Περιοδικό

Επιστροφή στην ΕΔΕΜ

Επιστροφή στην ΕΔΕΜ

Της Χριστινας Κάβουρα

Κάποια στιγμή φθάνει ο χρόνος του γυρισμού,  ανοίγει ο χάρτης, ξεδιπλώνονται οι συντεταγμένες, βρίσκεται το στίγμα, αυτό το ειδικό για όλους εμάς,  αυτό που ψάχνουμε και θα ψάχνουμε πάντα σε όλες τις διαστάσεις ύπαρξης,  αυτό που ανοίγει τους δικούς μας ορίζοντες,  το γνωστό,  ΒΑ του Αιγαίου !

Τελικά δεν μπορούμε να σωθούμε απ’ ότι αγαπήσαμε, προφανώς και δεν θέλουμε !

 

Μα υπάρχουν πολλά τριαντάφυλλα στον κόσμο, είπε ο Μικρός Πρίγκιπας στη αλεπού ! Εγώ νόμιζα ότι το δικό μου τριαντάφυλλο ήταν το μοναδικό στον κόσμο ! Μα είναι το μοναδικό στον κόσμο του απάντησε η αλεπού γιατί το αγάπησες, το φρόντισες,  το ξεχώρισες !

Έτσι και εμείς. Μπορεί να υπάρχουν πολλά νησιά στον κόσμο, αλλά κανένα δεν είναι το νησί μας !

 

Οι πρωτόπλαστοι είχαν τη δυνατότητα αθανασίας αλλά χάνοντάς την έχασαν και την Εδέμ, εκδιώχθηκαν  από έναν τόπο που γνώριζαν και  σίγουρα δημιούργησαν μια δικιά τους Εδέμ παραπέρα, ίσως ανατολικά της  αρχικής Εδέμ,  ίσως στα Ρηχά της Εδέμ, όπως και εμείς καλή ώρα,  υπάρχουμε στα Ρηχά μιας δικιάς μας Εδέμ ανάμεσα σε βράχους, αμμουδιές, πέλαγα, ακρογιαλιές, ηλιοβασιλέματα !

Ανακαλύπτουμε τα βήματα των αρχικών κατοίκων της μέσα από επιγραφές ανερμήνευτες μέσα από αγγεία, στολίδια, όστρακα, πόλεις αρχαίες, μέσα από θρύλους και μύθους,  αλλά μαθαίνουμε να τους αγαπάμε σαν κομμάτι δικό μας,  αυτές οι παλιές πέτρες,  η ίδια θάλασσα και η Ιστορία μάς συνδέουν.

Καλωσορίσματα πολλά, εδώ κατοικούν οι φίλοι μας, οι συμμαθητές  μας, πρόσωπα γνωστά που ξεχωρίζουμε και μας ξεχωρίζουν.  Εδώ κατοικούν οι μνήμες μακρινών και κοντινών εποχών,   η ανάμνηση αξεδιάλυτη με το συναίσθημα !

Ψάχνω τα πρόσωπα, θυμάμαι με αγάπη και όσους έφυγαν ενώ ψηλαφίζω το αποτύπωμά τους !  Και αυτοί ανήκουν εδώ,  θα είναι πάντα μέρος της Ιστορίας μέσα σε μια αιωνιότητα κάποτε καθοριστική, σίγουρα δικιά μας.

Δρόμοι και σπίτια διηγούνται ξεχασμένες αλήθειες, γεγονότα σημαντικά ή μη,  αρκεί να έχουμε τη διάθεση να  αφουγκραστούμε τον χρόνο που πέρασε. Ιστορίες απλές, καθημερινές και άλλες προβληματικές ή πολύπλοκες όπως οι ζωές των ανθρώπων !

 

Χαίρομαι πάντα να γυρίζω πίσω, να μπερδεύομαι ανάμεσα στο σήμερα και στο χθες, πορεία μεταξύ της  αρχής των θαυμάτων και  της πραγματικότητας,  όπου όλα δημιουργούν μια ενότητα.   Παλιά ταξίδευα στον μεγάλο κόσμο, τώρα δεν υπάρχει άλλος προορισμός εκτός από το νησί, προορισμός γεμάτος συναισθήματα έντονα, χαράς όταν φθάνω, νοσταλγίας όταν λείπω ! Το σίγουρο είναι ότι η Εδέμ αυτή κατοικεί μόνιμα στην ψυχή μου, σε όλους τους καιρούς,  δεμένη με αόρατους ιστούς μαγείας!

 

Δώρο Θεού όλη αυτή η ομορφιά και τα δώρα πρέπει να εκτιμώνται ανάλογα !

Την αγάπη μου σε όλους τους κατοίκους της ΕΔΕΜ!

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button