Λήμνος

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ Χ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ Χ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ

 Η Ομιλία της Χαριτίνης Φωτοπούλου, εκλεγμένης υποψήφιας Δημάρχου του Συνδυασμού ΣΥΜΠΑΝ στη χθεσινή,  Κυρ. 12/5/19, κεντρική συγκέντρωση του Συνδυασμού, στο Ξενοδοχείο ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ, ήταν ενδιαφέρουσα γιατι δεν ήταν από τις  “συνηθισμένες” και σαν τέτοια και καθώς έχουμε (μας έστειλαν)  το κείμενο την παραθέτουμε, μαζί με μια φωτογραφία από το χώρο.

“ΣΥΜ.Π.ΑΝ”    Το εγχείρημα Λήμνος

Αρχικά να ευχαριστήσω πολύ όλες και όλους εσάς που είσαστε ξανά εδώ σήμερα, μαζί μας, για να μεταφέρετε παντού το μήνυμα της Λημνιακής ανάτασης. Το ηχηρό μήνυμα του ΣΥΜ.Π.ΑΝ τος για την αλλαγή στην ρότα της Δημοτικής Αρχής, για την ενεργητική συμμετοχή των Πολιτών στη Διοίκηση, για την βελτίωση της καθημερινότητάς μας, για την εστίαση στα πραγματικά προβλήματα του τόπου μας.

Η πρωτοβουλία των ενεργών Πολιτών με την ίδρυση του ΣΥΜ.Π.ΑΝτος σχηματοποίησε ένα πρωτόγνωρο για όλη την Ελλάδα  ζωντανό οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κύριος κανόνας μας οι ανοικτές διαδικασίες, με την κοινωνία παρούσα. Με την κοινωνία ομιλούσα. Με την κοινωνία να επικροτεί κάθε υποψηφιότητα, κάθε πρόταση, κάθε δράση μας. Η υποψηφιότητά μου για Δήμαρχος, δεν βγήκε {ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά}, μέσα σε ένα κομματικό γραφείο ή σε μια συνάντηση κορυφής, «μεγαλοπαραγόντων» (όπως τους αρέσει να αυτοαποκαλούνται). Έγινε στην Ατσική στην πρώτη επίσημη Γενική Συνέλευση του ΣΥΜ.Π.ΑΝτος στις 10 Φλεβάρη. ‘Ηταν το αποτέλεσμα προβληματισμού, σκέψεων, συζητήσεων, διαφωνιών και συμφωνιών, προσωπικοτήτων που χρόνια προσφέρουν στο νησί μας. Αθόρυβα, ακούραστα, μεθοδικά, αυτόνομα. Με ανιδιοτέλεια, με αφοσίωση, πολλές φορές και με αυταπάρνηση. Τους αναγνωρίζεις μόνο μέσα από το έργο τους, μέσα από το φως που αφήνουν πίσω τους. Εμείς πιστέψαμε σε αυτήν ακριβώς την δυναμική που έχουν οι Άνθρωποι της Λήμνου. Αυτοί που ταγμένοι στη δουλειά τους, στο όραμά τους μας κάνουν υπερήφανους με το έργο τους. Συμφωνήσαμε ότι δεν θα αναφέρω ονόματα. Είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν να κάνουν την δουλειά τους για το καλό όλων μας.

Αγαπητοί φίλοι,

Το ΣΥΜ.Π.ΑΝ είναι η μοναδική δημοτική παράταξη, που έχει στα πρακτικά της καταγεγραμμένη ομόφωνη απόφαση για την λειτουργία της χωρίς κομματική εξάρτηση και καθοδήγηση, χωρίς επιχειρηματική εμπλοκή  και δεσμεύσεις. Την λογική αυτή με τη ψήφο σας, θα φέρουμε στο Δήμο στις 26 Μάη, γιατί αυτή είναι η αναγκαιότητα, γιατί αυτό είναι το συμφέρον της Λήμνου.

Ταυτόχρονα είδαμε ανακοινώσεις κομματικών γραφείων σεβαστού κόμματος του Δημοκρατικού τόξου, να καλεί τους Πολίτες να ψηφίσουν 2 συνδυασμούς για το καλό της «ενωμένης» τους παράταξης.

