Απόψεις

Μια πρώτη γνωριμία με τους Σουηδούς που θα μας έλθουν το καλοκαίρι

Μια πρώτη γνωριμία με τους Σουηδούς που θα μας έλθουν το καλοκαίρι

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.

 

Οι πρώτες πληροφορίες που έχουμε για τη φετινή λειτουργία του ξενοδοχείου PORTO MYRINA λένε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία του για την έναρξη της θερινής περιόδου και ότι κατά πάσα πιθανότητα θα δουλέψει κυρίως με τσάρτερ και Σκανδιναβούς. Επίσης είναι πιθανό οι Σκανδιναβοί να ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το νησί μας, την ελληνική κουζίνα, να κάνουν περιπάτους, διαδρομές με ποδήλατο κ.ά.

Οι Σκανδιναβοί έχουν διαφορετικό χαρακτήρα και νοοτροπία, π.χ. από τους Άγγλους που έρχονταν μέχρι τώρα στο ξενοδοχείο.

Ας δούμε, λοιπόν, μερικά πράγματα για αυτούς:

 

Πρώτα-πρώτα, είναι άνθρωποι της ηρεμίας, της γαλήνης και της ησυχίας. Το σλόγκαν της Λήμνου «Νησί για ήρεμες διακοπές» τους ταιριάζει απόλυτα. Ποτέ δεν θα ακούσεις να μιλάνε μεγαλόφωνα όπως κάνουμε εμείς οι φωνακλάδες που ταυτόχρονα χειρονομούμε. Ο θόρυβος και η πολυκοσμία τους ενοχλεί και τους τρομάζει.

Δεύτερο, είναι εκπαιδευμένοι από το νηπιαγωγείο να αγαπάνε την φύση, την καθαριότητα και την τάξη. Ποτέ δεν θα πετάξουν κάποιο σκουπίδι στο δρόμο ή αποτσίγαρο, εξάλλου είναι συνειδητοποιημένοι μη καπνιστές. Κι αν τυχόν έχουν κάποιο χαρτάκι ή άλλο σκουπιδάκι, θα το βάλουν μέσα στην τσάντα τους και θα ψάξουν να βρουν κάδο να το ρίξουν εκεί.

Παρόμοια, είναι φιλόζωοι και θα ενθουσιαστούν να δουν από κοντά τα ελάφια στο κάστρο της Μύρινας. Αντίθετα, θα τους κάνει πολύ άσχημη εντύπωση και δεν θα πιστεύουν στα μάτια τους εάν δουν να συνοδεύεις το σκυλί σου στο δρόμο, να το αφήνεις να αποπατήσει και να μη μαζεύεις κατόπιν τα σκατά.

Στις δικές τους πόλεις έχουν ιδιαίτερο πάρκο αποκλειστικά για σκυλιά, όπου τα βγάζουν για άσκηση.

Δεν έχουν ιδιαίτερη αδυναμία σε κάποια φαγητά, κι όταν παραγγέλνουν στο εστιατόριο θέλουν να ξέρουν 100% τι περιέχει, από τι υλικά γίνεται. Έτσι, προτιμούν αυτά που τους είναι λίγο-πολύ γνώριμα. Για παράδειγμα, τους φαίνονται «μυστηριώδη» μερικά από τα δικά μας φαγητά όπως λ.χ. το σαγανάκι με θαλασσινά, το κοκορέτσι, ο καβουρμάς, η γαρδούμπα, γαλέος σκορδαλιά, σαλιγκάρια, φούσκες, πατσάς, γλώσσα μοσχαρίσια, τραχανάς, κολοκυθοκορφάδες, μπάμιες, καυτερά κ.ά.

Δεν είναι συνηθισμένοι να τους βομβαρδίζει προφορικά σαν καλάζνικοφ ο σερβιτόρος για να τους πληροφορήσει το μενού, αλλά θέλουν οπωσδήποτε στο τραπέζι κατάλογο με τιμές για να τον μελετήσουν καλά-καλά και μετά να παραγγείλουν.

Θα παραγγείλουν επακριβώς μόνον όσα τα φάνε και δεν θα αφήσουν τίποτα υπόλοιπο στο τραπέζι – όπως κάνουμε εμείς μερικές φορές.

