Λήμνος

Για τα Κιρκινέζια (Ανεμολάτες)  της Λήμνου – Πως βοηθά η Ορνιθολογική !!!

Σπίτι για τα Κιρκινέζια (Ανεμολάτες)  της Λήμνου:
Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κιρκινέζια στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας είναι η εύρεση κατάλληλων θέσεων φωλιάσματος. Τα μεταναστευτικά αυτά γεράκια έχουν εδώ και αιώνες συνηθίσει να φωλιάζουν κοντά στον άνθρωπο, συνήθως κάτω από τα κεραμίδια στις στέγες ή σε άλλες προστατευμένες κοιλότητες στους τοίχους και τις οροφές των κτιρίων.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η εύρεση φωλιάς αποδεικνύεται ολοένα και δυσκολότερη υπόθεση για τα Κιρκινέζια, καθώς τα παλιά σπίτια γκρεμίζονται ή αναπαλαιώνονται με γρήγορους ρυθμούς. Οι νέες κατασκευές είναι ερμητικά σφραγισμένες κι έτσι δεν προσφέρουν ευκαιρίες για τη δημιουργία φωλιάς.

Το Πρόγραμμα Life Falkon για την προστασία του Κιρκινεζιού σχεδιάζει να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα με δύο τρόπους: αρχικά, με άμεση παροχή εναλλακτικών σημείων φωλιάσματος μέσω τοποθέτησης τεχνητών φωλιών σε στέγες και τοίχους και στη συνέχεια με την υλοποίηση μιας σειράς ενημερωτικών δράσεων, απευθυνόμενων προς τον κατασκευαστικό κλάδο, με στόχο την υιοθέτηση σχεδίων που θα προβλέπουν τη δημιουργία φωλιών για τα Κιρκινέζια στο νεοαναγειρόμενο η επισκευαζόμενο κτίριο.

Μέχρι σήμερα η ομάδα της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ έχει τοποθετήσει 55 τεχνητές φωλιές δύο διαφορετικών τύπων (ξύλινες και από μίγμα τσιμέντου) στο νησί της Λήμνου. Η δράση έλαβε χώρα στους οικισμούς Κοντοπούλι, Ατσική, Καλλιόπη, Ρωμανού, Καμίνια και Ρουσοπούλι. Ο μεγαλύτερος αριθμός φωλιών τοποθετήθηκε σε σημεία που γειτνιάζουν με υπάρχουσες φωλιές, έτσι ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα κατάληψης των τεχνητών φωλιών από τα γεράκια.

? Ευχαριστούμε όλους τους φορείς και τοπικούς κατοίκους της Λήμνου που μας στηρίζουν στο έργο μας και διέθεσαν τους χώρους για την τοποθέτηση των φωλιών.
Άλλωστε για τη Λήμνο οι Ανεμολάτες (ή Αλεμονάτες), όπως είναι τοπικά γνωστά τα Κιρκινέζια, αποτελούν σήμα κατατεθέν της φύσης του νησιου!

Το κείμενο λάβαμε απο τον Γιάννη Ακριτίδη.

– Πολύ ενδιαφέρον Γιάννη !

Το Κιρκινέζι είναι γνωστό στη Λήμνο ως Ανεμολάτης ή Αλεμονάτης.
Το μεταναστευτικό αυτό γεράκι βρίσκει στις αγροτικές εκτάσεις και τα χωριά της Λήμνου τον ιδανικό τόπο για φώλιασμα και εύρεση τροφής.
Φωτ.: Νίκος Κούτρας

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button