Περιοδικό

Η  κλειδαρότρυπα και εμείς !

Η  κλειδαρότρυπα και εμείς !

Τις τελευταίες μέρες αισθάνομαι ότι βλέπω ξένες κρεβατοκάμαρες από τις κλειδαρότρυπες. Χθες με όλη αυτή την ανελέητη κουτσομπολίστικη διάθεση των δελτίων ειδήσεων, αναγκάσθηκα να κλείσω την τηλεόραση. Όλα τα κανάλια δίκαζαν και καταδίκαζαν, φέρνοντας μάρτυρες,  που κάποιοι δεν έπειθαν κανέναν, κάποιοι φαινόταν ότι ήθελαν κάποια λίγα λεπτά δημοσιότητας, και η δικαιοσύνη είχε κατεβεί σε επίπεδο πεζοδρομίου. Όχι δεν πρέπει να είναι έτσι ούτε η Δημοκρατία ούτε η δικαιοσύνη!

Και εγώ σιχαίνομαι τους βιαστές, πολύ περισσότερο τους παιδεραστές αλλά σιχαίνομαι εξίσου και τον κιτρινισμό του τύπου.

Δυστυχώς από την μια μεριά οι δημοσιογράφοι ψάχνουν Την Είδηση, αυτή την διαφορετική που θα κάνει πάταγο, που θα κινήσει τα νερά, που θα είναι από διαφορετική έως εξωφρενική, από την άλλη πολλοί οι τρομολάγνοι που περιμένουν μπροστά στις τηλεοράσεις  έτοιμοι να δικάσουν, να καταδικάσουν να χαρούν με τα όποια άπλυτα βγαίνουν στην επικαιρότητα, και όσο χειρότερη είναι η είδηση τόση μεγαλύτερη η χαρά, η  περιέργειά τους,  τόσο εξάπτεται η φαντασία τους !

Δόξα σοι Κύριε, που εμείς δεν είμαστε σαν αυτόν τον  αμαρτωλό, εμείς αντίθετα σαν καλοί και σοβαροί πολίτες έχουμε χρέος να γίνουμε τιμητές, πολλοί λοιπόν οι τιμητές, και ο Φαρισαϊσμός μας σε ύψη ανεξέλεγκτα!

Όλο αυτό μου θυμίζει την κωμωδία του Αριστοφάνη  «Σφήκες»  όπου σφήκες ήταν οι ίδιοι οι δικαστές που τους είχε γίνει αλκολίκι το να δικάζουν.

(Ο Περικλής είχε θεσμοθετήσει μια ημερήσια αποζημίωση, ώστε να έχουν οι πολίτες κίνητρο για να συμμετέχουν ως δικαστές στα λαϊκά δικαστήρια. Το 425 π.Χ. όμως, 3 χρόνια πριν από τη διδασκαλία (ανέβασμα) των Σφηκών, ο Κλέων αύξησε το ποσό της αποζημίωσης στους 3 οβολούς. Οι γηραιότεροι πολίτες, ελεύθεροι υποχρεώσεων, προσέρχονταν έτσι καθημερινά στην Ηλιαία. Κατέληξαν, λοιπόν, «επαγγελματίες» μισθωτοί δικαστές, με αμφίβολη μάλιστα δικαστική προσφορά. Τελικά, ο γιός Βδελυκλέων πείθει τον πατέρα του Φιλοκλέωνα να μείνει στο σπίτι και να δικάζει τα «οικιακά» αδικήματα τα οποία διαπράττουν οι δούλοι του σπιτιού (περιλαμβανομένων και των σκύλων).

Σαφώς έχουμε το ίδιο DNA με τους Προγόνους μας, αυτό δεν αμφισβητείται και το να …… δικάζουμε και να καταδικάζουμε είναι στο αίμα μας.

Η είδηση  πρέπει να είναι σκέτη είδηση, χωρίς συναισθηματισμό, χωρίς περιττές αποκλίσεις, αλλά για να  αυξηθεί η ακροαματικότητα των καναλιών αυξάνεται και η …. σάλτσα. Πολλές φορές πρέπει να ψάχνω κάτω από τις λέξεις να βρω ένα ψήγμα αλήθειας, άλλες πάλι φορές ψάχνω να βρω τι προσπαθούν να μου  «πουλήσουν» με αυτή την είδηση, σε τελική φάση όμως  οι περισσότεροι από εμάς δεν καταπίνουμε τίποτα αβίαστα, μάλλον την έχουμε πατήσει αρκετές φορές και τώρα γίναμε  περισσότερο προσεκτικοί έως άπιστοι.

Κάποιες φορές με την ασυδοσία του τύπου σπιλώνονται άτομα, καταστρέφονται ζωές για πάντα. Θυμάμαι ένα βιβλίο του Νομπελίστα Γερμανού συγγραφέα Heinrich Böll  «η χαμένη τιμή της Κατερίνας Μπλουμ» . Πως αυτή η αθώα γυναίκα βρέθηκε ένα βράδυ καρναβαλιού  σε λάθος χρόνο και  τόπο και  η ζωή της διαλύθηκε ! Πως ο τύπος είχε κάνει τόσο «καλή» δουλειά που οι Γερμανοί τα έβαλαν  με τον συγγραφέα που προσπάθησε μέσω του βιβλίου να κάνει τους ανθρώπους προσεκτικότερους έναντι του τύπου  και  γενικά λιγότερο προκατειλημμένους.  Η τιμή του συγγραφέα αποκαταστάθηκε μόνο όταν  ο τότε Καγκελάριος  της Γερμανίας Willy Brandt  τον επισκέφθηκε στα γενέθλια του.

Επίσης τα προσωπικά δεδομένα του οποιουδήποτε βιαστή να δίδονται όχι μόνο στη δημοσιότητα αλλά να ενημερώνονται και οι Αστυνομίες τουλάχιστον των χωρών της Ευρώπης,  ώστε να αποφεύγονται τα χειρότερα, όπως  είναι η περίπτωση του αλλοδαπού βιαστή, που αφού εξέτισε μάλλον το ένα τρίτο της ποινής του σε Ελληνικές Φυλακές, διέφυγε στην Γερμανία όπου βίασε και σκότωσε μια κοπέλα. Αδιανόητη αυτή η ανενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία.

Επίσης όπως μαθαίνω στην Γαλλία ψηφίστηκε πρόσφατα Νόμος,  σύμφωνα με τον οποίο οποιαδήποτε συνεύρεση με παιδί από 13 ετών και κάτω  θεωρείται  παιδεραστία και ο παιδεραστής καταδικάζεται πάραυτα σε φυλάκιση 20 ετών.  Έτσι δεν μπορεί ο εκάστοτε Δικηγόρος του θύτη να …. αποδείξει  τα αναπόδεικτα. Ούτε ότι το παιδί φαινόταν μεγαλύτερο, ούτε ότι συνήνεσε, ούτε οποιαδήποτε άλλη διαστρέβλωση από αυτές που αγαπούν οι δικηγόροι.

Ίσως η αβεβαιότητα και η κλεισούρα αυτής της κρίσης παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην δύσκολη ψυχοσύνθεσή μας.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button