Περιοδικό

Οι εθελοντές της Κατερίνης

Οι εθελοντές της Κατερίνης

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Μέσα στην καταιγίδα και τον πόλεμο με τον ιό, οι ανώνυμοι και αφανείς εθελοντές της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας κάνουν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά εδώ και χρόνια. Την αλληλεγγύη και την προσφορά.

Δεν το ακούσαμε στις ειδήσεις, δεν διαβάσαμε σε κάποιο Δελτίο Τύπου στις εφημερίδες, ούτε καν ανάρτησαν κάτι στην ιστοσελίδα τους www.otoposmou.gr, αλλά αξίζει να σημειώσουμε μερικές πρόσφατες δράσεις τους:

  • Από το Κοινωνικό τους Φαρμακείο έδωσαν 1.250 ζευγάρια χειρουργικά γάντια στους γιατρούς και νοσηλευτές του (κρατικού) Νοσοκομείου Κατερίνης. Σ’ αυτούς που μέρα-νύχτα μάχονται στην πρώτη γραμμή, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, συχνά χωρίς το απαραίτητο ιατρικό υλικό.
  • Μόνο τις τελευταίες 15 μέρες το Νοσοκομείο Κατερίνης παρέλαβε 3 φορές ιατροφαρμακευτικό υλικό αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ από τον Καπνικό Σταθμό, την έδρα της Εθελοντικής Ομάδας.
  • Κάθε δεύτερη μέρα παραδίδουν στο ΕΚΑΒ  50 μάσκες, 100 ζεύγη γάντια, 100 ιατρικές ποδιές και 1 ½ λίτρο απολυμαντικό.
  • Το ίδιο παραδίδουν και στο ΤΟΜΥ (εξωτερικά ιατρεία).
  • Εδώ και 2 εβδομάδες συνεχίζεται η παροχή στο νοσοκομείο ιατροφαρμακευτικού υλικού.
  • Από το Κοινωνικό τους Φαρμακείο έδωσαν 1.000 ζευγάρια γάντια στο προσωπικό του Δήμου Κατερίνης. Σ’ αυτούς που επίσης δίνουν αγώνα για την εξυπηρέτηση μας, για την καθαριότητα, αποκομιδή κλπ. εκεί έξω όπου κυκλοφορεί ο ιός.
  • 300 ζευγάρια γάντια έδωσαν επίσης στην Αστυνομία κι άλλα τόσα στα σχολεία.
  • Αύξησαν τις ποσότητες τροφίμων που δίνουν δωρεάν μόνιμα στις δεκάδες οικογένειες των άπορων που υποστηρίζει το Κοινωνικό τους Παντοπωλείο. Σ’ αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε να ψωνίσουν στο σουπερμάρκερ όπως κάναμε και κάνουμε όλοι εμείς οι άλλοι.
  • 150 κιλά τρόφιμα μακράς διαρκείας έδωσαν στην Εκκλησία  επίσης και σε άλλες δομές που υποστηρίζουν απόρους.

Ήδη ετοιμάζουν μια νέα πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τον Δήμο οργανώνουν ομάδες και συνεργεία (διαλογής φαρμάκων, συσκευασίας υλικών, διανομής κατ’οίκον κ.ά.) σε συμπολίτες που αδυνατούν να βγουν από το σπίτι τους και να εξυπηρετηθούν μόνοι τους.

Η δημόσια πρόσκληση τους είναι η εξής:

“Είμαι και εγώ εδώ”

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας καλεί τα μέλη της και όλους τους πολίτες να δηλώσουν συμμετοχή σε μια νέα δράση με στόχο την ενίσχυση των συμπολιτών μας που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Στη δράση συμμετέχει ενεργά και ο Δήμος Κατερίνης.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Η χώρα μας βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη! Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ και στις δυνάμεις ασφαλείας, στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και σε άλλους δημόσιους φορείς, δίνουν με αυταπάρνηση και αυτοθυσία,  έναν υπεράνθρωπο αγώνα για όλους εμάς εκθέτοντας συνειδητά και χάριν του λειτουργήματός τους εαυτούς τους σε κίνδυνο. Το ίδιο πράττουν και χιλιάδες εργαζόμενοι που πρέπει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να συνεχίσουν να εργάζονται για να μπορέσουμε όλοι εμείς να μείνουμε ασφαλείς στο σπίτι.

Ναι,  θα μείνουμε στο σπίτι και θα ακολουθήσουμε κατά γράμμα τις υποδείξεις της πολιτείας και των ειδικών.

Κανείς όμως δεν μας είπε να μείνουμε άπραγοι!  Κανείς δεν μας ζήτησε να μείνουμε κλειδαμπαρωμένοι και φοβισμένοι στα σπίτια μας μήπως και χτυπήσει και τη δική μας πόρτα η αρρώστια.

Όχι! Δεν τη φοβόμαστε! Δεν φοβόμαστε κανέναν! Ζήσαμε την οικονομική κρίση στο πετσί μας και γνωρίζουμε πολύ καλά πως ενωμένοι, αλληλέγγυοι και πιασμένοι χέρι-χέρι μπορούμε να βαδίσουμε και πάλι “κόντρα στο ρεύμα” και να τα καταφέρουμε.

Βλέπουμε τον κατ οίκον περιορισμό την περίοδο της αναμενόμενης έξαρσης κρουσμάτων του κορωναϊού ως ευκαιρία και οργανωνόμαστε!  Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να κάνουμε και από το σπίτι!  Τόσα πολλά έτσι ώστε οι ανήμποροι συμπολίτες μας, αυτοί που δεν έχουν τη δυνατότητα να  μετακινηθούν,  να ψωνίσουν,  να  προμηθευτούν τα φάρμακά τους ή και όλοι όσοι αισθάνονται μόνοι και ανασφαλείς, να γνωρίζουν πως εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται για αυτούς και πως δεν θα μείνουν μόνοι και αβοήθητοι.

Στήνουμε μία νέα ομάδα η οποία αποτελείται από συμπολίτες μας τους οποίους δεν τους χωράνε πλέον οι τέσσερις τοίχοι και σηκώνουν το χέρι δηλώνοντας “Είμαι και εγώ εδώ και θέλω να βοηθήσω”.

Οι εθελοντές της Κατερίνης σε μας τους μεγαλύτερους στην ηλικία θυμίζουν λίγο τις ηρωικές γυναίκες της Πίνδου, που στα μετόπισθεν του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940 πάνω στα χιονισμένα βουνά κουβαλούσαν τρόφιμα, κάλτσες και φάρμακα στους Έλληνες στρατιώτες που πολεμούσαν.

Τους ευχαριστούμε και τους συγχαίρουμε για τις πρωτοβουλίας τους, για την σεμνότητα και την ουσιαστική τους προσφορά.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button