Απόψεις

Οι χορταστικές μερίδες της Λήμνου

Οι χορταστικές μερίδες της Λήμνου

Του Θ. Δημητριάδα

Υπάρχει μια παράδοση στη Λήμνο, κι αυτή είναι οι μεγάλες και χορταστικές μερίδες που σερβίρουν οι ταβέρνες.

Πολλοί λένε ότι αυτό οφείλεται από παλιά στην παρουσία στρατού. Δηλαδή ότι οι φαντάροι όταν βγαίνουν με έξοδο, σαν νέοι που είναι για να χορτάσουν θέλουν μεγάλες μερίδες. Απόδειξη οι παραδοσιακές ταβέρνες ΠΛΑΤΑΝΟΣ, ΤΟ ΚΥΜΑ, ΜΠΛΟΥ ΠΟΡΤ, ΓΙΑΝΝΑΚΑΡΟΣ, ΕΓΝΟΙΑ ΠΟΧΣ, ΓΛΑΡΟΣ, ΜΑΝΤΕΛΑ, ΤΕΡΡΑΙΝ, ΜΕΝΕΛΑΟΣ, ΡΟΜΕΟ κλπ. οι οποίες χειμώνα-καλοκαίρι, εκτός από τα ψαρικά σερβίρουν επίσης μαγειρευτά και λαδερά σε μεγάλα, τεράστια πιάτα. Το χειμώνα μάλιστα σερβίρουν και ψαρόσουπα κακαβιά, διότι άλλο είναι να δουλεύει το πιρούνι κι άλλο το κουτάλι.

Άλλοι πάλι λένε ότι οι μεγάλες μερίδες οφείλονται στην ανάγκη για διαφήμιση της ταβέρνας. Με άλλα λόγια, σε περιποιούμαι ιδιαίτερα για να μείνεις ευχαριστημένος και να ξανάρθεις, και να με συστήσεις και στους φίλους σου.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα ξενοδοχεία στη Λήμνο, ιδιαίτερα τα τρία πολυτελή ΛΗΜΝΟΣ ΒΙΛΑΤΖ, ΠΟΡΤΟ ΜΥΡΙΝΑ και ΒΑΡΟΣ ΡΕΖΟΡΤ έχουν τεράστιο μπουφέ και μεγάλη ποικιλία, τόσο σε ντόπια όσο και σε διεθνή κουζίνα.

Τέλος, ένα άλλο στοιχείο που κάνει χορταστικά τα φαγητά της Λήμνου είναι η νοστιμιά των τοπικών προϊόντων.

Γι’ αυτό το σλόγκαν που κυκλοφορεί είναι, «Θέλεις καλά να φας; Στη Λήμνο να πας!».

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button