Απόψεις

Οι πικροδάφνες της Λήμνου

Οι πικροδάφνες της Λήμνου

Είναι τα λουλούδια παντός καιρού. Με τα ροζ-κόκκινα λουλούδια τους ομορφαίνουν κήπους, το πλάι των δρόμων, τις ρεματιές και τους λόφους του νησιού σχεδόν όλες τις εποχές, από αρχές της άνοιξης μέχρι τέλος φθινοπώρου.

Χρωματίζουν και γλυκαίνουν ακόμα και άγονα μέρη με αστιβιές.

Είναι ανθεκτικές, λίγη βροχούλα θέλουν μόνο πότε-πότε.

Οι πικροδάφνες είναι αειθαλής θάμνος και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 5 μέτρα.

Προτιμούν ηλιόλουστα μέρη, όπως η Λήμνος που έχει μεγάλη ετήσια ηλιοφάνεια και αντέχουν ακόμα και σε υφάλμυρα εδάφη.

Είναι σκληραγωγημένο φυτό που μεγαλώνει σε όλα τα εδάφη, ακόμα και στα πιο άγονα, αμμώδη και ασβεστώδη. Θα τη συναντήσουμε να φυτρώνει μόνη της σε κοίτες ποταμών και χειμάρρων, σε βουνοπλαγιές και σε κοιλάδες.

Είναι ανθεκτική τόσο στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού όσο και στις παγωνιές του χειμώνα καθώς και στους δυνατούς ανέμους.

Λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας και της αντοχής στους ρύπους, την συναντάμε στους περισσότερους εθνικούς δρόμους της χώρας.

Τα άνθη της πικροδάφνης έχουν έντονο ροζ-κόκκινο χρώμα, αλλά υπάρχουν και ποικιλίες με άσπρα, κίτρινα, μωβ, βιολετί, σομόν και με διπλά άνθη.

Το όνομα της το έχει πάρει από μια ουσία κάπως πικρή και τοξική που έχουν τα φύλλα της για να προστατεύονται από ασθένειες.

Ένα άλλο όνομα της είναι ροδοδάφνη, ακριβώς επειδή ρα άνθη της έχουν έντονο χρώμα τριανταφυλλί.

Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα, δηλαδή αρκεί να αποσπάσεις ένα κλαδί και να το βάλεις σε υγρό χώρα, θα δώσει ρίζες και θα πιάσει.

Λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας και προσαρμοστικότητας της, η πικροδάφνη χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κηποτεχνία για τη διαμόρφωση παρτεριών και φραχτών αλλά και για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο καθώς και σε γλάστρες στο μπαλκόνι.

Να μια καλή ιδέα-πρόταση για το Δήμο μας: Με ελάχιστα χρήματα να φυτέψει σε όλο το νησί αυτούς τους καλλωπιστικούς θάμνους με τα πανέμορφα, ανθεκτικά  και εντυπωσιακά λουλούδια.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button