ΕπιλεγμέναΛήμνος

Ένωση Ξενοδόχων Λήμνου : Το παλέψαμε…

Δελτίο Τύπου

Στην Λήμνο σήμερα  04-09-2020 ημέρα Παρασκευή  και ώρα 19.30, συνήλθαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου του Συλλόγου  με την επωνυμία «΄Ενωση Ξενοδόχων Λήμνου» σε τακτική Συνεδρίαση στον ανοιχτό χώρο του Ξενοδοχείου “Varos Village Boutique Hotel”  τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα περί Covid -19 στo Βάρος της Λήμνου ύστερα από ηλεκτρονική πρόσκληση του Προέδρου αυτού κ.  Μάντζαρη Στυλιανού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, προχώρησε  στη συζήτηση των θεμάτων της  Ημερήσιας Διάταξης:

Θέματα :

 1. Αποτίμηση της σαιζόν και αξιολόγηση αυτής καθώς και των ιδιαίτερων θεμάτων που προέκυψαν.
 2. Οργάνωση δράσεων για την επόμενη χρονιά και διαδικασίες παρακολούθησης δεδομένων που μας προκύπτουν , για το χειμώνα 2020-2021.
 3. Αναπροσαρμογή καθηκόντων μετά την τοποθέτηση ως ειδικού συμβούλου τουρισμού για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και ιδίως της Λήμνου , Λέσβου και Αγίου Ευστρατίου του προέδρου ,από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

 

Εκτός ημερησίας διάταξης,  ενημέρωση από τον Κο Μαντζαβέλα Αντώνη , Δασολόγο, υπεύθυνο του προγράμματος Διαμόρφωσης του πλαισίου προστασίας και βιώσιμης ανάπτυξης των περιοχών Natura αλλά και του νησιού ευρύτερα, από το Ελληνικό Δημόσιο.

 

Διαδικαστικά και κατά σειρά συζητήθηκαν και από κοινού αποφασίστηκαν τα παρακάτω συμπεράσματα:

 1. H τουριστική περίοδος 2020, στο διάστημα που αυτή διήρκησε ήτοι 1η Ιουλίου έως αρχές Σεπτεμβρίου, έδειξε ότι η προτίμηση μεγάλου ποσοστού των Ελλήνων, κυρίως της Βορείου Ελλάδος , κράτησε το νησί σε επίπεδο που σε γενικότερη σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα δεν μπορεί να θεωρηθεί εντελώς καταστροφική. Τα ξενοδοχεία λειτούργησαν πλην ενός που παρέμεινε κλειστό αφαιρώντας από τον συνολικό αριθμό επισήμων κλινών στο νησί μας το 1/12 περίπου, έχοντας πλήρη συναίσθηση των ευθυνών που τους αναλογούν και ακολουθώντας κατά 100% των συνθηκών  και των υγειονομικών πρωτοκόλλων που είχαν οριστεί και υπήρχαν. (Ηealths’ First) . Αυτό βέβαια ανέβασε το κόστος πώλησης των δωματίων μας. Σε αντίθεση , η επιχειρηματική ξενοδοχειακή κοινότητα προχώρησε και σε μειώσεις τιμών που είχαν επιτευχθεί με πολύ δυσκολία και επενδύσεις τα τελευταία χρόνια. Έτσι ενώ τον Αύγουστο ειδικά φάνηκε πλήθος κόσμου στο νησί, μειωμένος βέβαια κατά περίπου 30% από την περσινή χρονιά  ( ποσοστά όμοια με του 2016, ειδικά στα ακτοπλοϊκά),το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής συνολικά δείχνει μια γενική καταγραφή τζίρου που αντιστοιχεί στο 30-40% του αντίστοιχου του 2019. Βέβαια τελικά στοιχεία θα καταγραφούν τέλος Σεπτεμβρίου και όσον αφορά το πλήθος του κόσμου ποσοστιαία για το 2020 ,θα καταγραφεί αφού έχουμε και τα στοιχεία εισερχόντων από το αεροδρόμιο «Ήφαιστος».

