Απόψεις

Η Εξαιρετική και πολλαπλή σημασία της “Βιζας βραχείας διαμονής”

Προς κ.κ.: Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια

Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκο

Υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια

Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη

Κοιν.: Βουλευτές Λέσβου, Περιφερειάρχη Β.Α. Αιγαίου, Δήμαρχο Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, Επιμελητήριο Λέσβου, Σύλλογο Ξενοδόχων Λέσβου, Σύλλογο Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου.

 Θέμα: Έγκριση Πιλοτικού Προγράμματος έκδοσης  βίζας βραχείας διαμονής στα νησιά του Αν. Αιγαίου. 

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου σας επισημαίνουμε την ανάγκη να εγκριθεί εκ νέου για το έτος 2023 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πιλοτικό Πρόγραμμα ταχείας  έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής 15 ημερών  ( Visa Schengen ) στα νησιά του Αν. Αιγαίου. Το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει την επίσκεψη στα νησιά , με μικρό κόστος και ελάχιστες διατυπώσεις, σημαντικού αριθμού Τούρκων επισκεπτών, με θετικό οικονομικό αποτέλεσμα, κρίσιμο για τις τοπικές οικονομίες. Η τυπική διαδικασία  αναζήτησης βίζας στα ελληνικά προξενεία στην Τουρκία εκμηδενίζει τη δυνατότητα προσέλκυσης αξιόλογου αριθμού επισκεπτών.

Σημαντικό είναι το Πρόγραμμα να καλύπτει όλο το έτος, με προφανές το όφελος. Ελπίζουμε ότι ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την έγκαιρη προώθηση του θέματος.

Επιπρόσθετα, η πρόσφατη βελτίωση της ατμόσφαιρας στις διμερείς σχέσεις μετά τα γνωστά καταστροφικά γεγονότα ,είναι πρόσθετος λόγος εφαρμογής του μέτρου, η υλοποίηση του οποίου θα διευκολύνει την επικοινωνία,  αλληλογνωριμία και αμοιβαία κατανόηση μεταξύ  Ελλήνων και Τούρκων πολιτών, παράγοντας κρίσιμος για τη συνύπαρξη,  την ηρεμία και την ειρήνη στο Αιγαίο.

Μυτιλήνη 29 Μαρτίου 2023

Με τιμή,

Η Πρόεδρος                                                  Η Γραμματέας

Βήλυ Τεντόμα-Ζερβού                                 Χριστίνα Χατζιδάκη

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button