Απόψεις

Η Ε.Μ.Α.Κ. και οι εραστές της αυτοκτονίας

Η Ε.Μ.Α.Κ. και οι εραστές της αυτοκτονίας

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Πολύ συχνά διαβάζουμε στις εφημερίδες και βλέπουμε στην τηλεόραση εντυπωσιακές διασώσεις συνανθρώπων μας που κινδύνεψαν όταν ήλθαν αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα, π.χ. πλημμύρες, μπουρίνια, φωτιά κ.ά.

Μέχρι ένα σημείο το καταλαβαίνω, όλοι μπορεί να βρεθούμε σε κάποια έκτακτη ανάγκη και να κινδυνέψει η ζωή μας. Το θυμικά μας αυτόματα συγκινείται από τον κίνδυνο, την περιπέτεια και την αυτοθυσία των διασωστών.

Αυτό που δυσκολεύομαι να καταλάβω είναι η απερισκεψία και η επιπολαιότητα όσων υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και τα βάζουν με τους νόμους της φύσης, ρισκάροντας πολύ εύκολα για πλάκα τη ζωή τους.

Πολλά τα παραδείγματα:

1)     Ερασιτέχνης ψαράς με τη βάρκα του μακριά από την ακτή, αγνόησε το μπουρίνι που ερχόταν επειδή εκείνη την ώρα “τα ψάρια τσιμπούσαν σαν τρελά”, δεν πρόλαβε να βγει έξω, αναποδογύρισε η βάρκα του, έπεσε στη θάλασσα, παρασύρθηκε από τα ρεύματα και τα κύματα και τον έβγαλε μετά από 3 ώρες σε ερημική ακτή σε ημιαναίσθητη κατάσταση (ευτυχώς δεν έχασε τη ζωή του).

2)     Οδηγός αυτοκινήτου μπήκε μέσα στα νερά και τις λάσπες που κατέβασε το ορμητικό ποτάμι, έχασε τον έλεγχο και παρασύρθηκε 500 μέτρα, η πόρτα του αυτοκινήτου σφήνωσε και δεν άνοιγε…

3)     Οδηγός οδηγούσε σε παγωμένο οδόστρωμα χωρίς αλυσίδες…

4)     Ορειβάτης στον Όλυμπο αγνόησε τον δυνατό αέρα και τις συμβουλές των άλλων της παρέας του, προχώρησε μόνος του, γλίστρησε και έπεσε σε βάραθρο 100 μέτρων. Στην δύσβατη περιοχή έσπευσαν τέσσερα οχήματα της ΕΜΑΚ, πυροσβέστες, ελικόπτερο και ομάδα ορειβατών…

5)     Στην Αρτέμιδα κωπηλάτης μπήκε στη θάλασσα εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα να σηκωθεί και ελικόπτερο. Στην ίδια περιοχή, πρόσφατα βρέθηκε ο σέρφερ που είχε χαθεί

6)     Και το πιο κλασσικό και διαδεδομένο: Όλοι οι γιατροί συνιστούν να κόψουμε το κάπνισμα γιατί προκαλεί καρκίνο, αλλά ποιος τους ακούει…

Διαβάζω ότι το Λιμενικό ζήτησε να πληρώνουν οι «απερίσκεπτοι» που κινητοποιούν την κρατική μηχανή και τους διασώστες σε κακοκαιρίες. Πιο συγκεκριμένα, να ενεργοποιηθεί και να τηρηθεί ο σχετικός νόμος που υπάρχει από το 2002 και προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης προς το ελληνικό δημόσιο και κυρώσεις, από άσκοπες κινητοποιήσεις μέσων και προσωπικού του Λιμενικού Σώματος σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης λόγω υπαιτιότητας των πολιτών.

Αυτό σημαίνει ότι ακριβά θα πληρώνουν από εδώ και στο εξής όσοι ριψοκίνδυνοι κάνουν θαλάσσια σπορ σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καλούν στη συνέχεια τις Αρχές και το Λιμενικό για διάσωση. Όπως έγινε πρόσφατα, ενώ υπήρχαν προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα, κατά τα οποία δεν κινδύνεψε η ζωή μόνον των απερίσκεπτων πολιτών, αλλά και των στελεχών του Λιμενικού των λοιπών Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις αυτές.

Για το θέμα υπήρξαν, μάλιστα, και επερωτήσεις βουλευτών στο Κοινοβούλιο για ποιο λόγο δεν εφαρμόζεται ο νόμος.

Το μεγάλο ερώτημα είναι, Θα τηρηθεί, άραγε ο νόμος;

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button