Περιοδικό

Η Αναβίωση μιας παλιάς μαγείας  που καθηλώνει!

Μουσείο παιδικού παιγνιδιού

Αναβίωση μιας παλιάς μαγείας  που καθηλώνει!

Είσοδος σε έναν χώρο  ονειρικό όπου η φαντασία εξελίσσεται σε πραγματικότητα! Παίρνει μορφή, γίνεται παιγνίδι,  γίνεται ομορφιά. Η βιτρίνα με τα  κομψά παιδικά παιγνίδια της αρχαιότητας, αντίγραφα από το Εθνικό μας Μουσείο, με στέλνουν πολλούς αιώνες πίσω ! Μα γιατί εκπλήσσομαι ? Πάντα έπαιζαν τα παιδιά.  Πουλάκια, ανθρωπάκια μινιατούρες με μέλη  που έχουν δυνατότητα κίνησης,  χελωνάκια,  ζωάκια, αλογάκια πάνω σε τροχούς, ο καλλιτέχνης αγαπούσε τα παιδιά, ίσως αγαπούσε και ο ίδιος το παιγνίδι !

Κάθε βιτρίνα διηγείται μια ιστορία, παιγνίδια σε  άψογη κατάσταση και παιγνίδια σημαδεμένα από το χρόνο, από την βασανιστική αγάπη των παιδιών ! Ίσως μου αρέσουν περισσότερο τα ταλαιπωρημένα παιγνίδια όπως το αρνάκι  με το μαδημένο του τρίχωμα ! Φαντάζομαι το παιδί που το αγαπούσε και πάω παρακάτω ! Μια οικογένεια σκαντζόχοιρων σαν να μου χαμογελά ! Δεν έχω ξαναδεί παιγνίδι σκαντζόχοιρο, πρέπει να είναι μοναδικό, όπως μοναδικά είναι και αυτά τα αγαπημένα ζωάκια που κάποτε έβλεπα στα κτήματα της γιαγιάς !

Στέκομαι μπροστά στις βιτρίνες με τις κούκλες !  Η κούκλα  από αρχαιοτάτων χρόνων είναι ένας ολόκληρος κόσμος ! Μπορεί να ήταν φτιαγμένη από τα πιο ετερόκλητα υλικά, από κουρελόπανα, οι ταπεινές αυτοσχέδιες  κούκλες που φτιαχνόταν και στο σπίτι από γιαγιάδες και μαμάδες  με πρόσωπο από στρατσαρισμένο χαρτί ή κεντημένο  ύφασμα, ή από πορσελάνη οι πιο περίτεχνες !  Κούκλες ακίνητες, ή κούκλες με αρθρωτά μέλη,  ήδη έχουμε από την ελληνική αρχαιότητα όπως αναφέρει ο αγαπητότατος Χρήστος Μπουλώτης  τις χαρακτηριστικές πήλινες κούκλες που τις ονόμαζαν  γλήνη ή κόρη ή πλαγγών ! Υπέροχα πρόσωπα κούκλας από πορσελάνη, όμως δεν είχαν όλα τα παιδιά το προνόμιο μιας τέτοιας κούκλας ! Μήπως έχω το απωθημένο της κούκλας ? Σίγουρα ήθελα περισσότερες, με πανέμορφα μαλλιά και μάτια που ανοιγόκλειναν, πάντα στέκομαι ακόμα και σήμερα μπροστά στις βιτρίνες με τις κούκλες. Γυρίζω πίσω σε μια παιδική ηλικία που  οι κούκλες  ήταν περισσότερο ονειρικές, ακριβές, πολύτιμες.  Η πολυτέλειά τους μάλλον απρόσιτη σε μια καθημερινότητα με άλλες προτεραιότητες !    Όχι δεν μου αρέσουν οι κούκλες Barbie, ούτε ότι συμβολίζουν ! Μου αρέσουν οι υπέροχες αυθεντικές πορσελάνινες κούκλες σαν αυτές της βιτρίνας !

