Περιοδικό

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ

Γραφει (καθε Παρασκευη – ειδικά αυτη φόρα, Κυριακη) η Χριστίνα Καβουρα

Μέσα από την ιστορία ψάχνω τις  Πολιτικές Επαναστάσεις  όχι τις Εθνικές γιατί  οι Εθνικές είναι μια άλλη κατηγορία, δεν προσπαθούν απλά να αλλάξουν το κοινωνικό στάτους μιας κοινωνίας και να δημιουργήσουν δίκαιο ! Οι Εθνικές έχουν πάντα το δίκαιο με το μέρος τους και δεν υπάρχει και άλλη λύση εκτός του ξεσηκωμού και της Επανάστασης !

Οι πολιτικές  Επαναστάσεις  είναι πιο πολύπλοκες, κουβαλάνε το ηθικό αίτημα αλλαγής μιας ομάδας ανθρώπων  και  εδώ αναφέρω την άποψη του Αλμπέρ Καμύ  που αφενός μου μοιάζει σαν σοφιστεία, από την άλλη μου φαίνεται σωστή.

«Επανάσταση που πέτυχε και έγινε εξουσία δεν είναι επανάσταση.

Επανάσταση που δεν πέτυχε δεν είναι επανάσταση αφού δεν πέτυχε!»

Θα πιάσω μια μεγάλη όσο και περίεργη επανάσταση που μπορεί να μην ήταν «επιτυχημένη» όπως οι περισσότερες επαναστάσεις,   μιλά όμως στην ψυχή μας, έγινε μπαλέτο, τραγωδία, ταινία, έγινε θρύλος.

(O «Σπάρτακος» είναι ένα μπαλέτο σε μουσική του κορυφαίου συνθέτη Aram Khachaturian. Ο «Σπάρτακος» εξακολουθεί να είναι ένα από τα διασημότερα έργα του Aram Khachaturian και έχει εξέχουσα θέση στο ρεπερτόριο του Bolshoi Theatre και άλλων μεγάλων θιάσων μπαλέτου στην Ρωσία  και σε όλο τον κόσμο γενικότερα .)

Ενέπνευσε πολλά κινήματα, οργανώσεις και καλλιτέχνες, είναι γνωστή η ιστορία της κομμουνιστικής  εξέγερσης των Σπαρτακιστών του Βερολίνου, η οποία κατεστάλη με βιαιότητα και δολοφονήθηκαν οι  ηγέτες της Ρόζα Λούξεμπουργκ  (κόκκινη Ρόζα) και Καρλ Λίμπκνεχτ (15 Ιανουαρίου 1919).

Ο  Σπάρτακος,  Θρακικής καταγωγής,   βρίσκεται  αιχμάλωτος πολέμου σε σχολή μονομάχων στην Καμπανία, στην πόλη της Καπύης, όπου  200 μονομάχοι σχεδιάζουν να αποδράσουν !

Έχουμε τις μαρτυρίες των Ρωμαίων Ιστορικών, του Τάκιτου, του Πλούταρχου του Αππιανού σύμφωνα με τις οποίες γύρω στα 78 άτομα κατάφεραν να αποδράσουν με αρχηγό τους τον Σπάρτακο.

Μόνο που σε έναν χρόνο αυτοί οι 78 κατά τον Πλούταρχο, 70 κατά τον Αππιανό κατάφεραν να γίνουν 70.000 χιλιάδες !

Άρα ήταν πολλοί οι δούλοι,   οι καταπιεσμένοι  και οι κατατρεγμένοι τον καιρό εκείνο στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ! Επίσης πήγαν μαζί τους και πολλά γυναικόπαιδα

Ο Σπάρτακος δημιουργεί και εκπαιδεύει αρχικά ένα μικρό στρατό, κάνει επιδρομές ένα γύρω, μαζεύει όπλα, διαθέτει στρατηγική ιδιοφυία, αντιμετωπίζει τον Γάϊο Κλαύδιο Πούλχρο, τον νικά χωρίς δυσκολία και 3.000 Ρωμαίοι στρατιώτες σφαγιάζονται !

Οι Ρωμαίοι που στην αρχή δεν τον είχαν πάρει και στα σοβαρά ξυπνάνε !

Οι λεγεώνες που στέλνουν με τους  υπάτους Λούκιο Γέλλιο  Ποπλικόνα  και Λέντουλο Κλαυδιανό τελικά νικώνται.

Και εδώ συμβαίνει ένα περίεργο γεγονός, ανεξήγητο στην ιστορία. Ο Σπάρτακος ήθελε να περάσει τις Άλπεις και να φθάσει στην ελευθερία ! Ένας μεγάλος αριθμός αμάχων που τον ακολουθούσε  και κάποιοι από τον στρατό του το  έκαναν βαδίζοντας στην ελευθερία και στις πατρίδες τους !

Γιατί ο Σπάρτακος  δεν έφυγε αλλά θέλησε να πορευτεί εναντίον της Ρώμης ?

Σίγουρα ήξερε ότι οι Ρωμαϊκές Λεγεώνες ήταν ανίκητες. Σίγουρα τις είχε νικήσει σε μικρές και μεγάλες μάχες εννέα φορές αλλά οι Ρωμαίοι θα έστελναν άλλους έμπειρους στρατηγούς και από λεγεώνες είχαν πολλές ! Ήταν θέμα εκδίκησης ? Ήθελε ο Σπάρτακος να κάψει τη Ρώμη ? Γιατί και αν ακόμα καταλάμβανε τη Ρώμη τι θα την έκανε ?

Αναφέρω συνοπτικά ότι έξαλλη η Σύγκλητος στέλνει τον Μάρκο Λικίνιο Κράσσο με 40.000 στρατό ενώ είναι σε ετοιμότητα ο Λούκουλος και ο Πομπήϊος.

Η τελική μάχη έγινε στα Βασιλικάτα της Λουκανίας κοντά στις όχθες του ποταμού Σιλάρου (Νότιος Ιταλία) την άνοιξη του 71 π.Χ. Υπήρξε πολύωρη και αιματηρή. Οι επαναστάτες (περί τις 35.000 τον αριθμό) πολέμησαν με απίστευτη γενναιότητα κι αυταπάρνηση αλλά τελικά η συνοχή και η πειθαρχία των ρωμαϊκών στρατευμάτων έγειρε την πλάστιγγα υπέρ τους. Το σώμα του δεν αναγνωρίστηκε ποτέ.

Οι αιχμάλωτοι δούλοι, περίπου 6.000 τον αριθμό, σταυρώθηκαν κατά μήκος της Αππίας Οδού, ενώ εκτιμάται ότι οι νεκροί στο πεδίο της μάχης ήταν πολύ περισσότεροι. Οι σταυροί με τα αποσυντιθέμενα πτώματα «κοσμούσαν» επί χρόνια την Αππία Οδό, προς παραδειγματισμό

Η επανάσταση των δούλων τελειώνει αλλά γίνεται ορόσημο στην Ιστορία.

Τι έγινε ο  Σπάρτακος ? Αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ. Ο Σπάρτακος μετακόμισε στις καρδιές μας !

 

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button