Λήμνος
Φλωμάρια Λήμνου με κόκορα
Η σπεσιαλιτέ της Λήμνου για μεσημεριανό.
Τα φλωμάρια είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο, μια σπεσιαλιτέ της Λήμνου, σαν χυλοπίτες, φτιαγμένα με ολόπαχο φρέσκα πρόβειο γάλα, σπιτίσια αυγά από αλανιάρες κότες, και το γνωστό κίτρινο σκληρό σταρένιο αλεύρι Λήμνου.
Τα αποξηραίνουν στον ήλιο και τα κόβουν σε διάφορα σχέδια, για απλή μακαρονάδα ή για παπαρδέλες.
Η τέλεια συνταγή συνοδεύεται με αλανιάρη κόκορα και φέτα σαγανάκι καλαθάκι, ή πασπαλισμένα με λιόκαυτο και σάλτσα ντομάτα.
Το βράδυ, βέβαια, στη Λήμνο σερβίρεται φρέσκο ψαράκι στα κάρβουνα με λαδολέμονο, και συνοδεύεται με γλυκόπιοτο θεϊκό λημνιό κρασάκι…