Απόψεις

“Η κατάσταση στο νησί μας ήταν πολύ καλή”. Προσέξτε το “ήταν”…

Του Θωμά Λούκα, Γιατρού MD, MSc, PhD

Μπορεί η υπόθεση Λιγνάδη και η απεργία πείνας του Κουφοντίνα να έχουν αλλάξει την καθημερινή ατζέντα των ΜΜΕ, αλλά η πανδημία του κορονοϊού είναι ακόμα εδώ και ίσως σφοδρότερη από ότι νομίζουμε. Επιπλέον, ο εμβολιασμός του πληθυσμού μπορεί να δείχνει το φως στην άκρη του τούνελ, αλλά δεν έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα που να είναι επαρκής. Η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας είναι αφόρητη ενώ σιγά σιγά η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ από περιστατικά κορονοϊού αγγίζει το 100%.

Η κατάσταση στο νησί μας μέχρι στιγμής ήταν πολύ καλή. Ήταν σχεδόν 2 μήνες που δεν είχε ανιχνευτεί περιστατικό. Παρόλα αυτά, τις τελευταίες ημέρες τέσσερα νέα κρούσματα έκαναν την εμφάνισή τους, ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί και άλλο. Αυτό που δεν έχουν παρατηρήσει όμως αρκετοί είναι το εξής: στον πίνακα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ και συγκεκριμένα στην τελευταία στήλη του, αναφέρεται η αναγωγή  του αριθμού των ενεργών κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού. Σε αυτήν την  κατηγορία η Λήμνος είναι πέμπτη (!!!) πίσω μόνο από Κάλυμνο, Φθιώτιδα (όπου και η Μαλεσίνα), Δυτικό Τομέα Αθηνών και Πειραιά. Αυτό έρχεται σε ευθεία αντιστοιχία με παλαιότερες παρατηρήσεις μας ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός καθώς λόγω πληθυσμού, ο αριθμός των κρουσμάτων που απαιτούνται για να “κοκκινίσει” η Λήμνος, είναι πολύ μικρός.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι και τα τελευταία τέσσερα κρούσματα ήταν ασυμπτωματικά και αυτό καταδεικνύει πόσο ύπουλη είναι η νόσος. Αν δεν είμαστε προσεκτικοί και η νόσος διεισδύσει περισσότερο στην τοπική κοινωνία, τότε πλέον ούτε ο αυστηρός εγκλεισμός θα είναι λύση, αφού θα αυξηθούν οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής μετάδοσης.

Προσοχή λοιπόν!!! Αποστάσεις, μάσκα και πλύσιμο των χεριών είναι τα μόνα όπλα μας μέχρι να υπάρξει επαρκής κάλυψη του πληθυσμού με τον εμβολιασμό.

Με εκτίμηση,
Θωμάς Λούκας MD, MSc, PhD

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button