Ο μικρός μας τόπος έχει ονοματεπώνυμα. Ζητήσαμε από τους ανθυποψήφιους μας, να πάρουν αποστάσεις από την ανακοίνωση της τοπικής ΝΔ.  Να δηλώσουν ότι δεν έχουν, δεν θέλουν αλλά και δεν θα ανεχτούν καμία κομματική παρέμβαση. Δεν το έκαναν. Αλλά κατηγορούν εμάς που το εξαγγείλαμε εξ’  αρχής, ότι έχουμε στις τάξεις μας  πολίτες από όλα τα κόμματα.!!! Ναι εμείς έχουμε και Αριστερούς, και Κεντρώους και Δεξιούς και ανένταχτους και αναποφάσιστους και ταλαντευόμενους και απολίτικους και ακομμάτιστους. Έχουμε ελεύθερους Πολίτες από παντού. Έχουμε άφθαρτες προσωπικότητες, τίμιους συνανθρώπους μας, που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο. Είναι αρκετοί παρόντες, για να δηλώσουν αν τους ζητήθηκε ποτέ να επιδείξουν κομματική ταυτότητα. Είμαι εγώ η μόνη, που δημόσια έχω δηλώσει, ότι δεν υπήρξα ποτέ μέλος κανενός κόμματος, ότι δεν ξέρω τι σημαίνει κομματική εξάρτηση. Μπορούν άραγε να το κάνουν και  άλλοι ανθυποψήφιοί μου; Μόνον ο Κώστας  λέει καθαρά, ότι η υποψήφιότητά του είναι απόφαση του κόμματός του. Οι υπόλοιποι;

Η Δημοτική Αρχή πρέπει να λειτουργεί ανοικτά και δημοκρατικά. Ο Πολίτης πρέπει να λέει και θα λέει την γνώμη του αφού ενημερωθεί διεξοδικά και σφαιρικά, για όλα τα ζητήματα. Ο Πολίτης θα μπαίνει μπροστά σε κάθε θέμα που αφορά την Ζωή μας, το μέλλον των παιδιών μας, το Αύριο του τόπου μας. Ο Δήμος δεν θα αποτελεί κέντρο εξυπηρέτησης κομματικών ή επιχειρηματικών συμφερόντων. Ο Δήμος δεν θα εκβιάζει τους Πολίτες του, δεν θα καθυβρίζει τους αγωνιούντες συμπολίτες μας. Δεν θα ανταλλάσσει την ψήφο τους με μικροεξυπηρετήσεις και «βολέματα» Δεν θα βλέπει τους «δικούς μας» και θα αδιαφορεί για τους «άλλους» Είμαστε λίγοι και αν χωριστούμε θα γίνουμε και αδύναμοι.

Σας ευχαριστώ που όλοι εδώ μέσα τουλάχιστον, συμφωνείτε ότι αυτά είναι γνωστά, ότι συμφωνούμε και ότι πρέπει  να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Χαίρομαι επίσης που καταλαβαίνουμε ΟΛΟΙ μας ότι είναι δύσκολο να επιτύχει το εγχείρημα αν δεν κάνει ο καθένας μας το μερτικό του. Αν δεν αντισταθούμε στο προσωπικό βόλεμα, στην “εξυπηρέτηση”, στην “τακτοποίηση”, στην ομηρεία του μεροκάματου, στο πονηρό κλείσιμο του ματιού. Όλα αυτά είναι δικαιώματα των Πολιτών, και οι σημερινοί μας «άρχοντες» τα έχουν μετατρέψει σε παζάρι ψήφων. Σας πιέζουν, σας εκβιάζουν, σας προσβάλουν με τη στάση τους. Πρέπει να πάρουν μια απάντηση. Γυρίστε τους την πλάτη. Επιτυχημένα είπε ο Παναγιώτης Σφυρής, να τους πάτε ένα κουτί γλυκά, αν τους έχετε υποχρέωση, αλλά την ψήφο σας την χρωστάτε στον τόπο, την έχουν ανάγκη τα παιδιά σας, μην την σπαταλήσετε.

