Επίκαιρα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ : Μπριάμ… εις τον κύβο, με μελίχλωρο Λήμνου και βασιλικό

Εμείς,  στο site ΛΗΜΝΟΣ ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ (LimnosNea.gr),  εχουμε τις καθημερινές μας συνταγές και παντα,  οπου γίνεται,  με λημνιά  υλικα. Να όμως που το Μελίχλωρο χρησιμοποιείται και απο άλλους και μάλιστα μπαίνει στον Τίτλο της Συνταγής!

 

ΣΥΝΤΑΓΕΣ 15.06.2020 : 05:56 απο τον ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

Μπριάμ… εις τον κύβο, με μελίχλωρο Λήμνου και βασιλικό

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: 45΄

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 3 μελιτζάνες τσακώνικες, σε κύβους περίπου 2 εκ.
  • 2 πιπεριές κέρατα, σε καρέ περίπου 3 εκ.
  • 4 κολοκύθια, σε κύβους 2 εκ.
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ελαφρά κοπανισμένη
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 3 ντομάτες, χωρίς τη φλούδα, σε κυβάκια
  • 1/2 κουτ. γλυκού πικάντικη πάπρικα
  • 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο (ή 1/2 ξερό, κοπανισμένο)
  • 160 γρ. μελίχλωρο Λήμνου (ημίσκληρο αιγοπρόβειο τυρί – σε παντοπωλεία και delicatessen), σε κύβους, ή αλλιώς παλαιωμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι, με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα
  • 3 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού, χοντροκομμένα
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τις μελιτζάνες με το σκόρδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν ελαφρώς.

Προσθέτουμε τις πιπεριές, τα κολοκύθια και τα κρεμμυδάκια, ανακατεύουμε και τσιγαρίζουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.

Ρίχνουμε τις ντομάτες, την πάπρικα, το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε (χωρίς νερό) για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μελώσουν τα λαχανικά. Αν δούμε ότι εξατμίζονται νωρίς τα υγρά στην κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.

Ρίχνουμε το τυρί και τον βασιλικό, ανακατεύουμε και ψήνουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το τυρί. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με ελιές και πολύσπορο ψωμί.

Τι πίνουμε: Ρωμαλέα πιάτα ζαρζαβατικών που, όσο και αν εμπλουτιστούν με υλικά εκτός της παραδοσιακής συνταγής, αναζητούν ερυθρά και ροζέ κρασιά. Δυναμικά ροζέ από Tempranillo (και κόκκινα από την ίδια ποικιλία), ροζέ σκουρόχρωμα, χαρμάνια με βάση το Αγιωργίτικο και διεθνείς ποικιλίες, απλά Syrah.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button