Περιοδικό

Φιστίκι Λήμνου, για μερακλήδες που ξέρουν

Φιστίκι Λήμνου, για μερακλήδες που ξέρουν

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Το γλυκό κουταλιού στη Λήμνο ξεκίνησε από τα μεγάλα υπερπολυτελή ξενοδοχεία (Lemnos Village, Varos Resort, Porto Myrina) και σήμερα το σερβίρουν και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η ιδέα είναι ακόμα πιο παλιά, από τότε που λειτουργούσε στα Ρηχά Νερά το υπερπολυτελές Bungalows ΑΚΤΗ ΜΥΡΙΝΑ: Να συνοδεύει τον καφέ και ως επιδόρπιο μετά από ένα απολαυστικό φαγητό.

Κάτι ανάλογο κάνουν στη Θάσο με το καρυδάκι Θάσου.

 

Πες ότι ξύπνησες το πρωί και απολαμβάνεις έναν ζεστό μυρωδάτο καφέ. Ή μετά από ένα νόστιμο χορταστικό φαγητό. Ή το απόγευμα, με το παγωτό σου. Ή το βραδάκι με κάτι ελαφρύ, π.χ. ένα γιαουρτάκι.

Θέλεις το κάτι ακόμα, αυτό που θα μείνει σαν άρωμα, σαν γεύση στη γλώσσα σου όλη μέρα να σε ανεβάζει, να σου φτιάχνει τη διάθεση, να σε μεταφέρει σε κάτι άγνωστο μυστηριώδες ανατολίτικο. Θέλεις ένα υπέροχο γλυκό κουταλιού φιστίκι.

Εκείνο το πράσινο, που φτιάχνει ό Αχιλλαδέλης στα Θέρμα της Λήμνου κοντά στον Κορνό.

 

Οι πιο πολλοί το ξέρουν ως φιστίκι Αιγίνης. Στο Ιράν το λένε ο «χαμογελαστός καρπός», στην Κίνα το «ευτυχισμένο φιστίκι», στην Ινδία «πράσινο αμύγδαλο».

Οι ξηροί καρποί είναι προϊστορικό σνακ! Η φιστικιά είναι ένα από τα παλαιότερα δέντρα σε ανθοφορία και οι άνθρωποι τρώνε φιστίκια εδώ και 9.000 χρόνια.

 

Τα κελυφωτά φιστίκια είναι ένας από τους δύο καρπούς που αναφέρονται και στη Βίβλο.

Εκτός από την ιδιαίτερη υπέροχη γεύση του, το κελυφωτό φιστίκι έχει πάρα πολλές ευεργετικές ιδιότητες.

Είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά που μας προστατεύουν από τη γήρανση. Γι’ αυτό έχουν εκείνο το χαρακτηριστικό πράσινο και μωβ χρώμα.

Επίσης, είναι χορταστικά. Οι έρευνες δείχνουν ότι μπορούν να σε βοηθήσουν να φας πιο αργά επειδή χρειάζεται να τα ξεφλουδίσεις, ενώ τα κελύφη τους χορταίνουν το μάτι σου και μειώνουν την πρόσληψη σε θερμίδες.

 

Μια μελέτη για τη διατροφική συμπεριφορά έδειξε ότι όσοι κατανάλωσαν φιστίκια Αιγίνης έφαγαν 41% λιγότερες θερμίδες από ό, τι εκείνοι που κατανάλωσαν φιστίκια χωρίς κέλυφος. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως «The Pistachio Principle». Ακόμη και 25 γραμμάρια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και περιέχουν 10% από τις ημερήσιες ανάγκες μας σε πρωτεϊνη, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, θειαμίνη και φώσφορο. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β6, χαλκού και μαγγανίου.

 

Τα συνιστούν και οι καρδιολόγοι, γιατί τα φιστίκια αγαπούν την καρδιά, Αν και οι περισσότεροι ξηροί καρποί έχουν πολυακόρεστα λιπαρά, τα κελυφωτά φιστίκια Αιγίνης είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι ευεργετικά για την καρδιά και μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

Επίσης, μειώνουν τη χοληστερόλη, γιατί έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές στερόλες, ουσίες που αποδεδειγμένα μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.

