Περιοδικό
Γλυκά
Γλυκά
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Πολλά από τα γλυκά μας έχουν γαλλικά ονόματα, π.χ. πτι-φουρ, plaisir de dame, σουφλέ σοκολά, εκλέρ, σου αλα κρεμ, μιλφέιγ, κρουασάν, προφιτερόλ, κ.α.
Άλλα πάλι έχουν τουρκικά, π.χ. εκμέμ κανταΐφ, σαραγλί, ρεβανέ, ραχάτ λουκούμ, σουτζούκ λουκούμ, καζάν -ντιπί κ.α.
Εμένα μού αρέσει πολύ ένα γλυκό ταψιού, που και μόνο το όνομα του σού γεμίζει το στόμα σιρόπια: μπακλαβάς!
Έχω και μια απορία: Τι σημαίνει η παροιμία, που λέει «Η αλήθεια είναι μία, και ο μπακλαβάς γωνία»;
Μάλλον πρέπει να σημαίνει ότι, ο μπακλαβάς στη γωνία του ταψιού είναι πλημμυρισμένος από σιρόπι!