Επίκαιρα

Για το Νοσοκομείο και το ΠΕΔΥ Λήμνου : Αυτά που λείπουν και όσα πρέπει να γίνουν

ΚΚΕ –  Κοινοβουλευτική Ομάδα   ΕΡΏΤΗΣΗ

Προς τον υπουργό Υγείας

 Θέμα: Για το Νοσοκομείο και το τοπικό ιατρείο του ΠΕΔΥ Λήμνου

Η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας και παγκόσμια, ανέδειξε αν μη τι άλλο τη σπουδαιότητα της δημόσιας και δωρεάν υγείας για τους εργαζόμενους και τους λαούς.

Η κυβέρνηση όμως, πέρα από τα υποκριτικά χειροκροτήματα στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όχι μόνο δεν έβγαλε συμπεράσματα, αλλά εξακολουθεί στην πολιτική της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας, στην άρνηση των μόνιμων διορισμών γιατρών και υγειονομικού προσωπικού στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας.

Αυτή η πολιτική έχει ακόμα δυσμενέστερες επιπτώσεις στους κατοίκους των νησιών με την ελλιπή συγκοινωνιακή σύνδεσή τους με την ηπειρωτική χώρα και με τις τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας και στα τοπικά ιατρεία του ΠΕΔΥ.

Αυτή η κατάσταση επικρατεί και στο νοσοκομείο της Λήμνου όπου εργάζεται με μόνιμη σχέση εργασίας το μισό περίπου ιατρικό προσωπικό από αυτό που προβλέπει ο υπάρχων Οργανισμός του νοσοκομείου, ελλιπής κι αυτός, σύμφωνα με τα σωματεία των εργαζομένων του νησιού. Συνολικά, το 1/3 των εργαζομένων είναι επικουρικοί και συμβασιούχοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

Επιπλέον παραμένουν ελλιπείς βασικές ειδικότητες γιατρών, όπως αυτές του παθολόγου και του χειρουργού, ενώ λείπει ο ογκολόγος, ειδικότητα ζωτική για τους καρκινοπαθείς του νησιού. Ο ένας και μοναδικός αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο αναμένει από μέρα σε μέρα την πρόσληψή του σε άλλο νοσοκομείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων του νησιού. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση αντί να γίνονται μόνιμοι διορισμοί, οι όποιες ανάγκες καλύπτονται περιστασιακά είτε με μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία ή με προσλήψεις ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκι.

Απαράδεκτη είναι σύμφωνα με τα σωματεία των εργαζομένων η έλλειψη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) με όλο το απαραίτητο προσωπικό και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Στις συνθήκες της πανδημίας αποδείχθηκε πόσο απαραίτητη είναι η λειτουργία τους, ειδικά στα νησιά, όπου οι ελλείψεις σε πτητικά μέσα του ΕΚΑΒ έχουν αποδειχθεί επίσης τραγικές για τις ζωές των κατοίκων του νησιού.

Τραγική είναι και η κατάσταση στο τοπικό ιατρείο του ΠΕΔΥ της Μύρινας όπου δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός για την εξυπηρέτηση όλων των ασφαλισμένων του νησιού.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων και των κατοίκων του νησιού για:

  • Καμία απόλυση επικουρικού. Καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μόνιμων γιατρών, όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση του Νοσοκομείου Λήμνου σύμφωνα και με τον υπάρχοντα (ελλιπή) Οργανισμό, αλλά και του τοπικού ιατρείου Μύρινας του ΠΕΔΥ.
  • Νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου Λήμνου, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων του νησιού.
  • Ίδρυση και λειτουργία ΜΕΘ και ΜΑΦ με όλο το απαραίτητο εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
  • Πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ με πτητικά μέσα για τις αναγκαίες αερομεταφορές.
  • Πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας.

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Συντυχάκης Μανώλης

Η φωτογραφεία ειναι αρχειου απο κινητοποίηση, με ανάλογα αιτήματα, τον Οκτώβρη του 2019 !

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button