Λήμνος

Γυναίκες: Το Μακιώ στο Καρπάσι !

Απο ανάρτηση του Χρ. Καναρινιά
Γυναίκες! Καρπάσι Λήμνου, προπολεμικά !!
Μητέρα (Μακιώ-Γραμματικιώ Αλεξούδη-Ζαβαλάκη) και κόρη (Σοφία Ζαβαλάκη-Ψωμότραγου) !!
Καθιστή: Η Μακιώ Ζαβαλάκη το γένος Σταμάτη Αλεξούδη. Γεννήθηκε το 1859 και πέθανε το 1950 σε ηλικία 91 ετών, στο Καρπάσι. Κηδεύτηκε σαν Μαρία Ζαβαλάκη, επειδή νόμιζαν ότι το “Μακιώ” είναι υποκοριστικό του ονόματος “Μαρία”, ενώ το πραγματικό όνομα της ήταν Γραμματική-Γραμματικιώ-Μακιώ. Ήταν η προ-γιαγιά μου και γιαγιά της μάνας μου, η οποία την αποκαλούσε “Μανάκα”, επειδή μετά τον πρόωρο θάνατο της μητέρας της, η γιαγιά αυτή ανάθρεψε τα ορφανά εγγόνια της, σαν Μάνα.
Ήταν σύζυγος του Αγοραστού Ζαβαλάκη και μητέρα της Σοφίας Ζαβαλάκη-Ψωμότραγου, που είναι όρθια δίπλα της. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από τον “αμερικάνο” γιο της Ιορδάνη, γύρω στα 1930.
Οι γυναίκες αυτές αντιπροσωπεύουν όλες τις “πρωτνές” σκληρά αγωνισθείσες, μέσα σε αντίξοες συνθήκες διαβίωσης, Λημνιές Ηρωίδες της Ζωής. Σήμερα, που είναι η Γιορτή της Γυναίκας, τις θυμόμαστε με αγάπη και ευγνωμοσύνη.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button