Απόψεις

Η λαγάνα της Καθαράς Δευτέρας. Ακριβότερη φέτος, όμως…

Η λαγάνα της Καθαράς Δευτέρας

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Ακριβότερη  κατά 15% θα είναι φέτος η λαγάνα. Παρόλα αυτά το  έθιμο θα τηρηθεί  όπως πάντα αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και   η λαγάνα θα  ψηθεί  με μεράκι από τον αρτοποιό της γειτονιάς, τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια για να καταναλωθεί την Καθαρά Δευτέρα, την Πρωτονήστιμη Δευτέρα της Σαρακοστής.

Όπως όλα τα αρτοσκευάσματα της Λήμνου (ψωμί, φλωμάρια, κουσκούσι, τραχανάς, κουλουράκια, σαμσάδες κλπ.), που γίνονται με αλεύρι από το περίφημο σκληρό σιτάρι ποικιλίας «Λήμνος», η λημνιά λαγάνα έχει μια άλλη γεύση, μια ιδιαίτερη νοστιμιά.

Να μη ξεχνάμε ότι, ακόμα και το σουσάμι με το οποίο είναι πασπαλισμένη, έχει μακριά παράδοση στο νησί από την εποχή των λαδόμυλων. Από αυτό εξάλλου παράγεται και το άλλο νηστίσιμο προϊόν, ο περίφημος παραδοσιακός μαστιχάτος χαλβάς Αχιλλαδέλη, που λιώνει στο στόμα, σε 4 ποικιλίες, με βανίλια, κακάο, μέλι θυμαρίσιο και ταχίνι ολικής αλέσεως.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button