Απόψεις

Η επιδότηση στο ρεύμα για τον Ιανουάριο

Η επιδότηση στο ρεύμα για τον Ιανουάριο

Γράφει ο Θ. Δημητριάδης

Πολλά τεχνικά ακούμε εδώ και ένα μήνα σχετικά με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Όχι μόνο σε μας εδώ στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη.

Ναι, είναι αλήθεια ότι πρόκειται για σοκ, κάτι σαν την πανδημία.

Που δεν θα είναι περιστασιακό, αλλά θα τραβήξει αρκετά, για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Επίσης είναι αληθινό ότι δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για την εξέλιξη, δηλαδή εάν θα ανέβει ακόμα περισσότερο ή θα μειωθεί, και ποιοι παράγοντες (πολιτικοί, οικονομικοί και άλλοι) το επηρεάζουν. Γι’ αυτό και ο υπουργός μας  Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε στήριξη από το κράτος των καταναλωτών  για τον μήνα που διανύουμε, τον Ιανουάριο. Για τον επόμενο μήνα, τον Φεβρουάριο, και τους επόμενους, θα δούμε, βλέποντας και κάνοντας.

 

Το πρώτο πράγμα που ανήγγειλε είναι ότι δεν θα πάρουμε λεφτά στα χέρια, αλλά η επιδότηση θα φαίνεται έμμεσα, δηλαδή ότι από το φοβερό ποσό του λογαριασμού θα υπάρχει μια μείωση και ότι έτσι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το σοκ δεν θα είναι θανατηφόρο ή για εγκεφαλικό.

Το δεύτερο ότι θα αφορά όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος και τετραγωνικών μέτρων της κύριας κατοικίας.

Ποια κύρια κατοικία;

Αυτή που δηλώσαμε στη φορολογική δήλωση Ε1.

Η μείωση θα είναι κλιμακωτή. Για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160€/MWh, δηλαδή 24 ευρώ.

Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300kWh επιδοτείται το 60% της αύξησης με 120€/MWh, δηλαδή 18 ευρώ.

Στα νοικοκυριά που είναι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο θα είναι 54 ευρώ.

Η κλιμακωτή μείωση γίνεται για να δώσει κίνητρο να κάνουμε οικονομία, δηλαδή να καταναλώνουμε λιγότερο ρεύμα, γιατί πάνω από 300 300kWh να μη περιμένουμε μείωση, θα πληρώσουμε τα μαλλιά της κεφαλής μας.

Οριζόντια επιδότηση (δηλαδή μείωση του αρχικού μεγάλου ποσού του λογαριασμού) θα πάρουν και όλα τα μη οικιακά τιμολόγια, δηλαδή οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, (είτε χαμηλής, είτε μέσης, είτε υψηλής τάσης) 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Από τον Φεβρουάριο και μετά θα εξεταστεί «ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης».
Θα επιδοτηθούν λοιπόν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κλπ), ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή Τάση).

Από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει και η αναστολή της πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.

Από τον Φεβρουάριο και μετά, εξετάζεται, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η επιδότηση να είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο ανάλογα με την βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στην λειτουργία της επιχείρησης.

Παρόμοιες ρυθμίσεις-επιδότηση θα ισχύσουν και για το φυσικό αέριο.

Συμπερασματικά, η συνολική αξία των μέτρων στήριξης όλων των νοικοκυριών και όλων των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση για τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 395 εκ. ευρώ και αφορά και την Ηλεκτρική Ενέργεια και το Φυσικό Αέριο. Οι πόροι προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Ο υπουργός δήλωσε:
«Έχουμε μια πρωτοφανή διεθνή ενεργειακή κρίση. Τον Φεβρουάριο θα αξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση και θα επανακαθορίσουμε τις τιμές επιδότησης».

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button