Απόψεις

Η Λήμνος προμήθευσε νερό στους Αργοναύτες

Η Λήμνος προμήθευσε νερό στους Αργοναύτες

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του

Όπως ξέρουμε, οι Αργοναύτες ξεκίνησαν από τον Βόλο το ταξίδι τους για να πάνε στην Κολχίδα του Εύξεινου Πόντου για να πάρουν το χρυσόμαλλο δέρας. Το ταξίδι ήταν μακρινό, το καράβι κινούνταν περισσότερο με πανιά με τη βοήθεια «ούριου» άνεμου και κατά τη διαδρομή έκανε στάσεις για ανεφοδιασμό σε νερό και τρόφιμα.

Ο πρώτος σταθμός τους ήταν ένα παραθαλάσσιο χωριό στην έξοδο του Παγασητικού Κόλπου, που σήμερα ονομάζεται Άφησσος.

Πρόκειται για έναν πανέμορφο παραθαλάσσιο οικισμό στο Νότιο Πήλιο, σε απόσταση 26 χλμ. από το Βόλο, μέσω της παραλιακής οδού, που έχει συνδέσει το όνομά του με την Αργοναυτική εκστρατεία, καθώς σύμφωνα με τη μυθολογία ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες πραγματοποίησαν στάση στο χωριό αυτό για να ανεφοδιαστούν με νερό πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους για την αναζήτηση του Χρυσόμαλλου Δέρατος. Μάλιστα η κεντρική πλατεία του χωριού ονομάζεται «Πλατεία Αργοναυτών».

 

Ένας από τους επόμενους σταθμούς των Αργοναυτών ήταν η Λήμνος. Και όπως ήταν φυσικό, μετά από το πολυήμερο τους ταξίδι στο Αιγαίο, όταν έφτασαν στη βόρεια Λήμνο και έκαναν στάση για ξεκούραση και ανεφοδιασμό, σίγουρα εφοδιάστηκαν με πόσιμο νερό για το υπόλοιπο ταξίδι τους.

 

Η Λήμνος ανέκαθεν ήταν γνωστή για τις πηγές της και τα αγιάσματα σε διάφορα μέρη, όπως π.χ. στον Κότσινα. Δεν είναι τυχαίο ότι το εκκλησάκι εκεί ονομάζεται Ζωοδόχος Πηγή, και ότι ακριβώς κάτω από αυτό σε βάθος μέσα στο χώμα, 64 σκαλοπάτια οδηγούν στο γνωστό Αγίασμα. Ούτε είναι τυχαίο ότι στα Θέρμα αναβλύζει εδώ και αιώνες μεταλλικό πόσιμο νερό.

 

Αλλά και σε πολλά άλλα μέρη της Λήμνου, από τον Κάσπακα μέχρι τον Άγιο Σώζοντα, κι από τη Δάφνη μέχρι το Θάνος και το Πλατύ, υπάρχουν μέχρι σήμερα αρχαίες πηγές, οι οποίες λειτουργούν είτε ως αγίασμα, είτε ως κοινοτικές βρύσες, από όπου και σήμερα οι κάτοικοι προμηθεύονται πόσιμο νερό.

Ακριβώς όπως προμηθεύτηκαν και οι Αργοναύτες!

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button