Ας πάμε και στα αγαπημένα παιγνίδια των αγοριών, αυτά της δράσης και της περιπέτειας ! Αστυνομικά οχήματα, αυτοκινητάκια,  αεροπλανάκια, τρακτέρ, υποβρύχια, σιδηρόδρομοι, καράβια,   γεμάτες οι βιτρίνες των αγοριών ! Ακόμα και καράβες   σαν αυτές που έφτιαχναν οι συμμαθητές μου αλλά και όλα τα αγόρια του νησιού μας  από τενεκέδες σαλαμούρας, με πολύ μεράκι και αστείρευτη φαντασία ! Υπέροχα πλεούμενα  βαμμένα με χρώματα νησιώτικα, θαλασσιά του ουρανού και της θάλασσας, κίτρινα του κάμπου, κόκκινες λωρίδες της χαράς ! Καλοτάξιδα, με πανιά και φλόκους και άλμπουρα ,  σπάγγους για άρμενα, τα έπλεαν στους γιαλούς,  δεν μπορούσες να ξεχωρίσεις το καλύτερο ! Μεγάλοι καλλιτέχνες, μεγάλοι μάστορες, η ανάγκη έδινε φτερά στα χέρια και απογείωνε το μυαλό ! Δεν υπήρχαν χρήματα για παιγνίδια αλλά προφανώς οι μικροί καπετάνιοι ήταν τόσο χαρούμενοι με τα έργα τους σαν να είχαν αποκτήσει το ακριβότερο παιγνίδι,  κατά τη γνώμη μου ήταν το ακριβότερο χειροποίητο παιγνίδι που υπήρξε ποτέ !  Ακόμα οι πιο μερακλήδες είχαν και Φώτα ναυσιπλοΐας, λαμπάκια από μπαταρία πλακέ και καλώδια μπροστά και πίσω στα δύο άλμπουρα !

Αλλά και οι σιδηρόδρομοι με τις ράγες τους και τις ατέλειωτες διαδρομές τους,  παιγνίδι για όλη την οικογένεια ακόμα και σήμερα.

Παραπέρα βιτρίνες με μολυβένια στρατιωτάκια, υπέροχα  στρατιωτάκια μινιατούρες, παραταγμένα για μάχες, ακροβολισμένα  με στρατηγικά σχέδια, με στολές, με όπλα με τύμπανα ! Μπορεί να μην μου άρεσαν οι πόλεμοι αλλά πάντα μου άρεσαν τα μολυβένια στρατιωτάκια !

Στην διπλανή βιτρίνα ετοιμαζόμαστε για τα ….. δύσκολα !

Θα ξαναπαίξουμε πόλεμο ?

Ο περασμένος αιώνας ήταν δυστυχώς  γεμάτος πολέμους και ο πόλεμος τρύπωσε και στα παιγνίδια ! Λένε οι  ειδικοί ότι παραμονές του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου ήταν γεμάτες οι βιτρίνες των καταστημάτων παιγνιδιών στην Γερμανία από ακριβά πολεμικά παιγνίδια !

Γεμάτες και οι βιτρίνες του μουσείου παιδικού παιγνιδιού από όπλα παιγνίδια !  Το βλέμμα μου ξεμένει στα Τάνκς,  προχωρά σε υποβρύχια σε αεροπλανάκια ! Τα σημερινά αγόρια  παίζουν  μπροστά σε έναν κομπιούτερ ηλεκτρονικό πόλεμο ! Αναπολώ εποχές – που  δεν υπήρξαν ποτέ – ειρηνικές, χωρίς βία, χωρίς πόλεμο, χωρίς πολεμικά παιγνίδια !

Η βιτρίνα με τα βιβλία  είναι από τις αγαπημένες μου ! Νοσταλγία για εποχές που το βιβλίο ήταν πολύτιμο ! Που μας ταξίδευε σε ένα σωρό φανταστικούς κόσμους ! «Ο μικρός Πρίγκιπας» είναι ακόμα και σήμερα ένα αγαπημένο μου βιβλίο, η ευαισθησία γραφής του αξεπέραστη και τα μηνύματα που στέλνει καθοριστικά και πρωτοπόρα !

Μιχαήλ Στρογγώφ,  Ιούλιος Βέρν, αλλά ακόμα και Μικρός Ήρωας ! Πόσες φορές χωθήκαμε σ’ αυτές τις σελίδες  ψάχνοντας μαγεία για να αρτύσουμε τις μέρες μας τότε, ιδιαίτερα τις πιο γκρίζες !

Και οι κύβοι ? Από τα πρώτα μας παιδικά παιγνίδια που φτιάχναμε άπειρες φορές, ξανά και ξανά  εξωτικά  τοπία και ιστορίες παραμυθιών ! Με γυρίζουν βία πίσω  σε μέρες που αποκλειόταν το παιγνίδι στην αλάνα, που αναβίωνε στο τραπέζι ! Μέρες δικής μας – απόλυτα συγκινητικής –  ανάμνησης !

Αγναντεύω  τη θάλασσα απέναντι από την πόρτα του Μουσείου !  Υπέροχη,  όπως είναι πάντα η θάλασσα ! Πρέπει να γυρίσω στην πραγματικότητα ενώ μέσα απ’ όλες αυτές τις ιδωμένες παραστάσεις, εξακολουθώ ακόμα να είμαι παιδί.

 

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button