Περιοδικό

Η Λήμνος μέσα από εικόνες –  Απέραντη παραλία στον Κότσινα

 

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης 

 

Οι αμέτρητες αμμουδερές παραλίες της Λήμνου αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της. Κανένα άλλο νησί δεν έχει τόσες πολλές αμμουδιές, και μάλιστα πεντακάθαρες, κρυστάλλινες με μπλε σημαίες.
Η Λήμνος περιβάλλεται από εξήντα οκτώ (68) κόλπους με αμμουδερές παραλίες. Όχι μόνο δεν θα πληρώσεις τίποτα για ομπρέλα και ξαπλώστρα, αλλά μπορείς να διαλέξεις ακόμα και τη δική σου ατομική παραλία με την παρθένα αμμουδιά.

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία παραλιών, από τις πιο μικρές μέχρι τις πιο μεγάλες. Όλες έχουν πάρει τις μπλε σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να μερικές από αυτές:
Αυλώνας, Θάνος, Παρθενόμυτος 3 χλμ.
Πλατύ, Εβγάτης, Κότσινας, Αηγιάννης Κάσπακα 4 χλμ.
Γομάτι 5 χλμ.
Κέρος – όπου γίνονται και οι διεθνείς αγώνες σέρφινγκ, 6 χλμ.
Αμέτρητες οι άλλες, Ρηχά Νερά, Ρωμέϊκος Γιαλός, Τούρκικος Γιαλός, Νευτίνα, Ζεματάς, Μικρό Φαναράκι, Μεγάλο Φαναράκι, Χαβούλη, Λουρί, Μακρύς Γιαλός και Αηγιάννης Καμινίων, Άγιος Ερμόλαος, Καρβουνόλακας, Παπιά, το Πηγαδέλι της Παναγιάς, Τρυγές, Σαράβαρη, Αξά, Άγιος Στέφανος, Απάν Γιαλός, Παλαιόκαστρο, Κοκκινόβραχος, Μακρύς Γιαλός Πολιόχνης, Στβι, Αγία Βαρβάρα, Κόκκινα, Διαπόρι, Βουρλίδια, Παρανησιά, κ.ά.

 

Για τον Κότσινα και την ρηχή του θάλασσα έχουν γραφεί πολλά. Πράγματι, τα πρώτα 200 μέτρα το νερό δεν ξεπερνά το μισό μέτρο.  Μοιάζει σαν τεράστια παιδική πισίνα. Κι επειδή οι βορειοανατολικοί άνεμοι δεν την πιάνουν, είναι πάντα ήσυχη, σαν λάδι, Ιδανική γι’ αυτούς που δεν ξέρουν καλό κολύμπι και για μικρά παιδιά.

Τα τελευταία χρόνια, από τότε που λειτούργησε στο χωριό Βάρος το υπερπολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων VAROS RESORT, η παραλία αυτή αποτελεί το «επίνειο» του, με πολυτελείς ξαπλώστρες κλπ.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του Κότσινα είναι, βέβαια, οι γραφικές του ψαροταβέρνες. Μετά το απολαυστικό μπάνιο πηγαίνεις μια επίσκεψη δίπλα στον λόφο της εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής, με το άγαλμα της ηρωίδας του νησιού Μαρούλας, και κατόπιν αράζεις δίπλα στο κύμα, σε μια από τις ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκα ψάρια σε μεγάλες χορταστικές μερίδες.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button