Η σπάνια καλλιέργεια του σουσαμιού της Λήμνου
Από το βιβλίο "Ο Φυτικός Πλούτος της Λήμνου", Εκδόσεις MedINA
ΤΟ ΣΟΥΣΆΜΙ
Στη Λήμνο υπάρχουν ακόμα τοπικοί πληθυσμοί σουσαμιού καστανοκόκκινου χρώματος, μια καλλιέργεια σπάνια στην Ελλάδα. Από το σουσάμι παραγόταν ταχίνι εύγεστο και αρωματικό, ενώ η απόδοση του σπόρου σε σησαμέλαιο ήταν πάνω από 50% (Αθανάσιος Κουντουράς, προσωπική επικοινωνία 2010). Στη Λήμνο χρησιμοποιούσαν το σησαμέλαιο ως υποκατάστατο του ελαιολάδου, λόγω της απουσίας ελαιόδεντρων άρα και ελαιοπαραγωγής. Πολλές οικογένειες καλλιεργούσαν μέχρι και 6 στρέμματα σουσάμι, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε έλαιο, αλλά γινόταν και εξαγωγή (Συράκης 1913). Η καλλιέργεια του σουσαμιού απαιτούσε χειρωνακτική, ενώ ο πολτός και το έλαιο εξάγονταν σε ζωοκίνητους μύλους.