Απόψεις

Η άγνωστη πλευρά της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ»

Η άγνωστη πλευρά της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ»

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Όταν πριν από 10 χρόνια οι εθελοντές της ΕΟΔΝΠ ξεκίνησαν στην Κατερίνη την πρώτη  διανομή χωρίς μεσάζοντες με πατάτες Νευροκοπίου, ούτε το διαφήμισαν, ούτε κάλεσαν τις τηλεοράσεις και τα μέσα Μαζικής Επικοινωνίας να βγάλουν βίντεο και φωτογραφίες και να κάνουν ρεπορτάζ. Οι εθελοντές κάνουν αυτό που κάνουν, όχι για να προβληθούν, αλλά γιατί έχουν μέσα τους το «μικρόβιο» της προσφοράς και της αλληλεγγύης. Εκείνο το «Κίνημα της πατάτες» έγινε γνωστό αργότερα, με αποκλειστική πρωτοβουλία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Πάνω από 30 διαφορετικές οι δράσεις της ΕΟΔΝΟ. Καμία δεν έχει διαφημιστεί μέχρι σήμερα από τους ίδιους τους εθελοντές. Έγιναν γνωστές από στόμα σε στόμα.

Για παράδειγμα, τα συνολικά 86.000 παιδιά που έχουν επισκεφτεί μέχρι σήμερα το Χριστουγεννιάτικο Χωριό με το σχολείο τους, όταν το μεσημέρι σχολούσαν και επέστρεφαν στο σπίτι με κόκκινα από το παιχνίδι μάγουλα και λαμπερό χαρούμενο πρόσωπο, διηγιόντουσαν στους γονείς τους, κι αυτοί με τη σειρά τους από περιέργεια ρώτησαν και έμαθαν πού ακριβώς είναι ο «Καπνικός Σταθμός», εκεί  όπου λειτουργεί το καταπληκτικό χριστουγεννιάτικο χωριό των εθελοντών.

Κι όταν το επισκέφτηκαν, έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν εκεί κι άλλα μοναδικά πράγματα, όπως το Κοινωνικό Φαρμακείο με 16.000 φάρμακα και ιατρικά υλικά, το Κοινωνικό Παντοπωλείο με τόνους γάλατα και άλλα τρόφιμα μακράς διάρκειας, τη Βιβλιοθήκη, τη θεατρική σκηνή, τη μεγαλύτερη στο νομό, την Παραμυθούπολη, το Αράνι, τον ξυλόφουρνο κ.ά. Όλα έργα με πρωτοβουλία των αφανών εθελοντών.

 

Υπάρχει όμως και η άγνωστη πλευρά της Εθελοντικής Ομάδας, η αφανής. Καλό είναι να αναφέρουμε μερικά χαρακτηριστικά της:

 

1)     Όταν στην ΕΟΔΝΠ προτείνεις κάτι, αναλαμβάνεις και την ευθύνη να το κάνεις. Καλές είναι οι ωραίες ιδέες και η κριτική, αλλά όλα έχουν δουλειά που θα την κάνεις εσύ προσωπικά.

2)     Συνέπεια στην ώρα. Όταν μια ομάδα έχει συνάντηση, π.χ. στις 7 το απόγευμα, στις 7 αρχίζει τη συζήτηση ή τη δουλειά. Δεν υπάρχουν ούτε καθυστερήσεις ούτε «ακαδημαϊκά τέταρτα».

3)     Όταν κάποιος φέρνει γλυκά ή πίτες είναι γιατί θέλει να συμμεριστεί τη χαρά του με τους συνεθελοντές, π.χ. για την ονομαστική του γιορτή, επειδή ο γιος πέρασε στο πανεπιστήμιο κλπ.

4)     Ανάμεσα στους εθελοντές αναπτύσσονται φιλίες και ισότιμες σχέσεις αλληλοσεβασμού.

5)     Μπορεί ο εθελοντισμός να είναι κατεξοχήν πολιτική πράξη, εντούτοις οι πολιτικές συζητήσεις κατά παράξενο τρόπο εξαφανίζονται ανάμεσα στους εθελοντές!

6)     Οι εθελοντές ξεκινούν από το σπίτι τους τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν από κάποια εκδήλωση ή δράση για προετοιμάσουν το χώρο κλπ. Για παράδειγμα, οι διανομές χωρίς μεσάζοντες ξεκινούν συνήθως στις 8 το πρωί, άρα στις 7 πρέπει να είσαι εκεί στο χώρο για να κουβαλήσεις τα σταντ, τραπέζια, πάγκους, να τα στήσεις και να είσαι έτοιμος.

Και μέχρι το μεσημέρι, που θα ολοκληρωθεί η διανομή, θα είσαι νηστικός, αφού δεν θα έχεις χρόνο ούτε για έναν καφέ.

