Τι θα φάμε σήμερα – γιουβέτσι της μαμάς

Τι θα φάμε σήμερα – γιουβέτσι της μαμάς
Επιμέλεια στήλης “Τι θα φαμε σημερα” : Θοδ. Δημητριαδης
Το κριθαράκι πολλοί το λένε γιουβέτσι. Είναι ένα φαγητό που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. κριθαράκι χοντρό
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1.200 γρ. μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
1 μικρό κρεμμύδι ολόκληρο
3 σκελίδες. σκόρδο
1 καρότο, 1 πράσο, 2 κλων. μαϊντανό
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1/2 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
2 κουτάκι-κονσέρβα κονκασέ αποφλοιωμένα (ή τριμμένη ντομάτα)
2 δαφνόφυλλα, 3 – 4 κόκκους μπαχάρι
Αλάτι, πιπέρι
Κεφαλοτύρι τριμμένο, κατά προτίμηση μελίχλωρο Λήμνου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το κρέας σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει.
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε γύρω-γύρω το κρέας 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε ολόκληρα τα λαχανικά, το κρεμμύδι, το καρότο, το πράσο, στο τέλος το σκόρδο και τα αφήνουμε 1-2λεπτά.
Προσθέτουμε την σάλτσα του πελτέ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε το κρασί, τις τριμμένες ντομάτες, 1½ λίτρο νερό, τα δαφνόφυλλα και το μπαχάρι.
Δένουμε τα κοτσάνια μαϊντανού με ένα σπάγκο για να μη διαλυθούν τα προσθέτουμε στη σάλτσα.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει το κρέας μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1,5 ώρα.
Προς το τέλος προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Σε ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε ¼ φλυτζάνι ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κριθαράκι ανακατεύοντας να λαδωθεί καλά. Αυτό βοηθάει το κριθαράκι να είναι σπυρωτό.
Το αδειάζουμε σε ένα ταψί, κι από πάνω βάζουμε το βρασμένο κοκκινιστό μοσχάρι.
Αφαιρούμε από τη σάλτσα τα λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο και πράσο) και περιχύνουμε με τη σάλτσα τα υλικά στο ταψί. Η σάλτσα πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι. Αν έχει εξατμιστεί κατά το βρασμό προσθέτουμε βραστό νερό μέχρι να καλυφτούν 3 εκατοστά πάνω από το κριθαράκι.
Όπως τα περισσότερα φαγητά, συνοδεύεται με φέτα καλαθάκι Λήμνου κι ένα ποτηράκι μοσχάτο κρασάκι Λήμνου.
Για επιδόρπιο, χαλβάς με μπόλικη κανέλα.
Η φωτογραφία είναι της Καρτσιούνας Παπαζαχαρία.