Για την προκειμένη στιγμή το συμπέρασμα μας δείχνει τα παρακάτω:

 1. H πλειοψηφία των επισκεπτών της Λήμνου είναι παραθεριστές που επισκέπτονται τα δικά τους σπίτια. Αυτό απαιτεί ειδική μελέτη φέρουσας ικανότητας, εάν επιθυμούμε να διατηρήσουμε το νησί μας σε καλή κατάσταση και να επιτευχθεί σωστή και βιώσιμη ανάπτυξη.
 2. Υπάρχει μεγάλη χρήση καταλυμάτων ιδιόκτητων, τα οποία δεν τηρούν τις από το νόμο επιβαλλόμενες προδιαγραφές . Η Ένωση Ξενοδόχων Λήμνου, θα προσπαθήσει να εντοπίσει τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, και να συνεργαστεί και ευαισθητοποιήσει τους ιδιοκτήτες τους , ώστε να φανεί και να επιτευχθεί σαν στόχος,  η αειφορία και η βιωσιμότητα της Λήμνου για την οποία εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και να παταχθεί η ασυδοσία που δυστυχώς δεν βοηθάει στην ανάπτυξη του νησιού μας.
 3. Το φαινόμενο των campers και του ελεύθερου camping, που φέτος ειδικά, εμφανίστηκε σε όλο το νησί και όχι μόνο στην περιοχή του Κέρους (ήτοι επισκεπτών για extreme sports), αφέθηκε απαράδεκτα ελεύθερο και ανεξέλεγκτο. Η διαμαρτυρία μας δε για αυτό συνοδεύεται με πάρα πολλές ενστάσεις και διαφόρων παραβατικών φαινομένων που πραγματοποιήθηκαν, αλλά και για την άμεση ανάγκη, είτε προσέλκυσης επενδυτών, είτε παρέμβασης του Δήμου μας για τη δημιουργία camping νόμιμου με τις απαραίτητες προδιαγραφές που ορίζονται από τον Νόμο.  Αυτό το είδος τουρισμού είναι χρήσιμο για την τοπική κοινωνία ,μόνο όταν βρίσκεται κάτω από την ομπρέλλα του νόμου ,αλλιώς δεν λειτουργεί θετικά στον τοπικό τουριστικό πολλαπλασιαστή, προσθέτοντας ελάχιστα αλλά κυρίως βαρύνοντας το περιβάλλον.
 4. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά το ιατρικό προσωπικό του νησιού, τα τοπικά μέσα , την επιχειρηματία που λειτουργεί το προβλεπόμενο από το Νόμο «Ξενοδοχείο καραντίνας» που μας απελευθέρωσε από ένα μεγάλο πιθανό πονοκέφαλο αλλά και όλους όσους με συνεχή τρόπο λειτούργησαν στην ευαισθητοποίηση των συντοπιτών μας, ώστε να αποφευχθεί πιθανή εξάπλωση  του προβλήματος Covid-19, που εν μέσω καλοκαιριού σε πολλά μέρη της Ελλάδας, κατέστρεψε τις ελπίδες για έστω μια αξιοπρεπή σαιζόν. Η δε αντιμετώπιση από πλευράς των Λημνιών του προβλήματος, ανέδειξε την έντονη κοινωνική ευθύνη που έχουν.
 5. Επίσης θέλουμε να τονίσουμε την δραστηριοποίηση όλων των εμπλεκομένων πλευρών στην τουριστική μας ανάπτυξη,  ώστε να δημιουργηθεί ένα εξαιρετικό επικοινωνιακό ρεύμα που σίγουρα βοήθησε στην κίνηση. Η επίσκεψη της ΕΡΤ3 , η ανάδειξη συνεχώς σημείων αναφοράς του  νησιού μας από τα διάφορα κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς όλης της Ελλάδας, καθώς και το σύνολο της επικοινωνιακής καμπάνιας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με πρωτοστάτη τον Περιφερειάρχη Κο Κώστα Μουτζούρη που την ανέλαβε προσωπικά μαζί με τον Αν/χη Τουρισμού Κο Νικόλαο Νίκτα, ήταν καταλυτικά για την «επιτυχία»  ( ή μη αποτυχία…) του νησιού μας. Ο αγώνας πρέπει να  συνεχιστεί διότι το τοπίο εξακολουθεί να είναι χλωμό στο  παγκόσμιο θέμα της πανδημίας.
 6. Ενημερώθηκαν τα μέλη του ΔΣ για την εξαιρετική επιτυχία του  αναβαθμισμένου website της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου (www.limnoshoteliers.com), καθώς και τα κυριότερα      σημεία που αναζητούνται από τους επισκέπτες του, όπως

 

Αυτό δείχνει την ανάγκη προώθησης του προορισμού «Λήμνος» ως τουριστικός, σωστά και κυρίως στοχευμένα, αλλά και με σοβαρό ποσό χρημάτων.

