2024
Απόψεις

Η σημασία των πανεπιστημιακών σπουδών της Λήμνου

Η σημασία των πανεπιστημιακών σπουδών της Λήμνου

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Στην Λήμνο λειτουργεί εδώ και χρόνια το διεπιστημονικό Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (ΤΕΤΔ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που εξασφαλίζει στους φοιτητές τις απαιτούμενες γνώσεις ώστε να μπορούν να διαχειριστούν σφαιρικά και ολοκληρωμένα τον κλάδο της αγροδιατροφής, από την παραγωγή και τη μεταποίηση έως την κατανάλωση από τον άνθρωπο, συνειδητοποιώντας την άρρηκτη γνωσιακή σύνδεση των τροφίμων και ποτών με τη διατροφή του ανθρώπου.

Το Πρόγραμμα Σπουδών διαθέτει ένα βασικό κορμό μαθημάτων και μια σειρά μαθημάτων επιλογής που αφορούν ειδικές θεματικές, εστιασμένες στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Ενσωματώνει σύγχρονες και καινοτόμες εξειδικεύσεις αιχμής όπως:

διατροφογενετική (διατροφή σε σχέση με τη γενετική του ανθρώπου)

νανοτεχνολογία

ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη στη αγροδιατροφή,

διατροφικές πολιτικές στη δημόσια υγεία

υπολογιστικές προσομοιώσεις για την εκμετάλλευση μεγάλου όγκου δεδομένων

μελέτες καταναλωτή και συμπεριφοράς του ανθρώπου

Οι φοιτητές/τριες εκπαιδεύονται στα ερευνητικά εργαστήρια του Τμήματος που είναι άριστα εξοπλισμένα. Στα εργαστήρια υλοποιούνται ερευνητικά προγράμματα, δίνοντας  έτσι τη δυνατότητα στους φοιτητές/τριες να αποκτήσουν εμπειρίες που θα τους διευκολύνουν στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας. 

Παράλληλα, αναπτύσσουν γενικές δεξιότητες, όπως οργανωτικές, ομαδικότητα, διαχείριση κρίσεων, μέσα από πληθώρα δράσεων, όπως η συμμετοχή στην οργάνωση φεστιβάλ, φιλανθρωπικών δράσεων, σεμιναρίων επιχειρηματικότητας κ.α.

Έτσι, οι απόφοιτοι του ΤΕΤΔ αποκτούν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα παρακολουθώντας το 4ετές πρόγραμμα σπουδών.

 

Την σημασία των σπουδών αυτών ανέδειξε το 5ο Διεθνές Συνέδριο στην Εφοδιαστική Αλυσίδα, (Logistics). που διοργάνωσε το τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, στην Κατερίνη. Μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι, “Η εφοδιαστική αλυσίδα αναγνωρίζεται ως ένα από τα ανερχόμενα “αστέρια” της οικονομίας, ειδικά σε μια περιοχή όπως η Πιερία, η οποία λόγω της γεωγραφικής της θέσης μπορεί να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες στον τομέα αυτό. Η ανάπτυξη των υποδομών logistics, όπως λιμάνια, αεροδρόμια και δίκτυα μεταφορών, προσελκύει επενδύσεις και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη.

Επιπλέον τονίστηκε η κρίσιμη συμβολή της εφοδιαστικής αλυσίδας στην αύξηση του ΑΕΠ και την ενίσχυση του τομέα τουρισμού, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου και των μεταφορών. Η Κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης συνεχίζουν τις προσπάθειες με στοχευμένες δράσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις, με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου των βιώσιμων εφοδιαστικών αλυσίδων. Η πλέον πρόσφατη αφορά την εισαγωγή Κωδικών Άσκησης Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές με νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή την προηγούμενη Πέμπτη. Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η θέση της Ελλάδας στον χάρτη της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button