Γλυκό κουταλιού κυδώνι – τώρα είναι η εποχή
Γλυκό κουταλιού κυδώνι – τώρα είναι η εποχή
ΥΛΙΚΑ
5 μεγάλα κυδώνια (1 1/2 κιλό)
7 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
100 γραμ. αμύγδαλα άσπρα
λίγη αρμπαρόριζα (δεντριτσάκι)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα κυδώνια, τα κόβουμε στα τέσσερα και τα καθαρίζουμε από τα κουκούτσια.
Όση ώρα τα καθαρίζουμε από τα κουκούτσια τα βάζουμε μέσα σε νερό με χυμό λεμονιού για να μην μαυρίζουν.
Στη συνέχεια τα κόβουμε φέτες και μετά λεπτά μπαστουνάκια. Συνεχίζουμε να τα έχουμε στο νερό με το λεμόνι.
Τα ξεβγάζουμε και αρχίζουμε να τα μετράμε με ποτήρια.
Γεμίζουμε το κάθε ποτήρι μέχρι επάνω και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Με ίδιο ποτήρι μετράμε και την ζάχαρη.
Βάζουμε ένα ποτήρι λιγότερο από όσα βγήκαν τα κυδώνια.
Θα βγουν 8 ποτήρια κυδώνι και 7 ποτήρια ζάχαρη.
Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό.
Πλένουμε και βάζουμε στην κατσαρόλα και ένα κλαδάκι αρμπαρόριζα.
Ρίχνουμε και τα αμύγδαλα.
Όλα μαζί βράζουν σε αρκετά δυνατή φωτιά.
Σιγά-σιγά θα αρχίσει να δένει. Δεν χρειάζεται να σφίξει πολύ, γιατί όσο κρυώνει θα δένει. Το χρώμα του θα γίνει λίγο πιο σκούρο. Αφαιρούμε την αρμπαρόριζα.
Όταν κρυώσει το βάζουμε σε βάζο.