Επίκαιρα

Γιορτάζουμε την Θεοτόκο Παναγία – όχι το Δεκαπενταύγουστο

Γιορτάζουμε την Θεοτόκο Παναγία – όχι το Δεκαπενταύγουστο

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Όλες οι ειδήσεις μιλάνε για «Δεκαπενταύγουστο».

«Μεγάλη η έξοδος στις εθνικές οδούς για το Δεκαπενταύγουστο».

«Οι τελευταίοι αδειούχοι του Δεκαπενταύγουστου».

«Με πληρότητα 90% τα πλοία με τους εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου».

«Τα νέα μέτρα λόγω κορωνοϊού και η απαγόρευση πανηγυριών το Δεκαπενταύγουστο»…

 

Σχεδόν κανείς δε μιλάει για την Παναγία. Εντούτοις, στις 15 αυτού του μήνα γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου, της Παναγίας. Για αυτήν θα πρέπει να μιλάμε όλοι, αυτήν πρέπει να αναφέρουν όλα τα Δελτία Ειδήσεων και τα ρεπορτάζ.

Όπως είναι γνωστό το δεκαπενταύγουστο δεν είναι μία μέρα αλλά μία ολόκληρη χρονική περίοδος και συγκεκριμένα από την 1η μέχρι την 15η Αυγούστου και είναι η περίοδος που η εκκλησία μας την αφιερώνει στην Θεοτόκο με νηστεία αλάδωτη και παρακλήσεις που ψάλλονται κάθε απόγευμα στους ναούς όλου του ορθοδόξου κόσμου ανά την υφήλιο.

Η περίοδος αυτή προηγείται της μεγίστης των Θεομητορικών εορτών της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (κοινώς της Παναγίας) για να τιμήσουμε την «Μητέρα του Φωτός», όπως προηγείται του Πάσχα η Μεγάλη Σαρακοστή ἤ των Χριστουγέννων η Μικρή Σαρακοστή.
Αυτό το εύρημα του «Δεκαπενταύγουστου» αντί για την γιορτή της Παναγίας είναι μια επινόηση δημοσιογραφική. Δυστυχώς πολύ μικρή σχέση έχουν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα με την Εκκλησία και τη θρησκεία μας, και αποφεύγουν συστηματικά να αναφέρονται στα Άγια Πρόσωπα. Σπάνια κάποιος δημοσιογράφος θα αναφέρει το όνομα της Παναγίας ἤ τού Χριστού ἤ των Αγίων ἤ της Αγίας Τριάδας. Μόνο το Άγιο Πνεύμα προφέρουν αναγκαστικά όταν αναφέρονται στην «έξοδο του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος», κι αυτό γιατί δεν μπορούν να το αλλάξουν με κάποιο άλλο εύρημα.
Άλλαξαν λοιπόν το όνομα της γιορτής της Παναγίας με το όνομα της προπαρασκευαστικής περιόδου που προηγείται της γιορτής, ονομάζοντας δεκαπενταύγουστο την ίδια την γιορτή, αποσιωπώντας το όνομα της Παναγίας.
Έτσι όπως πάμε, δεν αποκλείεται σιγά-σιγά να βαφτίσουν τα Χριστούγεννα και να τα λένε Εικοσπενταδέκεμβρο και τα Θεοφάνεια Εξαγένναρο..!

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button