 

Όσο πλησιάζουν οι εκλογές, πληθαίνουν και οι υποσχέσεις. Τυπώνονται illustration προγράμματα. Γίνονται επισκέψεις σε χωριά σαν τουριστική ολιγόλεπτη περιήγηση. Ο τόπος μας ξαφνικά γίνεται παράδεισος. Η Φύση προστατεύεται, τα νερά ποτίζουν τα χωράφια, τα πουλάκια κελαηδούν στα κλαδάκια, οι άνθρωποι χαίρονται τις δουλειές τους, οι απατεώνες εξαφανίζονται  το δίκαιο βασιλεύει παντού. Πεντάστερα ξενοδοχεία ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, δημοτικά λεωφορεία μεταφέρουν τουρίστες σε κάθε άκρη του νησιού, οι αρχαιολογικοί μας χώροι φορούν τα καλά τους.

Εμείς αποφασίσαμε να μην τυπώσουμε κούφιες εξαγγελίες. Έχουμε εδώ το ομόφωνα ψηφισμένο Σχέδιο δράσης της Δημοτικής Αρχής πριν από 5 χρόνια. Έχουμε τα προγράμματα της προηγούμενης πενταετίας, όλων των συνδυασμών. Ποιος ρώτησε τον Δήμαρχο ή την κα Γεώργα να πάμε να δούμε τι έλεγαν πριν 5 χρόνια και τι έγινε. Πότε σαν Δημοτική Αρχή, ζητήσατε την βοήθεια του Πολίτη και δεν συνέδραμε. Πότε κινητοποιήσατε τους Πολίτες και δεν ανταποκρίθηκαν; Ποτέ!!!!!

Χρειάζεται να εκπονήσουμε ένα 10ετές σχέδιο δράσης, να το συζητήσουμε απ’ άκρου σε άκρο, με ΟΛΟΥΣ του Δημότες, τους επιχειρηματίες, τις συλλογικότητές τους, τις οργανωμένες δυνάμεις τους, τους συνδικαλιστικούς φορείς τους. Να συμφωνήσουμε ότι την πρώτη περίοδο θα κάνουμε ΜΟΝΟΝ τα κοινά και ταυτόσημα σημεία από τα παλαιά των προγραμμάτων, και αυτά ενταγμένα στο μεσοπρόθεσμο σχέδιό μας. Ναι να μιμηθούμε τη Σκύρο και τα Τρίκαλα. Να αντιγράψουμε βέλτιστες πρακτικές. Να διαγράψουμε μικροσυμφέροντα και λοβιτούρες. Να βάλουμε το θετικό κοινωνικό μας πρόσημο.

Ξέρετε δεν ανακαλύψαμε την Ακρόπολη, πιστέψτε με ( είμαι και Αρχαιολόγος). Τα αυτονόητα θέλουμε να κάνουμε θεσμό και μας έχουν ΟΛΟΙ σε πόλεμο. Ποιοι? Αυτοί που μόνο με κλειστές πόρτες , σε κλειστά δωμάτια, με χαμηλωμένες φωνές, χαράζατε το παρόν και το μέλλον μας. Έφτασε ο καιρός να τα αλλάξουμε ΌΛΑ. Να πούμε στους Πολίτες το τρίπτυχο της δικής μας πρότασης. Ισόρροπη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στήριξη των συνεργατικών και αλληλέγγυων δράσεων για την Πρόοδο του τόπου. Το δικό μας πρόγραμμα είναι οι άπειρες σελίδες με μικρά και μεγαλύτερα προβλήματα, που δυστυχώς καταγράφουμε 6 μήνες σε όλα τα χωριά μας. Είναι η θέλησή μας να μη συμπλεύσουμε με άνομα συμφέροντα. Με παράνομες δραστηριότητες. Με εκχωρήσεις συμφερόντων που έχουν να κάνουν με το σύνολο του Λημνιακού πληθυσμού, για την πρόοδο των λίγων.

Θα στηρίξουμε την πρωτογενή παραγωγή. Γεωργία , κτηνοτροφία αλιεία, μελισσοκομία, αμπελουργία και οινοποιία, Αυτά είναι στο κέντρο των ενδιαφερόντων μας.

Θα οργανώσουμε την δευτερογενή παραγωγή σαν στήριγμα της ανάπτυξης. Θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία για την προώθηση πιστοποιημένων προϊόντων υψηλής ποιότητας με τη σφραγίδα του νησιού μας.

