο οργανισμό του νοσοκομείου, με αύξηση των ιατρικών θέσεων, και άμεση προκήρυξη τους. Σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου απορρίφθηκε απο το Υπουργείο Υγείας γιατί είχε κόστος (!!).
• Προμήθεια Μαγνητικού Τομογράφου και λειτουργία κλινών ΜΑΦ στα πλαίσια των κλινικών, όπως έχει εισηγηθεί από την αρχή της θητείας του το υπάρχον Διοικητικό Συμβούλιο και όπως απαιτούσαν κραυγάζοντας τοπικά κομματικά στελέχη όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Τώρα ξέχασαν τις ανάγκες;
• Στελέχωση με τους απαραίτητους γιατρούς, για την μετατροπή του σε πραγματικό δευτεροβάθμιο νοσοκομείο με ρόλο στην πρωτοβάθμια υγεία και όχι τη διολίσθηση του σε Κέντρο Υγείας και διαμετακομιστικό σταθμό.
• Προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων και προσθήκη νέων.
• Και βέβαια την άμεση λύση του προβλήματος της μη πραγματοποίησης τακτικών χειρουργείων, με τη διενέργεια όλων των χειρουργείων σε πλαίσια νομιμότητας και ασφάλειας ασθενών, ιατρών και λοιπού προσωπικού, με ευθύνη της διοίκησης και του Υπουργείου.
Πρώτος αγωνιστικός σταθμός η απεργία την 20η Οκτώβρη 2022, δεύτερος στην απεργία την 9η Νοέμβρη 2022.
Καθημερινή διεκδίκηση του δικαιώματος μας στην Υγεία, με αξιοπρεπείς μισθούς και ασφάλεια.
Σεβασμός στον ασθενή, στον γιατρό, στον εργαζόμενο.
Όλοι εμείς θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο για όλους!
Το ΔΣ της ΕΙΝΚΥΛ