Επίκαιρα

Γιατί αλλάζουμε ώρα αύριο 28 Μαρτίου

Γιατί αλλάζουμε ώρα αύριο 28 Μαρτίου

Επιμέλεια: Θ. Δημητριάδης

Κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου η ώρα αλλάζει και τα ρολόγια μας πηγαίνουν μία ώρα μπροστά. Και παρότι χάνουμε μία ώρα ύπνου, η μέρα μεγαλώνει και κερδίζουμε περισσότερο φως. Έτσι θα γίνει και φέτος, στις 3 τα ξημερώματα της 28ης Μαρτίου όταν τα ρολόγια μας θα πρέπει να δείξουν 4.

Αυτή θα ήταν θεωρητικά η τελευταία φορά που θα γυρίζαμε τα ρολόγια μας, γιατί στην Ευρώπη άνοιξε η συζήτηση να μπορεί να επιλέγει κάθε χώρα ποια ώρα επιθυμεί να κρατήσει, δηλαδή χειμερινή ή θερινή. Ωστόσο, ήρθε ο κορονοϊός και αυτό το ζήτημα έμεινε πίσω, μιας και οι ευρωπαϊκές χώρες -αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης- έβαλε το θέμα της αλλαγής ώρας στον «πάγο».

Για την ιστορία, η κατάργηση της διπλής εναλλαγής της ώρας έχει μείνει στο Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρώπης. Έχει ήδη γίνει μια πανευρωπαϊκή διαβούλευση, ενώ στη συνέχεια κατατέθηκε σχετική πρόταση η οποία άφηνε το ελεύθερο στις χώρες της ΕΕ να αποφασίσουν η καθεμιά όπως θέλει σε ποια ώρα θέλει να παραμείνει. Η πρόταση εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα ενώπιον του συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ.

Ποιος «εφηύρε» την αλλαγή ώρας;

Η ιδέα αποδίδεται στον Βενιαμίν Φραγκλίνο ώστε να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως κατά τους θερινούς μήνες το μακρινό μας 1784.
Έναν αιώνα αργότερα υποστήριξε την πρόταση αυτή ο Γουίλιαμ Γουίλετ, ένας Βρετανός επιχειρηματίας που ασχολούνταν με την οικοδομή.
Η τρέχουσα αλλαγή της ώρας, όπως τη γνωρίζουμε δηλαδή σήμερα, βασίστηκε στην πιο επιστημονική προσέγγιση του Νεοζηλανδού εντοµολόγου, Τζορτζ Χάντσον. Ο ίδιος παρατήρησε ότι η µεγαλύτερη διάρκεια της μέρας τους μήνες του καλοκαιριού τον βοηθούσε να συλλέξει περισσότερα έντοµα. Έτσι, έκανε τη σχετική πρόταση το 1895.

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932, στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε. Αργότερα, κατά τη δεκαετία του ‘70, μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία το εφάρμοσε πια το 1975.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button