Απόψεις

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΗΜΝΟΥ 7 χρόνια μετά το σεισμό….

Mύρινα 24-10-2021

ΠΡΟΣ:  Μ.Μ.Ε.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΗΜΝΟΥ 7 χρόνια μετά το σεισμό….

Γράφει: Μαντώ Γαροφαλλίδου-Παπούλκα

Σύμβουλος Κοινότητας Μύρινας

Λιτό και επιβλητικό συγχρόνως με απίστευτη  αρμονία των δύο στοιχείων, αρχιτεκτονικό αριστούργημα, κιβωτός ιστορίας και αναμνήσεων για πολλές γενιές και δυστυχώς ερμητικά κλειστό για έβδομο χρόνο, παραμένοντας τυλιγμένο σε πράσινα προστατευτικά πλέγματα που συμπληρώνουν την εικόνα της αδικαιολόγητης  καθυστέρησης για την ασφαλή επαναλειτουργία του .  Χτίστηκε μέσα σε δυο χρόνια σε άλλες εποχές χωρίς τις σημερινές τεχνολογικές διευκολύνσεις, σημάδεψε τις ζωές πολλών παιδιών κι αποτελεί ένα πολύ μεγάλο μέρος των αναμνήσεων τους. Ένα κτήριο που αποτελεί εκτός από σχολειό κι ένα κομμάτι του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου μας.

 

Χτυπήθηκε και λαβώθηκε από το σεισμό του 2014 και από τότε μέχρι σήμερα αφέθηκε στο έλεος του καιρού αλλά και κατά γενική ομολογία της αδιαφορίας και της ανεπάρκειας των αρμοδίων.

Ακούμε κατά καιρούς για μελέτες στατικές, υποστηρικτικές κ.λ.π. δια στόματος δημάρχου  σάμπως και είμαστε όλοι μας μηχανικοί και οφείλουμε να καταλαβαίνουμε απ αυτά!   Όσοι εμπλεκόμαστε με τα κοινά ως αιρετοί(όσοι ενδιαφερόμαστε βέβαια….) προσπαθούμε να ακούσουμε ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες στα δημοτικά συμβούλια  και να μάθουμε επιτέλους μια αλήθεια για το ποια θα είναι η τύχη του κτηρίου πριν το αποτελειώσει ο χρόνος, αλλά οι  κραυγές αντίδρασης και ενοχής (θα μπορούσε να πει κανείς) του δημάρχου,  όταν έρχεται το θέμα  προς συζήτηση και τον βαραίνουν οι ευθύνες, δεν μας το επιτρέπουν……..

Κανείς δεν απαντά με σοβαρότητα και σαφήνεια πότε επιτέλους θα λειτουργήσει με ασφάλεια το Γυμνάσιο. Πότε τα παιδιά θα γεμίσουν τις αίθουσες του. Πότε θα λειτουργήσει ως σχολειό και όχι ως φάντασμα σ΄ ένα από τα ωραιότερα και ιστορικότερα σημεία της Λήμνου, τον Ρωμαίικο γιαλό ο οποίος σιγά σιγά καταντά μαυσωλείο κτισμάτων ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και όχι μόνο αξίας. Πότε τα γιατί των επισκεπτών του καλοκαιριού που πολλοί απ αυτούς ,ίσως οι περισσότεροι, διδάχθηκαν στις ευρύχωρες και λουσμένες απ τον ήλιο αίθουσες του  και ξανασυναντήθηκαν μετά από χρόνια στην αυλή του ως ενήλικοι αναπολώντας εκείνες τις στιγμές που έζησαν  μέσα σ αυτές,  θα πάρουν απάντηση. Και ελπίζω αυτό το πότε να μη γίνει ποτέ μιας κι η φθορά του χρόνου είναι ανελέητη και οι κραυγές του δημάρχου δεν προωθούν λύσεις. Αντί για τους υψηλούς τόνους εγώ τουλάχιστον θα περίμενα να σκύψει το κεφάλι και να απολογηθεί λέγοντας  ανθρώπινα συγνώμη κάπου έκανα λάθος…

Σαν εκλεγμένη κοινοτική σύμβουλος Μύρινας ,σαν πολίτης που ενδιαφέρεται να γνωρίζει αλλά και να αντιδρά στα κακώς κείμενα ,όπως και να απαιτεί απαντήσεις  για τα μη γενόμενα, αλλά κυρίως σαν μια από τις μαθήτριες που κάθισε στα πράσινα ξύλινα θρανία στις λουσμένες από φως αίθουσες του αγαπημένου σχολειού τόσων γενιών,  αίθουσες που τώρα έγιναν φωλιές για τις αράχνες, απευθύνομαι σ αυτούς που αγαπούν το νησί μας πραγματικά και αντιλαμβάνονται την ανεκτίμητη αξία τέτοιων κτισμάτων και ελπίζω να επηρεάσω έστω και έναν. Γιατί οι επιλογές των τοπικών μας αρχόντων που οφείλουν να έχουν οράματα και στόχους για τη Λήμνο και την ανάπτυξη της, αλλά και να διατηρούν –συντηρούν κάθε στοιχείο που αποτελεί κομμάτι της ταυτότητας της, βαραίνουν εμάς την κρίσιμη ώρα της ψήφου. Αδιαφορώ εντελώς για τα κακοπροαίρετα και πικρόχολα σχόλια (που συνήθως συνοδεύουν τέτοιες επιστολές στο διαδίκτυο) των οπαδών κάθε εξουσίας που αρέσκεται σε μικροπεξυπηρετήσεις  για να καλύψει το κενό της έχοντας μόνο στόχο το αγκίστρωμα σε αξιώματα  και απευθυνόμενη στο Δήμαρχο Λήμνου απαιτώ απαντήσεις με απλά λόγια  στο ερώτημα ,πότε το Γυμνάσιο μας θα λειτουργήσει ως σχολείο που θα τηρεί όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας για τα παιδιά μας. Οφείλω να υπενθυμίσω στο Δήμαρχο ότι τα χρόνια που βρίσκεται σ αυτή τη θέση είναι 7 και ο χρόνος για το τέλος και της δεύτερης θητείας του έχει αρχίσει ήδη να μετράει αντίστροφα………… Ακόμη κι απ τα θεμέλια αν χτιζόταν δεν θα ήταν τόσα τα χρόνια για την ολοκλήρωση του…….

Οι ελπίδες μου για να πάρω ξεκάθαρη απάντηση είναι απειροελάχιστες, αλλά επιθυμώντας να έχω ήσυχη τη συνείδηση μου απέναντι στους συμπολίτες μου που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους, αλλά και στους άλλους (γιατί μέρος της κοινωνίας μας είναι κι αυτοί) οι οποίοι ενοχλούνται από τέτοιου είδους αντιδράσεις μη γνωρίζοντας το ρόλο της αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως το ρόλο κάθε ενεργού πολίτη,  οφείλω στο ελάχιστο να κάνω το χρέος μου και να δημοσιοποιήσω τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου, αλλά και να ενοχλήσω αυτούς που αρέσκονται μόνο στις φιλοφρονήσεις των ημετέρων, μήπως και βάλουν μπρος τις  ΄΄ μηχανές ΄΄  έστω και 7 χρόνια μετά…….

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button