7)     Όταν ένα σχολείο θα επισκεφτεί το Χριστουγεννιάτικο Χωριό στις 9 το πρωί, κάποιος πρέπει να πάει δύο (2) ώρες νωρίτερα να ανάψει τις ξυλόσομπες στην παραμυθούπολη, ένας άλλος να ετοιμάσει τα τσουβάλια για τις τσουβαλοδρομίες, άλλος να κουβαλήσει τα πορτοκάλια στο σπιτάκι με τους χυμούς, τους καφέδες και το τσάι στον Καφενέ, να ανάψει τον ξυλόφουρνο, να βάλει να βράζει η παραδοσιακή σούπα στις κατσαρόλες κλπ.

8)     Ένα μήνα πριν από κάθε εκδήλωση πρέπει να γίνουν δουλειές, πρακτικές και γραφειοκρατικές, π.χ. συνεννόηση με την Διασωστική Ομάδα, με την Ποδηλατική Απόδραση, με τον Δήμο, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, άδεια για την εκδήλωση, προμήθεια πυροσβεστήρων, προμήθεια κάδων, αερόστατων, ξύλων, άχυρων, άδεια από το Δασαρχείο για κοπή ελάτων, μετάβαση στον Όλυμπο, κόψιμο, φόρτωμα και μεταφορά, στήσιμο της Φάτνης, διακόσμηση τα σπιτάκια, φωτισμός, ηλεκτρολογικά, υδραυλικά κλπ. κλπ.

9)     Να μη ξεχνάμε ότι ο εθελοντισμός έχει κόστος, όχι μόνο σε χρόνο αλλά και σε χρήμα και δοκιμασίες. Το χειμώνα λ.χ. θα πρέπει να υποφέρεις το κρύο και τις παγωνιές, αντίθετα το καλοκαίρι τον καύσωνα π.χ. στα παρατηρητήρια για πρόληψη πυρκαγιών του προγράμματος ΧΑΡΙΖΩ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΟΥ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ. Επειδή η ΕΟΔΝΠ δεν διαχειρίζεται χρήματα, ίσως χρειαστεί να βάλεις το χέρι στην τσέπη σου καμιά φορά.

10)   Είκοσι ένας (21) μέλη της ΕΟΔΝΠ δικάστηκαν με την κατηγορία διατάραξης συγκοινωνιών επειδή είχαν μεταβεί στα διόδια Λεπτοκαρυάς και διαμαρτυρήθηκαν.

11)    Όταν για μια μουσική εκδήλωση έρχεται κάποιο μουσικό συγκρότημα ή τραγουδιστής, π.χ. η Γλυκερία, ο Θηβαίος κ.ά., πρέπει προηγουμένως να γίνει συνεννόηση πού θα μείνουν, τα αποδυτήρια τους, να ετοιμαστεί φαγητό, τα ηλεκτρολογικά για τις πρόβες κλπ.

12)   Όταν έρχονται ξένοι επισκέπτες από το εξωτερικό, πρέπει να γίνει ενημέρωση, ξενάγηση στα αξιοθέατα της περιοχής (Δίον, Όλυμπος κλπ.).

13)   Υπάρχουν δράσεις που δεν φαίνονται καθόλου, όπως για παράδειγμα, η μετάφραση από τα γερμανικά και εκτύπωση του βιβλίου για τις γερμανικές οφειλές και αποζημιώσεις. Την επιμελήθηκαν εξαίρετες εθελόντριες φιλόλογοι.

14)   Μια άλλη δράση σχεδόν άγνωστη στον πολύ κόσμο είναι ο Ηλεκτρονικός Διαγωνισμός Διηγήματος, που ήδη συμπλήρωσε 7 χρόνια. Κι εδώ εξαιρετικοί φιλόλογοι, συγγραφείς και λογοτέχνες θυσιάζουν το χρόνο τους για την οργάνωση, την διεξαγωγή, τη βαθμολόγηση, την απονομή των βραβείων, την εκτύπωση του συλλεκτικού τόμου με τα βραβευμένα διηγήματα κλπ.

 

Ο Καπνικός Σταθμός στην Κατερίνη είναι η «έδρα» των εθελοντών. Εκεί λειτουργούν το Κοινωνικό τους Φαρμακείο και Παντοπωλείο, κάνουν διαλογή τα φάρμακα και τα τρόφιμα που φέρνουν οι συμπολίτες ή στέλνουν άλλοι εθελοντές και σύλλογοι από το εξωτερικό, συσκευάζουν σχολικά που θα μοιραστούν σε εκατοντάδες άπορους μαθητές, συσκευάζουν δέματα βοήθειας με τρόφιμα και φάρμακα, καλλιεργούν λαχανικά και λουλούδια, κάνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, μαθαίνουν οι ίδιοι παραδοσιακούς χορούς, έχουν φτιάξει θεατρική ομάδα, δίνουν λόγο και ρόλο σε απλούς ανθρώπους της διπλανής πόρτας, σφυρηλατούν σχέσεις ζωής μεταξύ συμπολιτών.

