Επίκαιρα

Η μάχη με τα κουνούπια

Η μάχη με τα κουνούπια

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Τα κουνούπια είναι ο ενοχλητικός «επισκέπτης» του καλοκαιριού, που έρχονται για να κάνουν τα βράδια μας δύσκολα και τον ύπνο μας ανυπόφορο. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να τα κρατήσουμε μακριά και μάλιστα φυσικοί και απλοί. Πώς θα πούμε «αντίο» στους ανεπιθύμητους επισκέπτες;
Να μερικοί από αυτούς τους τρόπους:
Λίγες σταγόνες λεβάντας
Μπορεί το άρωμα της λεβάντας να το λατρεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι, τα κουνούπια όμως τη μισούν! Για να τα κρατήσετε μακριά από το σπίτι σας, προσθέστε μια σταγόνα λεβάντας σε κορδέλα την οποία μπορείτε να κρεμάσετε γύρω από το ανοιχτό παράθυρο. Τα κουνούπια σίγουρα θα το σκεφτούν δυο φορές για να μπουν.
Περισσότερη κατανάλωση σκόρδου
Αυτό βέβαια μπορεί να απωθήσει τα κουνούπια, αλλά μπορεί επίσης να αποκρούσει και τους ανθρώπους. Πάντως έχει διαπιστωθεί ότι με την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σκόρδου, το λάδι του σκόρδου απελευθερώνεται από τους πόρους σας. Αυτό το λάδι λειτουργεί σαν ένα φράγμα μεταξύ του δέρματος και διώχνει μακριά τα κουνούπια.
Λεμόνι
Δοκιμάστε να αφήσετε στο τραπεζάκι της βεράντας φέτες από λεμόνι. Η μυρωδιά του απομακρύνει τα κουνούπια!
Απομακρύνετε τυχόν λιμνάζοντα νερά
Τα κουνούπια γεννούν τα αυγά τους σε λιμνάζοντα νερά. Για τον λόγο αυτό, αποφύγετε να έχετε στη βεράντα σας, το μπαλκόνι ή τον κήπο σας πλαστικά περιτυλίγματα, κουβάδες με νερό, μουσαμάδες, ελαστικά, πιατάκια φυτών, παιχνίδια των παιδιών και φραγμένες υδρορροές.
Ναι στα φωτεινά και χαρούμενα χρώματα
Αποφύγετε τα σκουρόχρωμα ρούχα γιατί τα σκούρα χρώματα φαίνεται πως τραβάνε περισσότερο την προσοχή των κουνουπιών απ’ ότι τα ανοιχτόχρωμα.

 

Πάντως, όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, υπάρχουν Σύλλογοι οι οποίοι …προστατεύουν τα κουνούπια!

Κάθε χρόνο αυτή την εποχή στη χώρα μας τα Υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος οργανώνουν εκστρατεία ενημέρωσης και προστασίας των πολιτών από τα επικίνδυνα κουνούπια, τα οποία φέτος το καλοκαίρι, λόγω του ήπιου χειμώνα και των βροχών της άνοιξης, προβλέπεται ότι θα είναι περισσότερα και πιο επικίνδυνα. Πέρσι στους νομούς Ξάνθης και Καβάλας είχαμε 27 κρούσματα, ενώ πανελλαδικά θρηνήσαμε 11 θανάτους από το λεγόμενο «Ιό του Δυτικού Νείλου».

Ως ένα μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Γενικής και Εφαρμοσμένης Ακαρολογίας και Εντομολογίας προτείνει για φέτος, από τους ψεκασμούς των κουνουπιών να προστατεύονται τα βατράχια, τα σκαθάρια, οι λιβελούλες και τα έντομα copepops, τα οποία είναι φυσικοί εχθροί των κουνουπιών και τρέφονται με αυτά.

Στη Σουηδία, αντίθετα, τα κουνούπια όχι μόνον δεν καταπολεμούνται με ψεκασμούς, αλλά  …προστατεύονται!  Υπάρχουν μάλιστα σε όλη τη χώρα οργανωμένοι σύλλογοι με χιλιάδες μέλη που τα υπερασπίζονται δυναμικά με κινητοποιήσεις και εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κόσμου! Για την ακρίβεια, τα μέλη αυτών των συλλόγων είναι ιδιαίτερα φιλόζωοι και οικολόγοι.

Υπάρχει στη Σουηδία ένα πολύ όμορφο τοπικό πουλί, που μοιάζει τη δική μας καρδερίνα, το οποίο τρέφεται αποκλειστικά με κουνούπια – όπως τα δικά μας χελιδόνια τρέφονται με μυγάκια και κουνουπάκια.

Αυτό το όμορφο πουλί, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια κινδυνεύει με εξαφάνιση, διότι λόγω των ψεκασμών από τους αγρότες στις καλλιέργειες, μειώθηκαν τα κουνούπια, οπότε η σουηδική αυτή καρδερίνα δεν έχει τι να φάει, αδυνατίζει και πεθαίνει.

Οι σύλλογοι λοιπόν των φιλόζωων ήλθαν σε σύγκρουση με τους αγρότες για τους ψεκασμούς, έκαναν οργανωμένες δυναμικές εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου, διαβήματα στους δήμους, στους βουλευτές, στα υπουργεία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και τελικά πέτυχαν να προστατεύεται ένας αριθμός κουνουπιών που θα είναι επαρκής ποσότητα τροφής για τις σουηδικές καρδερίνες.

κουνουπια66.jpg

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button