Θα προσπαθήσουμε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο με την στήριξη του αγροτουρισμού. Θα δώσουμε Πνοή στα χωριά μας, με την χρήση κλειστών από χρόνια κατοικιών, για κοινοτικούς ξενώνες. Οι επισκέπτες μας να ζήσουν τους ρυθμούς και την καθημερινότητα των χωριανών μας. Να είναι εδώ και στον τρύγο, και στο όργωμα, και στο θέρος και στο ψάρεμα. Να μάθουν τα προϊόντα μας, να γευτούν τις συνταγές μας, να φύγουν με τα προϊόντα μας.

Θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την επανεκκίνηση της αναβαθμισμένης λειτουργίας του Παλλημνιακού Ταμείου. Θα θωρακίσουμε την οργάνωσή του ώστε να μην γίνει βορά στις διαθέσεις ατομικών συμφερόντων, αλλά να παραμείνει συνεχιστής του  ένδοξου ιστορικού παρελθόντος, ατμομηχανή της Ανάπτυξης.

Ο τόπος μας είναι μικρός αλλά τα προβλήματα μεγάλα.

Ακούμε τελευταία το όψιμο ενδιαφέρον ανθυποψηφίων μου, για τα προβλήματα των εργαζόμενων, των Ανέργων, των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Για την λαίλαπα των Μνημονίων, μίλησε μόλις προχτές η Κα Γεώργα. Μάλιστα είπε ότι θα ενεργοποιήσει τις διεθνείς σχέσεις, για την μείωση του ΦΠΑ και της ανεργίας, για την αύξηση του GTP του νησιού μας κ.α  Εμείς δεν έχουμε διεθνείς σχέσεις ούτε με την Κριστίν Λαγκάρτ, ούτε με τον ΟΟΣΑ. Η λιτότητα των τελευταίων 10 χρόνων, επιβλήθηκε στην χώρα μας, γιατί κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους τα τελευταία 30 χρόνια.  Το ΣΥΜ.Π.ΑΝ δεν μπορεί να  αλλάξει αυτά τα ιστορικά δεδομένα. Μπορεί όμως να παλέψει ΜΑΖΙ σας, για να αποκατασταθούν σε ένα βαθμό οι συνέπειες από την κρίση. Οι περικοπές των δημοσίων δαπανών στέρησαν από το νησί μας διάφορες υπηρεσίες. ΔΕΝ κουνήθηκε φύλλο στο Δήμο για αυτές τις περικοπές. Το Πρωτοδικείο, η εφορία, το κέντρο εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ, κ.α, δημιουργούν δυσβάσταχτα κόστη για τις πλάτες των συμπολιτών μας. Ταλαιπωρία και αναποτελεσματικότητα. Για Αυτά πρέπει να σπάσουμε την πρακτική του κουκουλώματος. Η λιτότητα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που πρέπει να παλέψουμε. Ο Δήμος θα ανοίξει τον διάλογο σε όλη την κοινωνία.  Δεν χρειάζεται εξορκισμός. Κινητοποίηση και συντονισμένη δράση απαιτείται. Εμείς σαν ΣΥΜ.Π.ΑΝ στη Δημοτική Αρχή, θα παίξουμε ακριβώς αυτόν τον ρόλο.

Μη ξέροντας πώς να κρύψουν την πενταετή τους απραγία, την ανικανότητα και την λανθασμένη τους πρακτική, χρησιμοποιούν κάθε μέσον για την χειραγώγηση της θέλησης των Πολιτών. Εκβιασμοί, τσαλάκωμα συνειδήσεων, έργα τελευταίας στιγμής, συμφωνίες μελλοντικών τακτοποιήσεων. Ταυτόχρονα μη ξέροντας τι να απαντήσουν για την στιβαρή παρουσία του ΣΥΜ.Π.ΑΝτος, διαδίδουν την Ιστορία του «ναι μεν αλλά…». ΝΑΙ μεν αναγνωρίζουν στη Συμμαχία μας όλα τα θετικά στοιχεία των λόγων και των έργων μας, την καινοτόμο και σύγχρονη πρόταση Διοίκησης του Δήμου που συζητούμε παντού στη Λήμνο, ΑΛΛΑ δεν είναι «ειδικοί», μάλιστα το παράδειγμα που μοιράστηκε και γραπτά για να διαδοθεί, είναι αυτό του γιατρού που θα σε χειρουργήσει, ενώ ο δικηγόρος δεν θα μπορούσε. ΑΠΑΝΤΑΜΕ

