Περιοδικό

Εξαφανίστηκαν τα ψάρια. Με τον αγιασμό των υδάτων μήπως γίνει κανένα θαύμα;

Εξαφανίστηκαν τα ψάρια

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Φίλος επαγγελματίας ψαράς, που από το ψάρεμα βγάζει-δεν βγάζει μεροκάματο για να ζήσει την οικογένεια του, έριξε με τη βάρκα του ένα χιλιόμετρο δίχτυ και έπιασε μόνο μία (1) σουπιά!

Παρόμοια παραπονιούνται κι όλοι οι ερασιτέχνες ψαράδες. Ούτε τσιμπιά, ούτε λέπι.

Έπαψε να ισχύει και η παροιμία που λέει «του κυνηγού και του ψαρά το πιάτο, δέκα φορές είν’ αδειανό και μια φορά γεμάτο». Τώρα πια 100 φορές είναι αδειανό, και μια φορά μισογεμάτο.

Παλιά υπήρχαν πολλοί ερασιτέχνες ψαράδες. Σήμερα αυτοί που πάνε να ρίξουν καμιά πετονιά ή καθετή είναι ελάχιστοι. Είναι οι «άρρωστοι με το ψάρεμα», πιο πολύ πάνε για να ξεσκάσουν, να αναπνεύσουν καθαρό αέρα και να αποφύγουν τον κορωνοϊό.

Οι αιτίες εξαφάνισης των ψαριών από τις ελληνικές θάλασσες είναι γνωστές: υπεραλίευση, μόλυνση από φυτοφάρμακα, παράνομη αλιεία κ.ά. Γι’ αυτό και εισάγουμε ψάρια από τη γειτονική μας φίλη την Τουρκία του Ερντογάν, τα οποία μάλιστα πολλές φορές είναι ψαρεμένα παράνομα σε δικά μας χωρικά ύδατα.

Να ευχηθούμε με την καθαγίαση των υδάτων τα Φώτα μήπως γίνει κανένα θαύμα και αρχίσουν να κυκλοφορούν πάλι ψάρια. Ελληνικά.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button