 

Τα φιστίκια σε ηρεμούν. Περιέχουν υψηλή ποσότητα καλίου, το οποίο βοηθάει τον οργανισμό να μειώσει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης, περισσότερο από κάθε άλλο ξηρό καρπό.

Επίσης μπορούν να σε αδυνατίσουν. Δύο χούφτες φιστίκια αντιστοιχούν σε μία μερίδα κρέας, καθώς παρέχουν πρωτεΐνη. Είναι σαν να τρως μπριζόλα! Έρευνες δείχνουν ότι κόβουν την όρεξη και δεν ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που φαίνεται ότι συμβάλλουν και στη μείωση του κοιλιακού λίπους.

Τέλος, κάνουν καλό στην όραση. Περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία έχουν την ιδιότητα να απορροφούν την ακτινοβολία που δέχεται ο οφθαλμός καθημερινά, προστατεύοντας τα μάτια από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

 

Συμπέρασμα:

Ιδανικό για σνακ, με γιαουρτάκι, συνοδευτικό στο καφεδάκι, περιχυμένο στο παγωτό, επιδόρπιο μετά το φαγητό.

Ιδανικό και για δώρο.

Τριάντα δύο (32) διαφορετικά παραδοσιακά χειροποίητα σπιτικά γλυκά κουταλιού φτιάχνει από το 1945 στη Λήμνο η οικογένεια Αχιλλαδέλη, τα πιο γνωστά είναι το συκαλάκι, κυδώνι, νεραντζάκι, πορτοκάλι, φιρίκι, κερασάκι.

Ανακαλύψτε το φιστίκι! Υπέροχη γεύση και άρωμα!

 

Θυμηθείτε το όταν θα πάτε να αγοράσετε κάποιο από τα άλλα προϊόντα της λημνιάς βιοτεχνίας Αχιλλαδέλη (χαλβά βανίλιας, αμυγδάλου, με κακάο, με φιστίκι, με λημνιό θυμαρίσιο μέλι, ταχίνι από σησάμι ολικής άλεσης, από αποφλοιωμένο, με μέλι θυμαρίσιο Λήμνου, μούστο-πετιμέζι, μαρμελάδα από σύκο, φράουλα, βερίκοκο., ροδάκινο, κεράσι, υποβρύχιο (μαστίχα ή τριαντάφυλλο), λουκούμια (αμυγδάλου, με καρύδι, μπουκιές).

 

Πού θα βρείτε αυτόν τον γευστικό παράδεισο:

Στη Λήμνο, στην παραδοσιακή βιοτεχνία (τηλ.2254061250) και σε όλα τα μαγαζιά.

Στην Αθήνα: 1) Αθηνάς 27, κέντρο 2) Αγ.Μελετίου 78, κέντρο 3) Πελοποννήσου 10 Αγ. Παρασκευή 4) Χατζηχρήστου 8 Ακρόπολη 5) Κνωσού 14 Γλυφάδα 6) Ελ.Βενιζέλου 7 Ν.Ιωνία, 7) Π.Ράλλη 457 & Μουσών 44 Νίκαια.

Στον Πειραιά Κουντουριώτου 159, στο Παλ.Φάληρο Αχιλλέως 72.

Στη Θεσσαλονίκη:1) Εθν.Αντιστάσεως 7Α Καλαμαριά, 2) Βικτ.Ουγκώ 4 Olicatessen, 3) Βασ.Ηρακλείου 26 “Εδώδιμον”, 4) Κομνηνών 12 “Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης”, 5) Κων.Καραμανλή 42 “Bios Coop”, 6) Προφ.Ηλία 24 Πυλαία “Biofruit”, 7) Εμπορικό Κέντρο Πανόραμα “Εκλεκτά της Γης”, Περιοχή αεροδρομίου “Φρουτομαγεία” 2310463528.

 

Στηρίζουμε με περηφάνια τα εκλεκτά προϊόντα του τόπου μας!

Εμπιστευόμαστε τους δικούς μας ανθρώπους που παράγουν από το 1945.

φιστικι1.jpg

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button