Περιοδικό

Επιστροφή στην παράδοση

Επιστροφή στην παράδοση

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Οι ευρωβουλευτές μας στις Βρυξέλλες παίρνουν χοντρά λεφτά μισθό, συν κάτι αποζημιώσεις, παραστάσεις, επιδόματα, εισιτήρια κλπ. Ένας από αυτούς, και συγκεκριμένα η κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ, ανησύχησε με τον καύσωνα και την αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας (ανεμιστήρες, κλιματιστικά κλπ.) και για να μην πάθουμε μπλακ-άουτ, πρότεινε κάτι πρωτότυπο και παραδοσιακό: Για μερικές μέρες να μη βάζουμε πλυντήριο, ούτε θερμοσίφωνα, ούτε να μαγειρεύουμε κάθε μέρα, αλλά να παραγγέλνουμε πίτσα ντιλίβερι και να τη βγάζουμε με καμιά σαλάτα και σάντουιτς.

Μου θυμίζει τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, οι οποίοι έκαναν οικονομία στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Πρώτα-πρώτα δεν έβαζαν πλυντήριο, γιατί δεν είχαν πλυντήριο και έπλεναν τα ρούχα στη σκάφη με το χέρι και ένα σκληρό πράσινο σαπούνι..

Δεν έβαζαν θερμοσίφωνο, γιατί δεν είχαν θερμοσίφωνο, ζέσταιναν νερό με ξύλα και έκαναν μπάνιο με το κύπελο στη σκάφη. Λούζονταν μια φορά την εβδομάδα κάθε Σάββατο.

Δεν μαγείρευαν κάθε μέρα, αλλά μια φορά την εβδομάδα μια μεγάλη κατσαρόλα φασουλάδα..

Δεν χρησιμοποιούσαν το ψυγείο, γιατί απλούστατα δεν είχαν ψυγείο, αλλά διατηρούσαν τα τρόφιμα σε μια σίτα που τα προστάτευε από τις μύγες.

Για κρύο νερό είχαν μια παγωνιέρα και μια στάμνα στην αυλή μισοχωμένη στη σκιά μέσα στη λάσπη.

Και η τουαλέτα τους ήταν κι αυτή κάπου έξω στην άκρη της αυλής, ευάερη και ευήλια.

Τα φώτα δεν τα άναβαν, γιατί απλούστατα δεν είχαν φώτα, αλλά γκαζόλαμπες και κάτι φανάρια με φωτιστικό πετρέλαιο.

Τέλος, τη νύχτα δεν πήγαιναν στις καφετέριες, σε μπαράκια και πάρτι, αλλά στα χωράφια με το κάρο για να δουλέψουν και να σπάσουν καπνά.

Πολύ ρομαντικά και παραδοσιακά όλα αυτά, κυρία Ελίζα μου. Για να μας τα προτείνεις, φαίνεται ότι κάπως έτσι τη βγάζετε κι εσείς οι ευρωβουλευτές εκεί στις Βρυξέλλες.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button