Επίκαιρα

Γεια σας! Ευχαριστούμε! Καλό δρόμο!

Γεια σας! Ευχαριστούμε! Καλό δρόμο!

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Ευτυχώς στη Λήμνο δεν έχουμε διόδια, όπως στην ηπειρωτική Ελλάδα, που κάθε λίγο και λιγάκι οι οδηγοί πληρώνουν ένα σωρό λεφτά. Για παράδειγμα, Αθήνα – Θεσσαλονίκη λειτουργούν τριάντα ένα (31) σταθμοί διοδίων, 12 μετωπικοί και 19 πλευρικοί. Πήγαινε – έλα πληρώνεις 61,30 ευρώ.

Είναι αλήθεια ότι οι νέοι αυτοκινητόδρομοι, όπως π.χ. στο πολύπαθο τμήμα Κορίνθου-Πατρών ή το Ρίο-Ιωάννινα, έδωσαν τέλος στις παλιές εθνικές οδούς με τα πολλά ατυχήματα και την ελλιπή ασφάλεια, τα διόδια όμως που πληρώνουν οι οδηγοί είναι από τα ακριβότερα στην Ευρώπη. Το ρεκόρ έχει η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου με 13,50 ευρώ για τα επιβατηγά Ι.Χ.

 

Εκτός από τους οδηγούς, εγώ λυπάμαι και τους υπαλλήλους που δουλεύουν στα διόδια. Κάθε 15 δευτερόλεπτα πρέπει να χαμογελάνε και να λένε «Γεια σας! – ευχαριστούμε! – καλό δρόμο!». Κι αυτό γίνεται συνέχεια, χιλιάδες φορές μέσα στο 8ωρο που δουλεύουν. Οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν συνηθίσει τόσο πολύ να λένε αυτές τις λέξεις, που και στον ύπνο τους θα βλέπουν ουρές αυτοκίνητα και θα παραμιλάνε «Γεια σας – ευχαριστούμε – καλό δρόμο».

Εάν ήμουν εγώ στη θέση τους, αντί να μαλλιάζει η γλώσσα μου κάθε 15 δευτερόλεπτα να επαναλαμβάνω τα ίδια πράγματα, θα τα μαγνητοφωνούσα και θα έβαζα να ακούγονται background.

 

Κανονικά αυτοί οι υπάλληλοι θα έπρεπε να πληρώνονται επιπλέον τρία ηρωϊκά επιδόματα:  ανθυγιεινής εργασίας, κλειστοφοβίας και καυσαερίων. Διότι οκτώ (8) ολόκληρες ώρες, με μια μικρή διακοπή για κατούρημα, είναι φυλακισμένοι μέσα σε ένα στενό κουβούκλιο-κελί διαστάσεων 1,20 Χ 0,80 και τρώνε όλο το καυσαέριο – χώρια τον καύσωνα το καλοκαίρι και το κρύο το χειμώνα.

 

Κι από πάνω, πρέπει και να χαμογελάνε.

Όταν τους προσλαμβάνει για δουλειά η εταιρία φαίνεται ότι τους κάνει σεμινάριο, κάπως έτσι:

«Προσέξτε πολύ, τα διόδια στη χώρα μας είναι πάρα πολλά και τα λεφτά που θα μαζεύετε είναι πολλά εκατομμύρια. Για να μην αγανακτούν και βρίζουν οι οδηγοί, θα είστε ευπαρουσίαστοι, ευγενικοί, χαμογελαστοί και συνέχεια θα λέτε «Γεια σας! – ευχαριστούμε! – καλό δρόμο!».

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button