Γλυκιά Κολοκυθόπιτα – Η Λημνιά συνταγη

Της Καίτης Σαπέρα
ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΤΑ ΓΛΥΚΙΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΟΛΟΚΥΘΑ
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο
600-700 γραμμ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (αφήνουμε λίγο για το άνοιγμα του φύλλου)
λίγο αλάτι
1 ποτήρι νερό ζεστό
Τρεις κουταλιές ξύδι
Τρεις κουταλιές λάδι
Για τη γέμιση
1 1/2 κιλό κολοκύθα τριμμένη
1 νεροπότηρο λάδι
Λίγο αλάτι
100 γραμ. σταφίδες χωρίς κουκούτσι
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη (προσθέτουμε ή αφαιρούμε ζάχαρη κατά προτίμηση)
10-15 γρ. κανέλλα τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το φύλλο
Σε μια λεκάνη τοποθετούμε το αλεύρι και το αλάτι.
Ανοίγουμε μια λακκούβα στο αλεύρι και μέσα ρίχνουμε το ξύδι, τρεις κουταλιές λάδι και το νερό λίγο-λίγο, ανακατεύοντας και ζυμώνοντας τα υλικά μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή, κατάλληλη για άνοιγμα φύλλου. Αφήνουμε μερικές ώρες.
Ανοίγουμε λεπτό φύλλο.
Το γέμισμα
Καθαρίζουμε και τρίβουμε την κολοκύθα (σε μία μέτρια κολοκύθα το 1/3 του βάρους είναι φλούδες και σπόροι).
Προσθέτουμε στο τριμμένο κολοκύθι λίγο αλάτι, τη ζάχαρη, την κανέλλα και τις σταφίδες μερικές ώρες νωρίτερα από την ετοιμασία της κολοκυθόπιτας.
Το κολοκύθι θα βγάλει υγρό όταν το βάλουμε ζάχαρη και αλάτι , γι’ αυτό πριν το χρησιμοποιήσουμε για την πίττα, θα το περάσουμε από σουρωτήρι.
Διαμόρφωση -στρώσιμο –ψήσιμο της πίττας
Με το ζυμάρι που έχουμε ετοιμάσει μερικές ώρες νωρίτερα, ανοίγουμε ψιλό φύλλο.
Κόβουμε το φύλλο σε λουρίδες πλάτους περίπου 10 εκ και μήκους 30 εκ.
Με ένα βουρτσάκι αλείφουμε τα φύλλα με λάδι.
Αν καταφέρουμε και ανοίξουμε φύλλο πολύ λεπτό, βάζουμε τα φύλλα το ένα πάνω από το άλλο, για να τυλίξουμε το κάθε κομμάτι με διπλό φύλλο που κάνει την πίττα καλλίτερη.
Με ένα κουτάλι, τοποθετούμε κατά μήκος του φύλλου μικρή ποσότητα από το μίγμα του κολοκυθιού σε όλο το μήκος, το καλύπτουμε με το φύλλο δημιουργώντας ένα μπαστούνι, το στρίβουμε σε κυκλικό ( σπείρα διαμέτρου περίπου 12 εκ )και το τοποθετούμε στο ταψί, το οποίο έχουμε αλείψει με το 1/3 του λαδιού.
Συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσουμε το ταψί με τα κομμάτια.
Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι μέχρι να κάψει καλά, και με ένα κουτάλι ραντίζουμε με το καυτό λάδι ένα-ένα όλα τα κομμάτια της πίττας (περίπου 18-20 κομμάτια) και αμέσως τη φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς κελσίου, ψήνουμε περίπου για 45 λεπτά έως μία ώρα.
Όταν ξεφουρνίζουμε την πίττα την γέρνουμε από τη μια πλευρά και αδειάζουμε το περίσσιο λάδι.
Την τοποθετούμε σε ένα ταψί όπου έχουμε στρώσει διπλό χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το παραπάνω λάδι.
Τρώγεται κρύα( όχι στο ψυγείο).
Η συνταγή είναι δοκιμασμένη σε πολλαπλή εφαρμογή της.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ\
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