Απόψεις

Η “δύσκολη” Αγγινάρα, εύκολη με τα κουκιά !

Αγγινάρες με κουκιά

Γράφει  ο Θόδωρος Δημητριάδης

Οι αγγινάρες μοιάζουν με τους ανθρώπους της Μεσογείου: η σκληρή και επίμονη αντοχή τους στις κακουχίες κρύβει μια συναισθηματική και αισθησιακή φύση… Έτσι και οι αγκινάρες: το καλοκαίρι ξεραίνονται τελείως και μοιάζουν νεκρές, σαν ηττημένες πρόσκαιρα από κάποιον επιδρομέα ή βάρβαρο κουρσάρο• όμως διατηρούν τη ρίζα τους ζωντανή παρά την ανελέητη ζέστη. Τα καταφέρνουν εν τέλει να ξαναγεννηθούν με τις πρώτες βροχές και τα αγέρωχα, στιβαρά φύλλα τους ξεπηδούν από το χώμα σαν συντριβάνι. Λένε ότι οι αγκινάρες είναι εύκολες, ότι δεν θέλουν φροντίδες ούτε πολύ νερό, ότι όταν φυτρώσουν είναι αιώνιες.

Οι αγγινάρες και τα κουκιά είναι ένα από τα πρώτα λαχανικά της άνοιξης. Και είναι πολύ ωφέλιμες. Να μερικοί λόγοι για να τις μαγειρεύουμε:

  1. Eίναι πολύ εύκολες στο μαγείρεμα. Μπορούμε να τις μαγειρέψουμε στον ατμό, στο φούρνο ή στην κατσαρόλα, με τα φύλλα τους ή όχι.
  2. Είναι ιδανικές για δίαιτα. Τα 100 γρ. αγκινάρας αντιστοιχούν σε 47 θερμίδες ενώ περιέχουν 5,4 γραμμάρια φυτικών ινών, περίπου το 14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στον έλεγχο της δυσκοιλιότητας και συμβάλλουν στο να μην αισθανόμαστε πείνα άμεσα και ανοίγουμε συνεχώς το ψυγείο… Αυτά τα ήξεραν στην αρχαία Ελλάδα και γι’αυτό τις έτρωγαν για την πέψη. Σύγχρονες έρευνες και κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι πράγματι η κατανάλωση αγκινάρας βοηθάει σε χρόνια πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του ευαίσθητου στομαχιού, της νευρικής γαστροπάθειας, του φουσκώματος και του ευερέθιστου εντέρου.
  3. Ρίχνουν την κακή χοληστερίνη. Επειδή έχουν πολλές φυτικές ίνες, είναι ευεργετικές για την καρδιά, γιατί μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL). Την δεσμεύουν στο έντερο και έτσι εμποδίζεται η απορρόφησή της. Επιπλέον, οι πικρές ουσίες της αγγινάρας, όπως η κυναρίνη, εμποδίζουν τη σύνθεση της χοληστερίνης και αυξάνουν την απέκκρισή της στη χολή, μειώνοντας τα ολικά επίπεδά της.
  4. Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου γιατί εμποδίζουν την απορρόφηση τοξικών συστατικών των τροφών. Επιπλέον, περιέχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, τις ανθοκυανίνες, που έχει βρεθεί ότι σχετίζονται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο στήθος και γενικότερα με την εμπόδιση ανάπτυξης όγκων.
  5. Είναι εξαιρετικά πλούσιες σε φυλλικό οξύ, κάθε 100 γρ περιέχουν περίπου 17% της συνιστώμενης ημερήσια δόσης. Το φυλλικό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτροπή βλαβών στο DNA, ενώ θεωρείται ότι “εμποδίζει” ορισμένες μορφές καρκίνου. Επιπλέον οι αγγινάρες περιέχουν γαλλικό οξύ που εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του προστάτη.
  6. Είναι ευεργετικές και για το συκώτι μας! Από τον μεσαίωνα, οι αγγινάρες θεωρούνταν θεραπευτικές για προβλήματα σχετικά με το συκώτι και τον ίκτερο και δεν είχαν άδικο. Και πάλι οι πικρές ουσίες της αγκινάρας, η κυναρίνη και η σιλυμαρίνη, που είναι αντιοξειδωτικές έχει αποδειχτεί ότι βοηθούν στην φυσική αναγέννηση του ήπατος. Μάλιστα, στην λεγόμενη εναλλακτική ιατρική τις χρησιμοποιούν απευθείας ως θεραπεία για παθήσεις του ήπατος.
  7. Τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημά μας. Ειδικά το φθινόπωρο, το χειμώνα και την Άνοιξη όπου οι ιώσεις “θερίζουν”, οι αγκινάρες μας προστατεύουν γιατί περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, περίπου το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ανά 100 γραμμάρια. Η βιταμίνη C ενισχύει τις άμυνες μας απέναντι σε ασθένειες και μας «καθαρίζει» από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πρόωρη γήρανση. Ακόμη, οι αγκινάρες περιέχουν σίδηρο που χαρίζει ενέργεια και δύναμη στον οργανισμό καθημερινά.
  8. Αποτελούν επίσης πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη αυτή είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών μας, γιατί ενεργοποιεί μια απαραίτητη πρωτεΐνη, την οστεοκαλσίνη. Ειδικά τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση, πρέπει να καταναλώνουν αγκινάρες συχνά.
  9. Έχουν θετική επίδραση και στον εγκέφαλό μας! Αφ’ ενός οι ανθοκυανίνες της ωφελούν τη μνήμη, και αφετέρου η βιταμίνη Κ βοηθά στην αποτροπή βλαβών στους νευρώνες μας. Γι’ αυτό, η βιταμίνη αυτή χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Τέλος, οι αγκινάρες είναι βάλσαμο για τις παρενέργειες του αλκοόλ. Επειδή ακριβώς έχουν ευεργετικές συνέπειες στο συκώτι μας, πολλοί υποστηριζουν ότι τα φύλλα της αγκινάρας θεραπεύει τον πονοκέφαλο μετά το ποτό!

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button