ΑπόψειςΕπιλεγμένα

Η εμπλοκή της Αλεξανδρούπολης στον Πόλεμο της Ουκρανίας και η Λημνος

Μιλήσαμε τηλεφωνικά σε εκπομπή του ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ με το Λημνιό και Αλεξανδρουπολίτη  Θοδωρο Αγγλιά, ο οποιος είναι δικηγόρος και διατέλεσε πολλές φορες Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου της Πόλης του .

Το Θέμα μας ηταν πως αισθάνεται καθώς ο Πόλεμος  στην  Ουκρανία έφερε στο Προσκήνιο την Αλεξανδρούπολη, ως ένα Λιμάνι που παραχωρήθηκε και  χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ για πολεμικούς σκοπούς στην Περιοχή.

Ο κ. Αγγλιας μας ειπε ότι το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεν είναι μια πολεμική βάση αλλα ενα λιμάνι με εγκαταστάσεις που διευκολύνον τη  διακίνηση στρατιωτικών οχημάτων… Πρόσθεσε δε ότι  η  παρουσία των Αμερικανών θα είναι αποτρεπτική για τυχόν πολεμικές κινήσεις στην περιοχή απο τους  Τούρκους.

Ειχε μάλιστα την πληροφορία ότι πριν λίγες μέρες ένα τεράστιο μεταγωγικό πλοίο μετέφερε στρατιωτικά οχήματα στην Αλεξανδρούπολη,  τα οποια μεταφέρθηκαν σε Βουλγαρία και Ρουμάνια και ότι αναμένεται και  άλλο ένα τέτοιο  πλοιο.

Θα πρόκειται για το Αμερικανικό μεταγωγικό  με το όνομα  ΛΙΜΠΕΡΤΥ (φωτογραφία) , το οποίο αναφέρεται  σε δημοσίευμα  του REAL.GR,  που παραθέτουμε  παρακάτω.

Το δημοσίευμα αυτό απο τον τίτλο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια  δείχνει εμπλοκή της Αλεξανδρούπολης και της Χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία και μπορει να καταλάβει κανείς  τι θα συμβεί σε περίπτωση που ο Πόλεμος  αυτός επεκταθεί  σε περιφερειακό… Τότε,  όχι μόνο η Αλεξανδρούπολη  αλλα και  η Λήμνος,  που βρίσκεται 70 μιλιά νοτιότερα, στα όρια του Θρακικού Πελάγους,  θα πρέπει να ανησυχεί…

REAL.GR : ΓΕΜΙΖΕΙ ΑΡΜΑΤΑ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Ενισχύονται οι Νατοϊκές δυνάμεις στη Θράκη, όπου ξεκινά τη Δευτέρα μεγάλη στρατιωτική άσκηση αρμάτων μάχης, με τη συμμετοχή Ελλάδας και ΗΠΑ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πολλαπλά μηνύματα στέλνουν οι Νατοϊκές δυνάμεις με την κοινή άσκηση αρμάτων μάχης, που ξεκινά την προσεχή Δευτέρα στη Θράκη, με τη συμμετοχή δυνάμεων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Για τη μεγάλη άσκηση, που θα διαρκέσει συνολικά πέντε ημέρες, έχουν ήδη φτάσει με αρματαφορείς μέσω Βουλγαρίας, τα Abrams, τα τρίτης γενιάς άρματα μάχης του αμερικανικού στρατού, τα οποία το προηγούμενο χρονικό διάστημα στάθμευαν στη Ρουμανία.

Μαζί με τα ελληνικά άρματα μάχης, οι δυνάμεις των ΗΠΑ αναμένεται να πάρουν μέρος σε κοινές ασκήσεις στο πεδίο βολής του Πετροχωρίου, στην Ξάνθη. Πρόκειται για άσκηση που ήταν προγραμματισμένη, η οποία ωστόσο αποκτά ιδιαίτερη σημασία τώρα λόγω της συγκυρίας των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία. Το πεδίο βολής του Πετροχωρίου αποτελεί για τον αμερικανικό στρατό ένα πολύ σημαντικό μέρος εξάσκησης των στρατιωτικών δυνάμεών τους, αφού προσομοιάζει συνθήκες με ιδιαίτερες απαιτήσεις, ανεβάζοντας το επίπεδο των εξασκούμενων.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί από κοινού με δυνάμεις του Δ’ Σώματος Στρατού. Η εν λόγω δραστηριότητα καταδεικνύει τους ισχυρούς στρατιωτικούς δεσμούς Ελλάδας – ΗΠΑ και εντάσσεται στον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς την συνεχώς αναβαθμιζόμενη και πολυεπίπεδη στρατιωτική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών τόσο στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA)] όσο και σε διασυμμαχικό πλαίσιο. Παράλληλα όμως, στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι την δεδομένη χρονική συγκυρία, η μεγάλη ελληνο-αμερικανική άσκηση έρχεται να υπενθυμίσει την σημασία που έχει αποκτήσει η Αλεξανδρούπολη στους νατοϊκούς σχεδιασμούς. Με την δυνατότητα μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων στρατιωτικού υλικού μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Ρουμανίας, οι νατοϊκές δυνάμεις δείχνουν ότι έχουν τη δυνατότητα ακόμα και να παρακάμψουν τα στενά του Βοσπόρου.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η άσκηση κάθε άλλο παρά αδιάφορη είναι τόσο για την Ρωσία όσο και την Τουρκία. Από τη μία η Τουρκία έχει ουκ ολίγες φορές εκφράσει την αντίθεσή της στην αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και την στρατιωτική αναβάθμιση της περιοχής. Η Ρωσία, από τη από την άλλη, μετά την έκφραση δυσαρέσκειας εναντίον της Ελλάδας, με αφορμή την στάση που κρατά η ελληνική κυβέρνηση στον πόλεμο της Ουκρανίας, ερμηνεύει την άσκηση ως ακόμη μία επίδειξη στρατιωτικής ετοιμότητας των Νατοϊκών δυνάμεων.

Το «Liberty»

Μετά το πέρας της άσκησης, το Σάββατο 19 Μαρτίου αναμένεται να καταπλεύσει στον λιμένα Αλεξανδρούπολης το αμερικανικό οχηματαγωγό πλοίο Liberty. Πρόκειται για ένα πλοίο εκτοπίσματος 20.000 τόνων, που χρησιμοποιείται για την μεταφορά αρμάτων μάχης, τροχοφόρων, ελικοπτέρων κι εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Το πλοίο θα ξεφορτώσει στην Αλεξανδρούπολη τανκς και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, ο οποίος θα προωθηθεί προς Ρουμανία και Πολωνία κυρίως μέσω σιδηροδρόμου, για την ενίσχυση των δυνάμεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η παρουσία του Liberty στην Αλεξανδρούπολη σε καμία περίπτωση δεν είναι «έκτακτη» αλλά προγραμματισμένη, βάσει των δραστηριοτήτων που έχουν δρομολογηθεί με την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων για ασκήσεις από κοινού με ελληνικές δυνάμεις αλλά και την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγα, με έμφαση τη Ρουμανία.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button