 

 1. Αποφασίστηκε από το ΔΣ της Ένωσης , να ακολουθήσει γρήγορη επόμενη συνέλευση, μετά και το οριστικό τέλος της σαιζόν, ώστε με συγκεκριμένες προτάσεις να δούμε καθαρά τη συνέχεια μας και να ορίσουμε πλάνο δράσης από τον Νοέμβριο και έπειτα. Το τουριστικό τοπίο είναι ακόμα πολύ θολό, διότι δεν υπάρχει ξεκαθαρισμένη λύση για το πρόβλημα της πανδημίας, αλλά και συγκεκριμένη γνώση για το πως θα εξελιχθεί το περιβάλλον παγκόσμια.
 2. Ο Πρόεδρος Κος Στέλιος Α. Μάντζαρης, ενημέρωσε το σώμα για την θέση Ειδικού Συμβούλου για την Λέσβο ,Λήμνο και Άγ. Ευστράτιο που ανέλαβε , αρχής γενομένης τον Σεπτέμβριο 2020 σε σύμβαση με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και μετά από αποδοχή του Περιφερειάρχη, Κου Κων/νου Μουτζούρη. Κατόπιν αυτού, και αφού το σύνολο του ΔΣ τον συνεχάρη για την νέα θέση, αποφάσισε την παραμονή του ως προέδρου στο ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου, αλλά την υπογραφή αντ’ αυτού από τον Αντιπρόεδρο Κο Δημήτρη Ματζάρη για τις αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν κατά το διάστημα της θητείας του.
 3. Η εκτός Ημερησίας Διάταξης παρουσίαση από τον Κο Μαντζαβέλα Αντώνη , Δασολόγο, υπεύθυνο του προγράμματος Διαμόρφωσης του πλαισίου προστασίας και βιώσιμης ανάπτυξης των περιοχών Natura αλλά και του νησιού ευρύτερα, από το Ελληνικό Δημόσιο, οδήγησε σε μια έντονη συζήτηση αναζήτησης των καινούργιων δεδομένων που προβλέπεται να προκύψουν, παρ’ όλη την ανεπίτρεπτη αργοπορία που υπάρχει εκ μέρους των φορέων. Έτσι και αφού για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε η επιτακτική ανάγκη η Ένωση Ξενοδόχων Λήμνου να συμμετέχει, όντας βασικός stakeholder στην διαμόρφωση των περιβαλλοντικών αλλά και επιχειρησιακών αλλαγών που θα έρθουν στο νησί, αποδέχτηκε και ταυτόχρονα ψήφισε ως βασικό υπεύθυνο να μαζέψει τις προτάσεις μας για το συγκεκριμένο θέμα, θέτοντας 45 ημέρες χρόνο διαβούλευσης, τον Αντ/δρο Δημήτρη Ματζάρη σε συνεργασία με τον Πρόεδρο Κο Στέλιο Μάντζαρη. Τα μέλη μας θα ενημερωθούν με ηλεκτρονική αλληλογραφία και θα επιδιωχθεί η καθολική συμμετοχή στο περιβαλλοντικό θέμα που θα ορίσει τη ζωή μας, επαγγελματική και φυσική, τα ερχόμενα χρόνια. Ευχαριστήσαμε δε τον Κο Αντώνη Ματζαβέλα για την επαφή και την τυπική του ενημέρωση στο συμβούλιο μας, και τον βεβαιώσαμε για την επιθυμία μας να είμαστε στενοί του συνεργάτες στη συνέχεια του έργου του. Σημειωτέον, ότι η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στην Αγγλική και ταυτόχρονα στην Ελληνική γλώσσα, λόγω της συμμετοχής του μέλους μας και υπεύθυνου για τις Διεθνείς Δημόσιες Σχέσεις της Ένωσής μας ,Κου Plamen Petrov

Το ΔΣ επιφορτίζει τον Αντ/δρο Κο Ματζάρη να ανακοινώσει τα συμπεράσματα στο κοινό, με σχετικό Δελτίο Τύπου.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

Στυλιανός Α. Μάντζαρης

Αντ’ Αυτού

Ο Αντιπρόεδρος

 

Δημήτριος Ματζάρης

 

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button