ΕπιλεγμέναΛήμνος

«Γη της Λήμνου, πηγή ευημερίας»

Απολογισμός της εκδήλωσης «Γη της Λήμνου, πηγή ευημερίας»

Απολογισμός της εκδήλωσης «Γη της Λήμνου, πηγή ευημερίας»

Απολογισμός της εκδήλωσης «Γη της Λήμνου, πηγή ευημερίας» 31/7/2022

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Γη της Λήμνου, πηγή ευημερίας» το βράδυ της Κυριακής 31 Ιουλίου στον αρχαιολογικό χώρο της προϊστορικής Μύρινας.

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Ο φυτικός πλούτος της Λήμνου – Πηγή ευημερίας για την τοπική κοινωνία», καθώς και τη συμπλήρωση 15 χρόνων ζωής της Ανεμόεσσας, ο Όμιλος, το MedINA και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών οργάνωσαν μια ανοιχτή συζήτηση με άξονα τα κρίσιμα σημερινά ζητήματα ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας της Λήμνου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης και η Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χριστιάννα Καλογήρου, που απηύθυναν έναν θερμό χαιρετισμό.

Η συζήτηση έγινε σε δύο μέρη. Στο πρώτο πάνελ, το οποίο συντόνισε η πρόεδρος της Ανεμόεσσας κ. Ήβη Νανοπούλου, συμμετείχαν η κ. Πηνελόπη Μπεμπέλη, καθηγήτρια του ΓΠΑ, επιμελήτρια και βασική συντελεστής του βιβλίου «Ο φυτικός πλούτος της Λήμνου», ο κ. Θανάσης Κίζος, καθηγητής του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίουο κ. Γιώργος Βλάχος, επίκουρος καθηγητής του ΓΠΑ, και ο κ. Φάνης Καρανικόλας, γεωπόνος από το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Λήμνου.

Οι συνομιλητές επεσήμαναν τη σημασία της γνώσης που έχει κατακτηθεί μέσω του προγράμματος Terra Lemnia και ειδικότερα του βιβλίου, και των δυνατοτήτων που προσφέρονται για την προώθηση στο νησί ενός συγχρόνου, αειφόρου τρόπου ανάπτυξης που θα διαφυλάσσει, αναδεικνύει και αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους και μια σημαντική άυλη πολιτιστική κληρονομιά του. Επίσης αναδείχθηκε έντονα ότι οι πρωτοβουλίες και δράσεις που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια οφείλουν να συνεχιστούν στο μέλλον καθώς είναι πιο επίκαιρες από ποτέ, απαντώντας στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών μας στα θέματα ποιότητας διατροφής και αυτάρκειας, αλλά και στα καίρια ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και των κινδύνων ερημοποίησης. Τέλος, τέθηκαν κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα, όπως η ανάγκη ενίσχυσης των τοπικών δικτυώσεων, η αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων πολιτικής, η εκπαίδευση των παραγωγών, και πολλά άλλα.

Στο δεύτερο πάνελ, το οποίο συντόνισε ο υπεύθυνος του προγράμματος Terra Lemnia κ. Γιώργος Δημητρόπουλος από το MedINA, συμμετείχαν επαγγελματίες της Λήμνου που αξιοποιούν τις τοπικές ποικιλίες και γενικότερα τα τοπικά προϊόντα του νησιού – ο κ. Στέλιος Μάντζαρης, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Varos Village και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου, η κ. Φωτεινή Ποριάζη, ιδιοκτήτρια της εταιρείας παρασκευής αρτοσκευασμάτων Φούρνοι Ποριάζη, η κ. Αθηνά Καβαλέρη, γεωργός και ιδιοκτήτρια παντοπωλείου από όπου εμπορεύεται τα προϊόντα της, και ο κ. Γιάννης Σαββόγλου, οινοποιός και ιδιοκτήτης του ομώνυμου οινοποιείου. Οι τέσσερεις ομιλητές, αναγνωρίζοντας τη δυναμική του πρωτογενούς τομέα της Λήμνου, αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στη σημασία ενίσχυσης των τοπικών συνεργασιών και στην αναγκαιότητα λήψης πρωτοβουλιών για τη συγκρότηση ενός τοπικού συμφώνου συνεργασίας με τη συμμετοχή όλων των κλάδων αγροδιατροφής, όπως και του τριτογενούς τομέα, ειδικότερα του τουριστικού κλάδου και της εστίασης, ασφαλώς με την υποστήριξη των φορέων του νησιού. Τον γενικό συντονισμό και την αποφώνηση της εκδήλωσης έκαναν η κ. Φωτεινή Ετμεκτσόγλου και ο κ. Γιώργος Κότσαλης από την Ανεμόεσσα.

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες, καθώς και όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους. Η συμμετοχή σας μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την ευημερία του τόπου!

Το βιβλίο «Ο φυτικός πλούτος της Λήμνου – Πηγή ευημερίας για την τοπική κοινωνία» διατίθεται προς πώληση στα βιβλιοπωλεία Κύβος, Νέα Σελίδα, Εστία (Μύρινα), Ήφαιστος (Μούδρος) και Τέμπερα (Ατσική), καθώς και μέσω παραγγελίας στο 2103611001 ή στο info@med-ina.org.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button