Περιοδικό

Εθελοντές της Κατερίνης

Εθελοντές Κατερίνης – προβάλλουν και δίνουν υπεραξία στην πόλη τους

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Από το “Κίνημα της πατάτας” πριν από 12 χρόνια, που έκαναν γνωστή την Κατερίνη σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, μέχρι σήμερα, οι 3.400 αυτοί εθελοντές είναι ανεξάντλητοι με πάνω από 25 διαφορετικές δράσεις. Και πρωτοπόροι.

 

Μερικές από τις δράσεις τους, όπως π.χ. τις 98 διανομές προϊόντων χωρίς μεσάζοντες σε τιμή κόστους παραγωγού, το κοινωνικό φαρμακείο με τα 13.000 φάρμακα και σκευάσματα και το κοινωνικό παντοπωλείο, τις μιμήθηκαν και σε άλλες πόλεις. Οι περισσότερες όμως είναι πρωτοπόρες και πρωτότυπες.

Να μερικές από αυτές που τρέχουν αυτές τις μέρες και είναι μοναδικές σε όλη την Ελλάδα.

 

 • Θεατρική αντιπολεμική παράσταση “Τρωάδες” του Ευριπίδη την περασμένη Δεύτερα από την Απαρτία στην εξέδρα του Καπνικού Σταθμού – την μεγαλύτερη θεατρική σκηνή του νομού, φτιαγμένη από τους ίδιους τους εθελοντές.
 • Λαϊκή Συνέλευση στις 4 Μάϊου στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας της Κατερίνης για ενημέρωση-διαμαρτυρίας για την αισχροκέρδεια στο ρεύμα.
 • Ανθοκομική Έκθεση την ερχόμενη Πέμπτη 5 Μάϊου στον Καπνικό Σταθμό (θα διαρκέσει μέχρι 5/5).
 • Τελετή λήξης του Διαγωνισμό Διηγήματος (για 9η συνεχή χρονιά). Επιμέλεια και εκτύπωση με δικά τους έξοδα του συλλεκτικού τόμου με τα 26 βραβευμένα διηγήματα.
 • Φιλοξενία 40 Ουκρανών προσφύγων (διαμονή, ένδυση, σίτιση, ιατρικές υπηρεσίες, πλύσιμο, μπάνιο) και εκπαίδευση των παιδιών κλπ. στην σχολική αίθουσα της νέας βιβλιοθήκης που δημιούργησαν στο Αρανι του Καπνικού Σταθμού.
 • Προετοιμασία του θερινού κινηματογράφου στην αυλή του Καπνικού Σταθμού για τις προβολές του Ιουνίου.
 • Προετοιμασία για τις καλοκαιρινές βάρδιες δασοπροστασίας Ολύμπου και Πιερίων (δράση “Χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος“.
 • Διαλογή, ηλεκτρονική καταγραφή και αποθήκευση φαρμάκων και τροφίμων στο κοινωνικό φαρμακείο και παντοπωλείο.
 • Τακτική διανομή φαρμάκων και τροφίμων στις 150 άπορες οικογένειες της πόλης.
 • Μηνιαίες τακτικές αποστολές υγειονομικού υλικού στο νοσοκομείο και το ΕΚΑΒ.
 • Μηνιαίες τακτικές αποστολές τροφίμων και υλικών πρώτης ανάγκης στις 300 πυρόπληκτες οικογένειες της Εύβοιας, τις οποίες ανέλαβαν από πέρσι να υποστηρίξουν μέχρι τέλους του έτους φέτος.
 • Φιλοξενία και πρακτική εξάσκηση μαθητών και φοιτητών από την Ευρώπη του προγράμματος Erasmus και European Solodarity Corps σε θέματα αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς. Από τις 30 Μαρτίου 2022 ο “Καπνικός Σταθμός Κατερίνης” ως πιστοποιημένος φορέας και κάτοχος “Quality Label” European Solidarity Corps (ESC50) έχει τη δυνατότητα να συμπράττει με δημόσιους φορείς, δήμους, επαρχίες, περιφέρειες, σχολεία, πανεπιστήμια, κέντρα κατάρτισης και εταιρείες 27 χωρών της Ε.Ε., προσφέροντας θέσεις πρακτικής άσκησης, εργασίας και εθελοντισμού αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση τους από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Μετά την αναμενόμενη άρση των περιοριστικών μέτρων εξετάζουν την οργάνωση και επαναλειτουργία του Χριστουγεννιάτικου Χωριού που τόσο αγαπήσαμε και σημείωσε μεγάλη επιτυχία μέχρι πριν την επιδημία.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.otoposmou.gr

 

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστοι και ανεξάντλητοι!

Αποτελούν πολιτιστικό κεφάλαιο που προβάλλει την πόλη μας και της δίνει υπεραξία.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button