Η Πρόγνωση του Καιρού, παλιά στο Άγιο Όρος !
Η Πρόγνωση του Καιρού, παλιά στο Άγιο Όρος !
Επιμέλεια Θ. Δημητριάδης
Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του
Όπως αναφέρεται σε σημερινό άρθρο της εφημερίδας με τίτλο «Τ’ Αγιαντωνιού το τ’φαν», πριν από χρόνια στη Λήμνο είχε προβλεφτεί μια έντονη και ασυνήθιστη κακοκαιρία στις 17 Ιανουαρίου, μέρα της γιορτής του Αγίου Αντωνίου, με χιόνια και ακραία καιρικά φαινόμενα.
Παλιότερα, που δεν υπήρχαν τα σύγχρονα μέσα πρόβλεψης του καιρού και η τεχνολογική επιστημονική ανάπτυξη της μετεωρολογίας, πολλοί απλοί άνθρωποι είχαν – και εξακολουθούν να έχουν μέχρι σήμερα – την ικανότητα να προβλέπουν εξετάζοντας εμπειρικά και πρακτικά «σημάδια και μερομήνια». Δεν είναι σπάνιες μάλιστα οι περιπτώσεις σε νησιά πολλοί απλοί ψαράδες και γεωργοί, που είχαν άμεση ανάγκη να ξέρουν τι καιρό θα κάνει, να έχουν αναπτύξει έναν δικό τους τρόπο πρόβλεψης με βάση το σχήμα των σύννεφων, την κατεύθυνση του ανέμου, εάν υπάρχει «στεφάνι» γύρω από τη σελήνη κ.ά.
Κάτι ανάλογο συνέβαινε παλιά και στο Άγιο Όρος. Οι παλαιοί Αγιορείτες καλόγεροι, εφηύραν ένα δικό τους βαρόμετρο, την ονομαζόμενη «παλαίστρα των καιρών», το οποίο, μάλιστα, ήταν και αρκετά αξιόπιστο.
Πρόκειται για μια παραλληλόγραμμη επιφάνεια ξύλου, διαστάσεων 20 Χ 25 εκ. πάνω στην οποία είναι σχεδιασμένο (με μελάνι, ή σκαλιστό, ή πυρογραφία) ένας κύκλος, που μέσα του φέρει ακόμα τρεις κύκλους, οι οποίοι είναι χωρισμένοι σε ονομασίες καιρικών συνθηκών και κατεύθυνση ανέμων.
Στο κέντρο του κύκλου τοποθετούσαν έναν σπόρο από φυτό, τον οποίο ονόμαζαν οι μοναχοί «τσίρ τσίρ μπακαξύρ», αλλά και «στριφοχόρτι» ή «βαρόμετρο» διότι ακόμα και δέκα φορές να αλλάξει ο καιρός, αυτό αυτόματα παίρνει την κατεύθυνση του καιρού.
Οι έξω κύκλοι δείχνουν τις ονομασίες των ανέμων και οι εσωτερικοί κύκλοι δείχνουν τα χειμερινά καιρικά φαινόμενα.
Έτσι κατ’ αυτόν τον τρόπο, με την βαρομετρική πίεση της ατμόσφαιρας ο σπόρος «τσίρ τσίρ μπακαξύρ» παίρνει και την ανάλογη θέση από μόνος του στον πίνακα, γυρνώντας κυκλικά δείχνοντας έτσι η άκρη του σπόρου τον καιρό που θα ακολουθήσει στο προσεχές σχεδόν πεντάωρο.
Ακόμα και αν εμείς του αλλάξουμε θέση, ο σπόρος θα επανέλθει στο σωστό σημείο.
(πηγή: Λευτεριά και Βήμα Ορθοδοξίας 9-1-21)