Λήμνος

Η ακομη πιο ιδιαίτερη Καθαρή Δευτέρα της Λημνου, με αφορμη ένα πίνακα του Σπ. Βασιλειου

Η μέρα της Καθαρής Δευτέρας   ειναι,  ίσως,  η πιο  χαρακτηριστική των 365 του έτους  σε συνήθειες,  έθιμα και ισχυρή παράδοση,  που φθάνει αυτούσια μεχρι και σήμερα!

Όλα αυτά τα πολύ χαρακτηριστικά περιγράφονται σε έναν ζωγραφικό Πινάκα.  Είναι του Σπύρου Βασιλείου, ποιανού αλλού,   και ευχαριστώ  τη Βάρβαρα Βαγιάκου Βλαχοπούλου,  που μου τον έστειλε.

Παρατηρήστε τον  με προσοχή:  το “συγκρατημένο” και όχι φορτωμένο τραπέζι με τα “πιατάκια”  της Ημέρας. Όλα και από λίγα, και χωρίς γαρίδες σαγανάκι,  για τις οποίες δεν λέμε όχι τώρα που μπήκε και αυτό.  Αν κάτι λείπει από αυτό το “ζωγραφιστό τραπέζι” του Βασιλείου,  που στη Λημνο το έχουμε πρώτο και σε υπερβολική  αφθονία  ειναι οι αχ΄νοί,  για να μην πω και τις Πεταλίδες.              Κάτω απο  το Τραπεζι της ζωγραφιάς ο Χαρταετός που στη Λημνο τον λέγαμε “πλι” (πουλι) ! και ειναι ο ελληνικός χαρταετός  και όχι  κάτι τριγωνικές  κινέζικες εκδοχές  οι οποίες υπάρχουν στο εμπόριο  σήμερα. Και κάτι που ίσως δεν θα παρατηρήσετε. Το “ψάθινο” καπέλο που σηματοδοτεί το Καλοκαίρι!

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button