Η μουσική γενικά στις ταβέρνες και τις καφετέριες τους ενοχλεί. Προτιμούν ησυχία και ηρεμία.

Ακόμα και με τη μεγάλη ζέστη το καλοκαίρι προτιμούν τον καφέ τους ζεστό.

Δεν είναι συνηθισμένοι στις καμπάνες των εκκλησιών, ιδίως όταν χτυπάνε νωρίς το πρωί, ξαφνιάζονται και πανικοβάλλονται.

Οι Σκανδιναβοί και γενικά οι ξένοι διαβάζουν πολύ. Ακόμα και στην αμμουδιά έχουν παρέα ένα βιβλίο. Επίσης όλοι μιλάνε Αγγλικά.

Οι περισσότεροι ξέρουν για την αρχαία Ελλάδα, τους φιλοσόφους, τη μυθολογία μας, την ιστορία κλπ. Να μη ξεχνάμε ότι στη Σουηδία έχουν βραβευτεί με το Νόμπελ και είναι γνωστοί οι Έλληνες Σεφέρης, Ελύτης και Χριστόφορος Πισαρίδης.

Δεν είναι συνηθισμένοι και υποφέρουν από υψηλές θερμοκρασίες, π.χ. πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου. Γι’ αυτό, είτε στο ξενοδοχείο είτε σε οποιοδήποτε άλλο χώρο, μαγαζί κλπ. θέλουν να υπάρχει κλιματισμός.

Λαχταράνε την ηλιοθεραπεία και την πολύωρη έκθεση στον ήλιο. Γι’ αυτό, παρά τα αντηλιακά, τις πρώτες μέρες τους στην Ελλάδα μερικοί καίγονται και υποφέρουν.

Όταν κυκλοφορούν με ποδήλατο όλοι ανεξαιρέτως φοράνε προστατευτικό κράνος. Έτσι έμαθαν από νήπια. Και κυκλοφορούν στους ειδικούς ποδηλατόδρομους που έχουν παράλληλα με τον δρόμο και το πεζοδρόμιο.

Στις χώρες τους οι δημόσιες υπηρεσίες και τα μαγαζιά δεν κλείνουν ποτέ το μεσημέρι – όπως γίνεται σε μας. Ούτε είναι κλειστά μισή μέρα μετά το μεσημέρι κάθε Δευτέρα – Τετάρτη – Σάββατο.

Όταν κάθονται στο τραπέζι συνήθως τρώνε πρώτα τη σαλάτα και κατόπιν όλα τα άλλα.

Τα αλκοολούχα ποτά στη χώρα τους είναι πανάκριβα. Ακόμα και οι μπύρες τους είναι συνήθως με λίγους βαθμούς αλκοόλ. Δεν είναι συνηθισμένοι με το φαγητό να πίνουν π.χ. μπύρα ή κρασί, ούτε ούζο με μεζεδάκια για ορεκτικό όπως εμείς. Στην ερώτηση του σερβιτόρου «τι θα πιείτε» απορούν, γιατί απλά δεν πίνουν παρά μόνον νερό.

Υπάρχουν, βέβαια και λίγοι που θα παραγγείλουν κάποιο ποτό, είτε από περιέργεια, είτε γιατί σε σύγκριση με τη χώρα τους το βρίσκουν πολύ πιο φτηνό.

Είναι πολύ ευγενικοί, αυθόρμητοι, χαμογελαστοί και ειλικρινείς. Συνέχεια λένε «παρακαλώ» και «ευχαριστώ».

Τέλος, καλό είναι να έχουμε ανοικτές τις εκθέσεις μας, τα μουσεία και τις εκκλησίες, για να μπορούν να τα επισκεφτούν. Στο θρήσκευμα η πλειονότητα είναι Διαμαρτυρόμενοι και Καθολικοί, και τους ενδιαφέρει να γνωρίσουν τη δική μας ορθόδοξη παράδοση.

Μακάρι να επιτραπεί να έχουμε και κανένα πανηγύρι, να μπούνε στο χορό να χορέψουν –όσο μπορούν – και κανένα συρτάκι, ώστε όταν επιστρέψουν στη χώρα τους να έχουν ενθύμια από τη χώρα του Ζορμπά!

Σουηδοί3.jpg

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button