ΑπόψειςΕπιλεγμένα

Η Αφαλάτωση του 1915 στη Λημνο, ειναι του Μέλλοντος… (αφιέρωμα στη σημερινή, 22 Μάρτη, Ήμερα Νερού)

Η Σημερινή μέρα,  22 Μάρτη,  είναι  Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, το Νερό που  είναι η αρχή της  ζωής!

Η Λήμνος δεν είναι είναι ένα άνυδρο Νησί… Και βροχές έχει και χιόνια,   χρονιά με  χρονιά !

Όμως οι σημερινές ανάγκες ίσως να ξεπερνούν τις βροχές, και ενόσω δεν γίνονται τα κατάλληλα έργα.

Για την εξασφάλιση νερού έχουμε ένα ιστορικό παράδειγμα!

Τα στρατεύματα για την  Εκστρατεία της Καλλίπολης,  όταν ήρθαν στη Λήμνο για να προετοιμάσουν την επίθεση στη απέναντι Χερσόνησο,   αντιμετώπισαν την έλλειψη  Νερού για τα τις ανάγκες 1000δων  στρατιωτών. Οι  Πηγές και τα Πηγάδια   δεν επαρκούσαν. Οι σημερινές τεχνικές με τα τις τρυπανιές δεν υπήρχαν και έτσι  οι “σύμμαχοι” κατέφυγαν στην Αφαλάτωση. Στο ατελείωτο  νερό της Θάλασσας !

Ναι,  πριν από 108 χρόνια,  το  1915 στη Λήμνο λειτούργησε μονάδα  αφαλάτωσης θαλασσινού νερού , ίσως  για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η Εγκατάσταση   έγινε την Πούντα,  στη χερσόνησο που ξεκινά από το Πεδινό,  εκεί δηλαδή που ήταν τα Στρατόπεδα των anzac κλπ

Το ¨εργοστάσιο”,  εκείνα   τα χρόνια,  ήταν “πρωτόγον﨔  (φωτογραφία) και στο σημείο εγκατάστασης του  ακόμη  υπάρχουν οι τσιμεντένιες  βάσεις. Σε εκείνο το σημείο,  όταν πήγα  πριν μερικά χρόνια,  βρήκα κομμάτια πετροκάρβουνο. Ήταν η καύσιμη υλη με την οποία  έβραζαν  το θαλασσινό νερό και από τους υδρατμούς,  που ψύχονταν,   έπαιρναν  το  νερό !  Το πετροκάρβουνο, μου είπαν,  το   έφερναν με πλοία από το Μπρίστολ της Αγγλίας!

Σήμερα οι ανάγκες για νερό είναι ακόμη μεγαλύτερες στη Λήμνο. Σήμερα υπάρχουν   και άλλες λύσεις , όπως Φράγματα κ.α.   Όμως αν περάσουμε σε μια παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας ( οπως λέγεται)  το μόνο που θα μένει είναι η Θάλασσα και η αφαλάτωση … Είναι το Μέλλοντος…

Και αντί για πετροκάρβουνο  από το Μπρίστολ,  η Ηλιακή  Ενέργεια.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button