Τα κτήρια του Καπνικού Σταθμού αποτελούν παραδοσιακή κληρονομιά της Κατερίνης. Η Εθελοντική Ομάδα τα συντηρεί με προσωπικά έξοδα και δουλειά των μελών της, ενώ προστατεύει τον ιστορικό και αρχιτεκτονικό χαρακτήρα τους.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο εξυπηρετεί 718 οικογένειες και σ’ αυτό προσφέρουν υπηρεσία εθελοντικά 25 επαγγελματίες φαρμακοποιοί της πόλης. Ο κάθε φαρμακοποιός προσφέρει τουλάχιστον μια εθελοντική βάρδια στο Κοινωνικό Φαρμακείο ανά μήνα. Εδώ λειτουργεί επίσης μια λειτουργική ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία μπορεί να διαπιστώσει ο κάθε πολίτης, που βρίσκεται σε ανάγκη, ποια φάρμακα είναι διαθέσιμα και σε τι ποσότητα. Μπαίνουν και οι γιατροί της πόλης στην πλατφόρμα και στέλνουν τους άπορους ασθενείς τους στην Εθελοντική Ομάδα να πάρουν τα φάρμακά τους.

 

Η ΕΟΔΝΠ οργανώνει εκδηλώσεις πολιτισμού και συναυλίες, δωρεάν για όλους τους πολίτες, με την παράκληση να προσφέρουν αντί εισιτηρίου φάρμακα που περισσεύουν ή τρόφιμα μακράς διαρκείας.

Η Εθελοντική Ομάδα Πιερίας έχει αποκτήσει φήμη και φίλους στο εξωτερικό. Το διεθνώς φημισμένο σχολείο Lycée Athénée de Luxembourg, από το οποίο έχουν αποφοιτήσει μεγάλοι πολιτικοί και επιστήμονες, έχει εντάξει στα μαθήματά του τις πρακτικές του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης για την παραγωγή Κοινωνικού Κεφαλαίου. Δύο φορές τον χρόνο πηγαίνει στέλεχος της Εθελοντικής Ομάδας στο Λουξεμβούργο και κάνει ειδικό σεμινάριο σε μαθητές και καθηγητές.

 

Η ΕΟΔΝΠ είναι μια μεγάλη ομπρέλα, κάτω από την οποία στεγάζονται αυτή 20 υποομάδες, η κάθε μία από τις οποίες αντιπροσωπεύει μία δράση. Η κάθε δράση είναι αυτόνομη, με τη δική της συντονιστική επιτροπή και τρόπο διοίκησης. Σ’ αυτές τις δράσεις δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν άτομα με οποιαδήποτε κομματική ταυτότητα, αλλά μπορούν να προσφέρουν απλή βοήθεια ως μέλη.

Τα ενεργά μέλη της ΕΟΔΝΠ είναι αρκετές χιλιάδες και ήδη έχουν δημιουργήσει έναν οργανισμό πρότυπο και παράδειγμα για μίμηση.

 

Η ΕΟΔΝΠ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη πολλών επιχειρήσεων που την έχουν στηρίξει μέχρι σήμερα με χορηγίες. Ακόμα και από το εξωτερικό της στέλνουν υλικά, φάρμακα και ιατρικά μηχανήματα μεγάλης αξίας, προκειμένου να τα διαχειριστεί και να τα διαθέσει με τον πιο κατάλληλο τρόπο.

Πριν μερικά χρόνια ένας επαγγελματίας ψαράς στην Παραλία Κατερίνης είχε μια ανέλπιστη επιτυχία, έπιασε 4 τόνους κεφαλόπουλα. Οι έμποροι στους οποίους πήγε να τα πουλήσει του πρόσφεραν εξευτελιστικά χαμηλή τιμή. Τότε αυτός έφερε ένα μεγάλο μέρος από τα ψάρια του στον Καπνικό Σταθμό, και οι εθελοντές ειδοποίησαν αμέσως τους εξυπηρετούμενους άπορους και μοίρασαν στον καθένα από 10 κιλά φρεσκότατα κεφαλόπουλα!

Μια από τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της ΕΟΔΝΠ είναι να επισκευάσει και να ετοιμάσει για χρήση ένα κινητό στρατιωτικό μαγειρείο, με δύο τεράστια καζάνια, εγκαταλειμμένο εκεί στον Καπνικό Σταθμό από τον Β’. Παγκόσμιο Πόλεμο. Δουλεύει με ξύλα και μπορεί να φτιάξει μέχρι 800 μερίδες φαγητό, κυρίως σούπες. Ήδη έγινε μια πρώτη δοκιμή και είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο…

 

Μπορείτε να δείτε ένα πρόσφατο ρεπορτάζ και φωτογραφίες για την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας κάνοντας κλικ στο https://www.greecewithin.com/gr/arthra/767-katerini-ethelontes-kata-tou-koronoiou

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button