Απόψεις

Για τη γιορτή του Κεχαγιά – Προτεραιότητα στα Πρόβατα !

Για τη γιορτή του κεχαγιά

Γράφει ο Θ. Δημητριάδης

Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.

Ευχαριστούμε την κ. Βαρβάρα Βαγιάκου Βλαχοπούλου για το εξαιρετικό βιβλίο της ΣΤΗΣ ΜΑΝΤΡΑΣ ΤΑ ΤΡΑΦΩΜΑΤΑ και για την περίσσεια αγάπη της στη Λήμνο, που έγιναν αφορμή για την πρόταση να διοργανωθεί μια γιορτή το καλοκαίρι για τους κεχαγιάδες της Λήμνου.

Πολλοί είναι αυτοί που μπορούν να συμβάλουν σ’ αυτήν τη γιορτή. όπως π.χ. ο Δήμος, η Περιφέρεια κ.ά., και καλό είναι η προσπάθεια για τη διοργάνωση να ξεκινήσει από τώρα.

Η εφημερίδα μας έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν σχετικές αναφορές για τους κεχαγιάδες, σαν την παρακάτω του συνεργάτη μας Θόδωρου Δημητριάδη, και ασφαλώς θα στηρίξει την προσπάθεια.

Προτεραιότητα στα πρόβατα

Μια παλιά ιατρική συμβουλή λέει ότι όταν έχεις αϋπνίες, άρχισε να μετράς ένα μεγάλο κοπάδι άσπρα πρόβαρα. Έτσι στο τέλος θα ξεχάσεις τις άλλες σκέψεις και θα σε πάρει γλυκά ο ύπνος.

Σαν βγεις στον πηγαιμό για τη Λήμνο, να εύχεσαι να’ ναι μακρύς ο δρόμος, να διαρκέσει πολλές μέρες η παραμονή σου στο νησί. Ιδιαίτερα εάν χρειάζεσαι ξεκούραση, ηρεμία, γαλήνη, χαλάρωση, αποτοξίνωση και αναζωογόνηση.

Στη Λήμνο δεν υπάρχουν τα φανάρια και τα διόδια των μεγάλων πόλεων. Ξεκινάς με το αυτοκίνητό σου και σπάνια να σε σταματήσει πράσινο, κόκκινο, πορτοκαλί. Το μόνο που είναι πολύ πιθανό να σε αναγκάσεις να φρενάρεις, είναι κάποιο από τα πολλά κοπάδια άσπρα πρόβατα, που διασχίζει κάθετα το δρόμο, για να περάσουν απ’ τη μια πλαγιά του λόφου στην άλλη απέναντι και τον καλόκαρδο κεχαγιά με τη γκλίτσα του.

Στην αρχή, αν βιάζεσαι, ίσως σου κακοφανεί λίγο. Στη Λήμνο κανείς δεν βιάζεται, κανείς δεν έχει άγχος. Όλα κυλούν αργά, νωχελικά, ήρεμα και γαλήνια. Το ίδιο και τα πρόβατα.  Όχι μόνον περνούν νωχελικά, αλλά είναι και ατέλειωτα.  Δεν είναι μόνο τα 700-800 πρόβατα που θα περάσουν μπροστά απ’ το αυτοκίνητό σου, είναι κι εκείνα τα νεογέννητα μικρά προβατάκια, που θα σταματήσουν να σε δουν περίεργα για λίγο, πριν τρέξουν ν’ ακολουθήσουν την προβατίνα μάννα τους.

Στη Λήμνο τα πρόβατα έχουν προτεραιότητα, όσο κι αν βιάζεσαι. Το βραχνό τους βέλασμα, οι κουδούνες,  θα σκεπάσουν τον ήχο του ρελαντί του αυτοκινήτου σου. Όση ώρα διασχίζουν νωχελικά το δρόμο, θα σε κάνουν να ξεχαστείς, να μπεις σε άλλους ρυθμούς, πιο κοντά στη φύση.

Κι όταν περάσει και το κοπάδι, τελευταίος θα σε χαιρετήσει καλόκαρδος ο κεχαγιάς βοσκός, παρέα με τα τρία σκυλιά του. Θα πάει να ποτίσει τα πρόβατα με νερό απ’ το πηγάδι της μάντρας, να τα αρμέξει, και να φτιάξει το περίφημο Λημνιό  καλαθάκι και το μελίχλωρο.

Αν έχεις ξεχάσει τη γεύση της παραδοσιακής φέτας, εάν είσαι μερακλής στο σαγανάκι, το παραδοσιακό γιαούρτι, τα φλομάρια, τον τραχανά, στη Λήμνο θα τα ανακαλύψεις πάλι. Πάμφθηνα. Ατέλειωτα κοπάδια πρόβατα κάθε μέρα βόσκουν νωχελικά στις πλαγιές του νησιού, για να δώσουν το βράδυ το άριστης ποιότητας και μοναδικό στη γεύση γάλα τους.

Που οφείλεται η νοστιμιά των γαλακτοκομικών προϊόντων της Λήμνου;  Όπως λένε οι κεχαγιάδες, τα πρόβατα της Λήμνου, μαζί με το πράσινο χορταράκι βόσκουν πότε-πότε κι άγριο θυμάρι.

Γι’ αυτό, όταν βρεθείς στο νησί κι οδηγώντας με το αυτοκίνητό σου ξαφνικά μπροστά σου δεις τον κεχαγιά με τα πρόβατα να διασχίζουν το δρόμο, περίμενε υπομονετικά να περάσουν. Στη Λήμνο τα πρόβατα έχουν πάντα προτεραιότητα.

Η φωτογραφία ειναι 70 χρόνια πριν. Από τότε σε κάθε Δημόσια Γιορτή παρόντες  ήταν οι Κεχαγιάδες ! Είναι καιρός για την καθιέρωση μιας ετήσιας Γιορτής αφιερωμένης αποκλειστικά στους Κεχαγιάδες!

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button