Επίκαιρα

Συνεχίζεται, λόγω ξηρασίας, η αντιπυρική περίοδος. Τι απαγορεύεται !

Ανακοινώνεται ότι, λόγω των περιορισμένων βροχοπτώσεων στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου συνεχίζει να υπάρχει σχετική  επικινδυνότητα για έναρξη πυρκαγιάς από τις εργασίες διαχείρισης γεωργικών υπολειμμάτων, που συνήθως πραγματοποιούνται αυτήν την εποχή (καύση υπολειμμάτων από κλαδέματα ελιάς, καθαρισμός κτημάτων ενόψει της ελαιο-συλλογής, κλπ), παρά το γεγονός ότι έχει λήξει η αντιπυρική περίοδος.

Α. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 της 9/2000 Πυρ/κής Διάταξης, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την 9Α/2005 Πυρ/κή Διάταξη ισχύει ότι:
Παράγρ. 1. «Με την επιφύλαξη των διατάξεων της υπ’ αριθμ. 568/125347/20.1.2004 κοινής υπουργικής απόφασης “Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής” (Β’ 142) όπως ισχύει κάθε φορά, επιτρέπεται από 1ης Νοεμβρίου μέχρι και 30 Απριλίου του επομένου έτους, το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο χωρίς την έκδοση άδειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για την εκτέλεση γεωργικών ή άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης, για τις οποίες δεν προκύπτουν για το παραπάνω χρονικό διάστημα διαφορετικά μέτρα από την παρούσα ή άλλη διάταξη, εφόσον ληφθούν από τον ενεργούντα την καύση όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς».

Παράγρ. 2. «Επιτρέπεται από 1η Νοεμβρίου μέχρι 30 Απριλίου του επομένου έτους, το άναμμα και η διατήρηση φωτιάς για λόγους εστίασης ή κατασκήνωσης στην ύπαιθρο εντός δασών και δασικών εκτάσεων, εφόσον  λαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα:

α.- Γίνεται πλήρης αφαίρεση της παρεδάφιας βλάστησης σε ακτίνα 2 τουλάχιστον μέτρων από την εστία.

β.-   Τηρείται η ελάχιστη απόσταση της εστίας από παρακείμενη δενδρώδη ή θαμνώδη βλάστηση που είναι τουλάχιστον 10 μέτρα και εξασφαλίζεται με τοποθέτηση περιμετρικά της εστίας της φωτιάς κατάλληλου μεγέθους λίθων.

γ.-   Υπάρχει ικανή ποσότητα νερού για την αντιμετώπιση της φωτιάς, σε περίπτωση που αυτή ξεφύγει από τον έλεγχο.

δ.-   Σε περίπτωση απομάκρυνσης των ατόμων που άναψαν φωτιά, υποχρεούνται στην πλήρη κατάσβεσή της ή στο σκέπασμά της με ποσότητα χώματος».

Β. Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγρ. 2. της 9/2000 Πυρ/κής Διάταξης: «Επιτρέπεται κατά το χρονικό διάστημα από 1η Νοεμβρίου μέχρι και 30 Απριλίου του επόμενου έτους, στις επικίνδυνες περιοχές, όπως αυτές ορίζονται με το Π.Δ. 575/81, η καύση αγροτικών εκτάσεων που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων ή σε απόσταση μικρότερη από 300 μέτρα από αυτές και 50 μέτρα από δενδροστοιχίες, χωρίς άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μόνον όταν λαμβάνονται  όλα τα μέτρα της παραγρ.1 δηλαδή:

α.- Δημιουργία ψιλής ζώνης με άροση ή προωθητήρα πλάτους τουλάχιστον 10 μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον τριών (3) μέτρων.

β.- Τεμαχισμός με άροση ή άλλο τρόπο της υπό καύση έκτασης, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχός της όταν η περιοχή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις.

γ.- Πρόβλεψη να διαβρέχεται η ψιλή ζώνη προς την πλευρά του δάσους ή της δασικής έκτασης όταν αυτή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από την υπό καύση περιοχή και 50 μέτρα από δεντροστοιχία.

δ.- Εξασφάλιση της παρουσίας φορητών μέσων για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της φωτιάς από απρόβλεπτα αίτια (υδροφόρων – γεωργικών ελκυστήρων – πτυοσκαπάνων κλπ) καθώς και οχήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπου οι υπηρεσιακές ανάγκες το επιτρέπουν και μόνον σε περιπτώσεις ομαδικών καύσεων.

ε.- Ειδικά για τις περιοχές πρώτης επικινδυνότητας, όπως αυτές προσδιορίζονται στο Π.Δ. 575/80 “Περί κηρύξεως ιδιαιτέρως ευαίσθητων εις πυρκαγιάς περιοχών δασών και δασικών εκτάσεων ως επικινδύνων ” (Α΄157), ο Διοικητής της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όταν κρίνει απαραίτητο, ζητά επιπλέον των ανωτέρω και βεβαίωση Γεωπόνου της οικείας Νομαρχίας, στην οποία αναφέρεται η αναγκαιότητα της καύσης».

Ως εκ τούτου θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στους αγρότες, μελισσοκόμους, κατασκηνωτές αλλά και σε όποιον άλλον εκτελεί εργασίες σε αγροτικές εκτάσεις των Νομών Λέσβου, Χίου και Σάμου ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την χρήση γυμνής φλόγας, καθώς ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς συνεχίζει να υπάρχει.

Η ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button