  1. Δεν είμαστε ειδικοί στις λοβιτούρες και στις υπόγειες διαδρομές.
  2. Δεν είμαστε ειδικοί στον αυταρχισμό, στην αυθαιρεσία, σε σιωπηλές ομοφωνίες.
  3. Δεν είμαστε ειδικοί σε συγκαλύψεις, σε κουκουλώματα, σε μυστικές συνεννοήσεις.
  4. Δεν είμαστε ειδικοί σε κομματικές αποστολές και συνδιαχείρηση στόχων που αφορούν κομματικούς σχεδιασμούς.
  5. Έχουμε κλειστοφοβία όσον αφορά συναντήσεις για λήψεις αποφάσεων που αφορούν στο μέλλον των παιδιών μας και του τόπου μας.
  6. Έχουμε ανορεξία όταν μας προτείνουν να χορτάσουμε τους Πολίτες μας με ψίχουλα αλλεργία κατά άλλους ειδικούς.
  7. Υπάρχει από την αρχή της εκστρατείας μας, μια σύγκρουση απόψεων, αναφορικά στο κλειστό Γυμνάσιο Μύρινας. Τι καλύτερους ειδικούς θα μπορούσε να έχει ο τόπος μας, παρά έναν Δήμαρχο μηχανικό, και ένα Δημοτικό Συμβούλιο με προεξέχουσα όπως φαίνεται φυσιογνωμία, μια Δικηγόρο. Δείτε λοιπόν τα γεγονότα. Στο δίδυμο αυτό πήρε 2,5 χρόνια για να ξεκινήσουν μελέτες, και άλλα 2,5 χρόνια για να καταλάβουν ότι οι μελέτες που τελικά ανέθεσαν είναι ανεπαρκείς.  Το καλύτερο απολύτως ειδικό δίδυμο, έχει αυτό το τραγικό αποτέλεσμα. Εμείς πιστεύουμε πράγματι ότι οι Ειδικοί επιστήμονες είναι πάντα χρήσιμοι και απαραίτητοι. Σαν Δημοτική Αρχή δεσμευόμαστε να προσλαμβάνουμε, να αναθέτουμε και να ελέγχουμε έργα, ανάλογα με τη φύση της κάθε δουλειάς. Θα χαρούμε πολύ να έχουμε τη συνδρομή των δύο επιστημόνων μας, όταν θα χρειαστούμε μηχανικό ή δικηγόρο. Αλλά για Δήμαρχο και Αντιδήμαρχο, μάλλον είναι ασύμφορη επιλογή και μακράς διάρκειας χαριστικό Συμβόλαιο. Έτσι βλέπουμε σαν ΣΥΜ.Π.ΑΝ την λειτουργία του Δήμου. Θέλετε να προσφέρετε αγαπητοί συνυποψήφιοι. Θα σας δίνουμε πάντοτε την ευκαιρία!!! Καμία μικροψυχία από μεριάς μας. Όμως θα ακούμε πρώτα τον κόσμο,

Θα δείχνουμε σε όλους τους αρμόδιους στην Περιφέρεια και στην κεντρική εξουσία, την ισχυρή και εκφρασμένη θέληση των συμπολιτών μας, και μετά θα αναθέτουμε σε ειδικούς, σε εσάς δηλαδή τη σχετική εργασία. Εμείς επιδιώκουμε ακριβώς αυτό. Την ενεργοποίηση των Πολιτών. Την μαζική συμμετοχή, τις κατάλληλες πρακτικές κινητοποίησης. Ο Δήμος πρέπει να ενεργοποιείται στην κατεύθυνση λύσεων.

Πράγματι, το αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων να μην ξεχαστεί κλειστό το Γυμνάσιο, ήδη έχει υιοθετηθεί από τα 4/5 των παρατάξεων. Τρεις μάλιστα συμφωνήσαμε ότι θα είναι και το πρώτο θέμα στην έναρξη των συνεδριάσεων. Αυτή είναι η αποτελεσματική Διοίκηση. Αυτή ενισχύει την κοινωνική συμμετοχή και συνοχή. Αυτή αποκλείει «συνεννοήσεις και παρατράγουδα»…

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button