Φέτα καλαθάκι Λήμνου, πλούσια σε ασβέστιο και νοστιμιά

Του Θ. Δημητριάδη
Φέτα καλαθάκι Λήμνου, πλούσια σε ασβέστιο και νοστιμιά
Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των δοντιών και των οστών και συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Επίσης είναι ευεργετικό στη λειτουργία του μυϊκού συστήματος και στη ρύθμιση της πήξης του αίματος, στη μεταφορά σημάτων μέσω του νευρικού συστήματος και στον έλεγχο των παλμών της καρδιάς.
Ωστόσο, πολλοί αποφεύγουν για διάφορους λόγους τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτοί μπορούν, εναλλακτικά, να προσλάβουν ασβέστιο από τρεις πηγές:
1. Σολομός. Μία μερίδα φρέσκου σολομού 180 γρ. παρέχει 340 mg ασβεστίου. Το γευστικό αυτό ψάρι είναι επίσης εξαιρετική πηγή Ω3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D.
2. Βρώμη. Ένα φλιτζάνι βρώμη παρέχει 400 mg ασβεστίου. Απολαμβάνοντας τη βρώμη ως πρωινό σε συνδυασμό με ένα ποτήρι γάλα, θα συμπληρώσετε από το πρώτο κιόλας γεύμα της ημέρας το 70% των αναγκών του οργανισμού σας σε ασβέστιο. Παράλληλα, χάρη στη σημαντική ποσότητα φυτικών ινών που περιέχει, η βρώμη θα κρατήσει την πείνα μακριά για πολλές ώρες.
3. Σαρδέλες. Μια μερίδα μόλις 90 γραμμαρίων παρέχει 370 mg ασβεστίου.
Η φέτα καλαθάκι Λήμνου προέρχεται από ολόπαχο φρέσκο ελληνικό γάλα και συνδυάζει τέλεια όλα τα οργανοληπτικά στοιχεία με μια μοναδική γεύση.
Μια παραλλαγή της, το λιόκαφτο και το κασκαβάλι, στεγνώνουν και ωριμάζουν στον ήλιο, και στη συνέχεια περνάνε από θαλασσινό νερό για να πάρουν μια ιδιαίτερη γεύση, κάτι σαν κεφαλοτύρι, ιδανικό για σαγανάκι ή για πασπάλισμα σε μακαρόνια.
Τα πρόβατα της Λήμνου, ιδιαίτερα τώρα την άνοιξη, βόσκουν στις καταπράσινες πλαγιές του νησιού, που έχει την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια σχεδόν ολόκληρο το χρόνο.